Buna göre deney ile ilgili olarak yaptan aşağdaki yorumiardan hangisi yantgtır?

Zemin
Fener
Termometre
KDūzeneği
LDüzeneği
Buna göre deney ile ilgili olarak yaptan aşağdaki yorumiardan hangisi yantgtır?
Ozdeg et tenetert ve ternonetles
kuleniarak yandala K ve L dze
ruup bir süre bekkenyox.
heğindekd termodan-
n dana faz-
la rsindigs gôzlemleniyor.
A) 23 Eylolde; K düzenoginde yaptan deney Yengeç Dönencestne, L düzaneginde yapalan denoy Ekvatora golen sanlan gởs:
teriyor olabilir.
8) 21 Haziranda; L düzeneğinde yaplan deney Yengeg Dônencesine, K düzeneğinde yapılan deney Ogjak Dönencasine ge-
len igntan gösteriyor olabillr.
21 Martta; L düzeneginde yaptlan deney Ekvatora, K dizeneginde yaptlan deney Ogak Danencestne gelen ginları göste-
riyor olabilil.
D) 21 Arnalikta; K düzeneğinde yaplan deney Oglak Dnencesine, L dizeneğinda yaplan deney Yengeç Dónencesine gelen
iginlan gösteriyor olabili.

Işık Işınlarının Geliş Açısı ve Sıcaklık Değişimi Deneyi

:light_bulb: KULLANILAN TEMEL İLKE: Güneş ışınlarının bir yüzeye geliş açısı dikleştikçe birim yüzeye düşen ışık enerjisi miktarı artar ve sıcaklık artışı daha fazla olur. Işınlar eğik açıyla geldiğinde ise enerji daha geniş bir alana dağıldığı için sıcaklık artışı daha az gerçekleşir.

• K Düzeneği: Işık ışınları eğik açıyla gelmektedir \rightarrow Sıcaklık artışı daha azdır.
  • L Düzeneği: Işık ışınları dik/dike yakın açıyla gelmektedir \rightarrow Sıcaklık artışı daha fazladır.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğinin Analizi

• 23 Eylül ekinoks tarihinde Güneş ışınları Ekvator’a dik (90^\circ), Yengeç Dönencesi’ne ise eğik açıyla düşer.
  • Dolayısıyla Ekvator’u temsil eden düzenek dik gelen L düzeneği, Yengeç Dönencesi’ni temsil eden düzenek ise eğik gelen K düzeneği olabilir. Bu yorum doğrudur.

Adım 2 — B Seçeneğinin Analizi

• 21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Küre’de yaz başlangıcıdır ve Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik (90^\circ) açıyla gelirken, Güney Yarım Küre’deki Oğlak Dönencesi’ne eğik açıyla gelir.
  • Dolayısıyla Yengeç Dönencesi L düzeneği (dik), Oğlak Dönencesi K düzeneği (eğik) ile gösterilebilir. Bu yorum doğrudur.

Adım 3 — C Seçeneğinin Analizi

• 21 Mart ekinoks tarihinde Güneş ışınları Ekvator’a dik açıyla gelirken, Oğlak Dönencesi’ne eğik açıyla düşer.
  • Dolayısıyla Ekvator L düzeneği (dik), Oğlak Dönencesi K düzeneği (eğik) ile eşleştirilebilir. Bu yorum doğrudur.

Adım 4 — D Seçeneğinin Analizi

• 21 Aralık tarihinde Güney Yarım Küre’de yaz mevsimi başlar ve Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik (90^\circ), Kuzey Yarım Küre’deki Yengeç Dönencesi’ne ise eğik açıyla gelir.
  • Bu durumda Oğlak Dönencesi’nin dik ışık alan L düzeneği, Yengeç Dönencesi’nin ise eğik ışık alan K düzeneği ile gösterilmesi gerekirdi. Seçenekte bunun tam tersi belirtildiği için bu yorum yanlıştır.

Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A. 23 Eylül (K: Yengeç, L: Ekvator) — Doğru eşleştirme
  • :cross_mark: B. 21 Haziran (L: Yengeç, K: Oğlak) — Doğru eşleştirme
  • :cross_mark: C. 21 Mart (L: Ekvator, K: Oğlak) — Doğru eşleştirme
  • :white_check_mark: D. 21 Aralık (K: Oğlak, L: Yengeç) — Ters verilmiştir (Yanlış yorum)

Adım 6 — Son Doğrulama
21 Aralık tarihinde Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne dik açıyla geldiği için daha fazla ısınan düzenek (L düzeneği) Oğlak Dönencesi’ni temsil etmelidir. D seçeneğindeki ifade hatalıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D şıkkı (21 Aralıkta; K düzeneğinde yapılan deney Oğlak Dönencesi’ne, L düzeneğinde yapılan deney Yengeç Dönencesi’ne gelen ışınları gösteriyor olabilir.)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

Mevsimlerin oluşumu ve ışığın geliş açısı ile ilgili farklı bir soru tipi çözerek konuyu pekiştirmek ister misin?