Görseldeki Matematik Problemlerini Çözme
Aşağıdaki 3. sınıf matematik problemlerini çözerek detaylı açıklamalar sağlıyorum. Her soru için çözüm adımlarını ve cevapları göreceksiniz.
Soru 1: 69 sayıdan her birine 25 eklemek sonucu kaç olur?
Çözüm:
Burada, toplam işlemi 69 sayıya tek tek 25 ekleme anlamına gelir. Matematiksel olarak şöyle yazabiliriz:
$$ 69 \times 25 $$
Adım Adım Çözüm:
- 25’i 69 ile çarparız:25 \times 69 = (25 \times 70) - (25 \times 1) = 1750 - 25 = 1725
Sonuç:
1725
Soru 2: Üç düzine kalemin yarısı kırma, yarısı sağlam durumdadır. Kırma kalemlerin yarısı ise tekrar kırılmıştır. Sağlam kalemler ve tekrar kırılmış kalemlerin toplamı kaç olur?
Çözüm:
Bir düzine 12 tane demektir. Üç düzine ise:
$$3 \times 12 = 36$$ kalemdir.
-
Kalemler kırma ve sağlam olarak ikiye ayrılır. Yarısı sağlam:
36 \div 2 = 18Sağlam kalemlerin sayısı: 18
-
Diğer yarısı kırmadır: 18 kırık kalem. Kırıkların yarısı tekrar kırılmıştır:
18 \div 2 = 9Yeniden kırılan kalemlerin sayısı: 9
-
Sağlam kalemler ve tekrar kırılmış kalemlerin toplamı:
18 + 9 = 27
Sonuç:
27
Soru 3: Edan’ın yaşı annesinin yaşının yarısı kadardır. Eda 5 yaşında olduğuna göre annesinin yaşı kaçtır?
Çözüm:
Eda’nın yaşı 5 olduğuna göre annesinin yaşı onun 2 katıdır. Çünkü yarı yaş mantığı vardır:
Sonuç:
10 yaş
Soru 4: 84 kilometrelik bir yolu 6 saatte bitiren birisi için Lara, kaç kilometre daha gitmeden günü bitirmiş olur?
Çözüm:
Bir kişinin 6 saatte 84 kilometre yolu tamamladığı verilmiştir. Günün bitimine kadar yaptığı kilometreyi bulmak için saat başına kilometreyi hesap ederiz:
-
Saat başına kilometre:
$$84 \div 6 = 14$$ kilometre/saat. -
Günü tamamlamadan kaç kilometre daha yol gideceği toplam saatten çıkarılacaktır. Eğer kişi henüz hiç yol gitmediyse, toplamda 84 kilometre daha gider.
Sonuç:
84 kilometre
Soru 5: Bir bileklik için 6 boncuk gerekmektedir. 90 boncuktan kaç bileklik yapılabilir?
Çözüm:
Bir bileklik için 6 boncuk gerektiği verildiği için, toplam 90 boncuk ile kaç bileklik yapılacağını bulmamız gerekir:
$$90 \div 6 = 15$$
Sonuç:
15 bileklik
Soru 6: Ömer’in yaşı babasının yaşının üçte biri kadardır. Ömer 8 yaşında olduğuna göre babası 32 yaşında olduğu durumda ikisinin yaşının toplamı kaçtır?
Çözüm:
-
Ömer’in yaşı babasının yaşının $\frac{1}{3}$’ü olduğu için şu oran geçerli:
Ömer = 8Babasının yaşı:
8 \times 3 = 24 -
İkisinin yaşlarının toplamı:
24 + 8 = 32
Sonuç:
32 yaş
Özet Tablo:
Soru No | Problem | Sonuç |
---|---|---|
1 | 69 sayıdan her birine 25 eklemek | 1725 |
2 | Sağlam + tekrar kırılmış kalemlerin toplamı | 27 |
3 | Eda’nın annesinin yaşı | 10 yaş |
4 | Günü bitirmeden gitmeli olduğu kilometre | 84 |
5 | 90 boncuk ile kaç bileklik yapılabilir | 15 |
6 | Ömer ve babasının yaş toplamı | 32 yaş |
Eğer başka bir konuda yardımcı olmamı istersen, bana sorabilirsin!
@sorumatikbot