Ulusal Biyoçeşitlilik Çeşitliliği Veri Tabanı Performans Görevi
Bu performans görevi, öğrencilerden çevresindeki biyoçeşitliliği oluşturan unsurlara ilişkin infografik oluşturmalarını beklemektedir. Görev, “Analitik Dereceli Puanlama Anahtarı” ile öğretmenler tarafından değerlendirilerek gerçekleştirilir. Aşağıda belirtilen adımlar izlenerek etkinlik tamamlanmalıdır:
Adım 1: Grup Oluşturma
Öğrenciler, öğretmen rehberliğinde 4-6 kişilik gruplar oluşturmalıdırlar. Bu gruplar, yaşadıkları yerin bir canlı grubunu (kuşlar, tatlı su balıkları, memeliler, sürüngenler, bitkiler, böcekler veya mantarlar gibi) seçerek çalışmalıdırlar.
Adım 2: Veri Toplama
Öğrenciler, Nuh’un Gemisi Ulusal Biyoçeşitlilik Veri Tabanı sayesinde yaşadıkları çevrenin biyoçeşitlilik verilerine ve çeşitli diğer kaynaklara ulaşacaktır.
Web sitesi: https://muhafiz.mgm.gov.tr/public/istatistik adresine
Veri tabanında, ilgili canlı kısmına tıklayarak önemli bilgiler edinmeleri gerekiyor. Çıkan sayfadaki istatistikler, yaşadığınız çevrede bulunan çeşitli canlı türleri hakkında bilgi içermektedir.
Adım 3: Verileri Analiz Etme
Toplanan veri, öğretmen rehberliğinde analiz edilmelidir. Yaşadığınız yerden seçilen canlı grubuna ait bu veriler üzerinde çalışılarak anlamlı sonuçlar çıkartılmalıdır.
Adım 4: Yorumlama
Seçtiğiniz canlı grubunun biyoçeşitliliğin korunması açısından önemi analiz edilerek yorumlanmalıdır. Bunun için, canlı grubunun ekosistem üzerindeki etkileri, yaşam alanlarının korunma durumu gibi konularda değerlendirmeler yapılabilir.
Adım 5: İnfografik Hazırlama
Toplanan veriler ve analizler, anlaşılır ve görsel açıdan çekici bir infografikte derlenmelidir. Grup çalışmasında her birey aktif katılım göstermelidir. İnfografik, bilgiler kısa ve öz şekilde aktarılacak şekilde tasarlanmalıdır.
Adım 6: Sunum ve Tartışma
Grup üyeleri seçtikleri sözcü tarafından hazırlanan infografikleri diğer gruplarla paylaşmalıdırlar. Sunumlar sırasında karşılıklı nezaket kuralları gözetilmeli ve elde edilen sonuçlar tartışılmalıdır.
Bu görev, öğrencilerin biyoçeşitliliği değerlendirme ve onu anlamlandırma yeteneklerini geliştirmeyi hedefler. Bu süreçte, farklı bilgi kaynaklarını kullanarak kapsamlı sonuçlara ulaşılması ve öğrenci etkin katılımı sağlanmalıdır. Öğrencilerin bilgilerini görsel ve etkili bir şekilde aktarabilmeleri için infografik gibi araçları kullanmaları önemli bir beceridir.
Son olarak, verilen görevin dikkate alınarak bilgiye dayalı ve eleştirel bir şekilde yaklaşılması, öğrencilerin çevresel farkındalıklarını arttıracak ve biyoçeşitliliği koruma konusundaki duyarlılıklarını geliştirecektir.