buna karşılık eş anlamlısı
Buna karşılık eş anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçe’de “buna karşılık” ifadesinin eş anlamlıları, bağlamına göre farklı kelimeler veya ifadeler olabilir. Genellikle “buna karşılık” şu anlamlarda kullanılır:
- “Ancak”
- “Ama”
- “Fakat”
- “Lakin”
- “Öte yandan”
- “Buna mukabil”
- “Karşıt olarak”
- “Buna rağmen”
Eş Anlamlı İfadeler Tablosu
| ** ifade** | Anlamı / Kullanımı | Örnek Cümle |
|---|---|---|
| Ancak | Cümlede iki zıt durumu birbirine bağlamak için kullanılır. | “Ders çalıştı, ancak sınavdan düşük not aldı.” |
| Ama | Konuşma dilinde sıkça kullanılır, iki zıt durumu bağlar. | “Hava soğuktu, ama dışarı çıktık.” |
| Fakat | Resmi yazılarda yaygın, zıt durum belirtir. | “Çalıştı, fakat başarılı olamadı.” |
| Lakin | Daha edebi/ resmi, zıtlık veya karşıtlık ifade eder. | “Çok istedim, lakin başaramadım.” |
| Öte yandan | İki farklı durumu karşılaştırırken kullanılır. | “Spor yapıyor, öte yandan ailesiyle vakit geçiriyor.” |
| Buna mukabil | Resmi ve yazılı dilde, karşıtlık ifade eder. | “Plan değişti, buna mukabil uygulama ertelendi.” |
| Karşıt olarak | Bir şeyin tam tersini ifade eder. | “Onun görüşüne karşıt olarak ben farklı düşünüyorum.” |
| Buna rağmen | Beklenmeyen veya zıt durum vurgusu yapar. | “Hava yağmurluydu, buna rağmen pikniğe gittik.” |
Özet
- “Buna karşılık” genellikle iki farklı durumu veya fikirleri karşılaştırıp biri diğerinin zıttı ya da tamamlayıcısı anlamında kullanılır.
- Bu ifadeye eş anlamlı olarak ancak, ama, fakat, lakin, öte yandan, buna mukabil, karşıt olarak, buna rağmen gibi kelimeler tercih edilir.
- Hangi eş anlamlının kullanılacağı, cümlenin resmiyet durumuna, bağlamına ve anlatım tarzına bağlıdır.
Eğer “buna karşılık” ifadesiyle ilgili daha spesifik bir cümle veya bağlam verirseniz, sizlere daha uygun eş anlamlısını veya karşılıklarını da detaylı şekilde açıklayabilirim.