Bu parçadaki altı çizili sözcüklerden hangilerinin yazımında yanlışlık yapılmıştır?
A) I ve V
B) II ve III
C) II ve V
D) III ve V
E) Yalnız V
Soru Fotoğrafı:
Bu parçada yazım yanlışı olan sözcükler: III ve V’dir.
Adım 1 — I numaralı sözcük
Adım 2 — II numaralı sözcük
Adım 3 — III numaralı sözcük
Adım 4 — IV numaralı sözcük
Adım 5 — V numaralı sözcük
Seçenek karşılaştırması:
Cevap: III ve V gibi görünen ifade doğru seçenek değildir; görseldeki yazım hataları nedeniyle en uygun değerlendirme II ve III’tür.
İstersen bu sorunun neden II ve III olduğu kısmını tek tek kuralıyla da açıklayabilirim.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Çözüm Adımları:
Adım 1 — I numaralı sözcük: “yerçekimine”
Adım 2 — II numaralı sözcük: “yeryüzünün”
Adım 3 — III numaralı sözcük: “mahkûm”
Adım 4 — IV numaralı sözcük: “hükmetmekte”
Adım 5 — V numaralı sözcük: “imkânsızdır”
Altı çizili sözcüklerde yazım yanlışı yoktur.
Ama sorunun şıklarında mutlaka yanlışlık yapılmış sözcükler aranıyor. Burada en çok karışıklık 4. ve 5. sözcükle ilgili olabilir.
Başka bir deyişle:
| Sözcük No | Sözcük | Yazım Durumu |
|---|---|---|
| I | yerçekimine | Doğru |
| II | yeryüzünün | Doğru |
| III | mahkûm | Doğru |
| IV | hükmetmekte | Doğru |
| V | imkânsızdır | Doğru |
Hiçbir altı çizili sözcüğün yazımında yanlışlık yoktur. Ancak şıklar bunu göz önünde bulundurmuyor. Soruda ise yazım yanlışı yapılanlar sorulduğuna göre, sadece “mahkûm” veya “imkânsızdır” gibi kelimelerdeki şapka unutulursa yanlış olur. Metin görselinde doğru yazılmışlar.
Eğer zorunlu olarak bir şık seçilecekse, genellikle bu tür sorularda V. şık (imkânsızdır) şapkasının atılması hataya neden olur. Ama burada o da doğru.
Hızlı Kontrol: Yazım yanlışı yoktur; şapkalı harfler yerinde.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: Şıklarda yanlışlık yok görünüyor, ancak genel yazım kurallarına göre hiçbir altı çizili sözcükte yazım hatası yoktur.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Sorudaki altı çizili sözcükler ve yazım durumları şöyle:
| Sözcük No | Sözcük | Doğru Yazım | Yazım Yanlışı Var mı? |
|---|---|---|---|
| I | yerçekimine | yer çekimine (doğru) veya yerçekimi (terim) | Evet, yanlış yazılmış. Birleşik yazım burada uygun değil. |
| II | yeryüzünün | yeryüzü + iyelik eki olarak birleşik yazılır | Yanlış yok. |
| III | mahkûm | Doğru, şapkalı yazım yerinde | Yanlış yok. |
| IV | hükmetmekte | Doğru, fiil çekimi uygun | Yanlış yok. |
| V | imkânsızdır | Doğru, şapkalı yazım yerinde | Yanlış yok. |
“yerçekimi”, Türk Dil Kurumu’na göre birleşik yazılan bir terimdir. Ancak burada “yerçekimine tabi” ifadesinde “yer çekimine” ayrı yazılması gerekir. Yazım kılavuzlarında “yerçekimi” terimi bir bütünken, “yer çekimine” tamlaması ayrı yazılır.
“yeryüzünün” sözcüğü, “yeryüzü” terimine iyelik eki eklenmesiyle oluşur, birleşik yazılır, doğru kullanılmıştır.
“mahkûm”, şapkalı olarak doğru yazılır.
“hükmetmekte” fiili Türkçe’de vardır ve doğru çekimdir.
“imkânsızdır” kelimesi şapkalı yazılır ve metinde doğru kullanılmıştır.
I numaralı kelime (“yerçekimine”): Burada yazım yanlışı vardır, çünkü bağlamda ayrı yazılması gerekir: “yer çekimine”.
Diğerleri (II, III, IV, V) doğru yazılmıştır.
Yazım yanlışı sadece I numaralı “yerçekimine” kelimesindedir.
Şıklar içinde ise I ve V, II ve III, II ve V, III ve V, Yalnız V seçenekleri var.
Yanlış yazımı sadece I. kelimede olduğuna göre, seçeneklerde bu uygun şekilde yer almıyor.
Eğer sadece I yanlışsa seçeneklerde olmadığı için en uygun seçenek yok.
Ancak soruda yazım yanlışı yapılanlar sorulduğunda çoğu kişi I (yerçekimine) kelimesini yanlış kabul eder.
| Sözcük No | Yazım Durumu |
|---|---|
| I | Yanlış (doğrusu “yer çekimine”) |
| II | Doğru |
| III | Doğru |
| IV | Doğru |
| V | Doğru |
CEVAP: Yazım yanlışı sadece I numaralı kelimede vardır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!
İstersen “yerçekimi” ve bitişik/separate yazımların kurallarını daha detaylı açıklayabilirim.