Bu soruyu yapamadım da

Numaralanmış cümlelerle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

Cümleler:

1. “Doktor, babama ilaçları mutlaka içmesi gerektiğini tembih etti.”
  2. “Bu konuda beni destekleyeceğini düşünmüştüm.”
  3. “Kitaptaki bilgiler üç bölümde verilirse daha kullanışlı olur bence.”
  4. “Çicero’nun ‘Bir yerde yaşam varsa orada umut da vardır.’ sözü çok hoşuma gider.”

Seçenekler:
A) I. cümlede dolaylı anlatım vardır.
B) II. cümle varsayım cümlesidir.
C) III. cümle öneri cümlesidir.
D) IV. cümlede doğrudan anlatım vardır.

Cümlelerin İncelenmesi (Adım Adım):

1. I. cümle: “Doktor, babama ilaçları mutlaka içmesi gerektiğini tembih etti.”

• Açıklama: Doktorun sözü doğrudan alıntılanmamış; “… gerektiğini tembih etti” vurgusuyla dolaylı anlatım (dolaylı konuşma) yapılmış.
    • Dolayısıyla A seçeneği (I. cümlede dolaylı anlatım vardır) doğrudur.
  2. II. cümle: “Bu konuda beni destekleyeceğini düşünmüştüm.”

• Açıklama: Burada konuşan kişi geçmişte bir düşünceye veya beklentiye sahip olduğunu ifade ediyor. “Varsayım” (koşullu kabul) yerine bir “düşünce” ya da “beklenti” dile getiriyor.
    • “Varsayım cümlesi” genellikle “Eğer … olsaydı …, şu olurdu.” gibi koşullu kurgular ya da “Varsayalım ki…” biçimiyle ifade edilir. Burada ise anlık bir beklentinin aktarımı var.
    • Bu nedenle II. cümlenin varsayım cümlesi olduğuna dair ifade (yani B seçeneği) doğru değildir.
  3. III. cümle: “Kitaptaki bilgiler üç bölümde verilirse daha kullanışlı olur bence.”

• Açıklama: “… üç bölümde verilirse daha kullanışlı olur…” ifadesi, bir duruma yönelik öneri içerir.
    • Dolayısıyla C seçeneği (III. cümle öneri cümlesidir) doğrudur.
  4. IV. cümle: “Çicero’nun ‘Bir yerde yaşam varsa orada umut da vardır.’ sözü çok hoşuma gider.”

• Açıklama: Burada Çicero’nun sözü tırnak içinde doğrudan alıntılanmıştır.
    • Dolayısıyla D seçeneği (IV. cümlede doğrudan anlatım vardır) doğrudur.

Sonuç: II. cümlede varsayım değil, geçmişteki bir düşünce ve beklenti ifade edilmektedir. Bu nedenle “II. cümle varsayım cümlesidir.” ifadesi (B) söylenemez.

Özet Tablo

Cümle No Metin Anlatım Türü / Özellik
I Doktor, babama ilaçları mutlaka içmesi gerektiğini tembih etti. Dolaylı anlatım (dolaylı konuşma)
II Bu konuda beni destekleyeceğini düşünmüştüm. Geçmişteki beklenti (varsayım değil)
III Kitaptaki bilgiler üç bölümde verilirse daha kullanışlı olur bence. Öneri içeren cümle
IV Çicero’nun “Bir yerde yaşam varsa orada umut da vardır.” sözü… Doğrudan anlatım (aktarma)

Cevap: B (@Fatma_Yilmaz3)