Soru Çözümü
1. Soru: Sözcük türetme oyunu. Verilen kelimelerden NAZIR kelimesine ulaşılmak isteniyor. Başlangıç kelimesi HAŞAT. Her aşamada sadece bir harf değiştirilebilir. Soruda hangi kelimenin oyunda yer alamayacağı soruluyor.
Çözüm Süreci:
-
HAŞAT kelimesinden başlıyoruz.
-
Her kutucukta bir harf değiştirerek NAZIR’a ulaşmalıyız.
Adım Kelime Başlangıç HAŞAT 1. Adım HASAT 2. Adım HASAR 3. Adım HASIR 4. Adım NASIR 5. Adım NAZIR
Yukarıdaki adımlarla NAZIR kelimesine ulaşabiliriz. Ancak soruda hangi kelime kullanılmamalı deniyor. Verilen seçeneklere göre:
- A şıkkı: KATIR
- B şıkkı: NASIR
- C şıkkı: HASAR
- D şıkkı: HASIR
KATIR kelimesi kullanılamaz çünkü HAŞAT kelimesinden sadece bir harf değiştirerek KATIR’a ulaşmak mümkün değil.
2. Soru: Paragraftaki altı çizili ifadelerin yerine sırasıyla hangisi getirilebilir?
Çözüm Süreci:
Paragrafın genel anlamına ve altı çizili ifadelerin bulunduğu yerlere göre doğru seçeneği bulmalıyız. Burada, insanların hareket ve söylemlerinden anlaşılabileceği ve önceden belli etmese bile, bir süre sonra niyetlerini ortaya koyacakları ifade ediliyor.
- Belli ederler kelimesiyle kastedilen, bir süre sonra açığa çıkan bir durumdur.
- İlk bakışta anlaşılamayan ama zamanla fark edilen bir gerçeklik kastediliyor.
Verilen seçenekler:
- A) belli ederler - bilir bilmez
- B) zarar verirler - zor da olsa
- C) ortaya çıkarlar - görür görmez
- D) İhbar ederler - eleştirel bir gözle
Doğru cevap: C) ortaya çıkarlar - görür görmez
Bu seçenek, anlatılmak istenen durumu en iyi özetleyen ifadelerdir. Gizli olan şeylerin zamanla ortaya çıkması fikrine uygundur.