Bu neden ene edilne ki kavram EĞİTİM BÌLİMLERİ VE TÜRK MILLI EĞITIM sisTE konular arkadaşlarına göre daha yavas

Bu neden
3-6 yas
ene edilne
yaşindan
mektedi,
problemin
ki kavram
edir?
EĞİTİM BÌLİMLERİ VE TÜRK MILLI EĞITIM sisTE
59. 1. sInıf öğretmeni Tugay Bey bazı 6ğrenciterinin bazy
konular arkadaşlarına göre daha yavas 8grendie-
lerini fark eder. Bunun 0zerine o ộranoilertye özel
görüşmeler yaparak onlara olan gvenini dife getiren
Tugay Bey, o 0ğrenciterine Ozel programlar hazıraya
rak onlarn bu prograrntar doğrultusunda çaliştırmaya
başlar. Bir süre sonra yaptiğ bu çaligmalann etisini
fark etmeye başlayınca işini başarıyla yapmann gu-
ruruyla mutlu olur.
Bu durumda Tugay Bey’in ve söz konusu ögren-
cilerin başarıyla atlatacakları psikososyal gelişim
krizleri aşağıdakilerden hangisinde sirasıyta veril
miştir?
A) Başariya karşı yetersizlik - Özerkliğe karşı kuşku
ve utanç
B) Temel güvene karşı güvensizlik - Yakınliğa karşı
yalitılmışlık
Üretkenliğe karşı durgunluk - Başarıya karş ye-
tersizlik
D) Girişimciliğe karşı suçluluk - Kimliğe karşı kimlik
bocalaması
E) Yakınlıiğa karşı yalitilmışlık - Benlik bütünlüğüne
karşi umutsuzluk
REDMI NOTE 13 PRO 5G
08/07/2026 22:29

Tugay Bey ve Öğrencilerinin Psikososyal Gelişim Krizleri Analizi

Erik Erikson’un Psikososyal Gelişim Kuramı çerçevesinde, Tugay Bey’in ve öğrencilerinin içinde bulundukları gelişim dönemlerini analiz ederek doğru cevaba ulaşalım.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Tugay Bey’in Durumunu Analiz Edelim
Tugay Bey bir öğretmendir ve yetişkinlik dönemindedir. Öğrencilerine özel programlar hazırlayarak onların gelişimine katkıda bulunmakta, yeni nesiller yetiştirme ve topluma faydalı olma çabası içerisindedir. Erikson’a göre bu durum (30-60 yaş arası), bireyin bir şeyler üretmesi ve rehberlik etmesi gereken Üretkenliğe karşı Durgunluk dönemidir. Tugay Bey işini başarıyla yapmanın gururunu yaşayarak bu krizi “üretkenlik” yönünde aşmaktadır.

Adım 2 — Öğrencilerin Durumunu Analiz Edelim
Soruda öğrencilerin “1. sınıf” olduğu belirtilmiştir. İlkokul dönemi (6-12 yaş), çocukların akademik ve sosyal beceriler geliştirdiği, arkadaşlarıyla kendilerini kıyasladığı Başarıya karşı Yetersizlik (Aşağılık Duygusu) dönemidir. Tugay Bey’in yavaş öğrenen öğrencilerine destek olması, onların bu dönemdeki “yetersizlik” hissini aşmalarına ve “başarı” duygusunu tatmalarına yardımcı olmaktadır.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması

• :cross_mark: A Seçeneği: Tugay Bey için “Başarıya karşı yetersizlik” denmiş; ancak bu ilkokul dönemi krizidir, yetişkinlik değil.
  • :cross_mark: B Seçeneği: Temel güven (bebeklik) ve Yakınlık (genç yetişkinlik) dönemleri bu durumla örtüşmez.
  • :white_check_mark: C Seçeneği: Tugay Bey (Yetişkin) → Üretkenliğe karşı Durgunluk; Öğrenciler (1. Sınıf/Okul Çağı) → Başarıya karşı Yetersizlik. Bu sıralama tam olarak doğrudur.
  • :cross_mark: D Seçeneği: Girişimcilik (okul öncesi) ve Kimlik (ergenlik) dönemlerini kapsamaktadır.
  • :cross_mark: E Seçeneği: Yakınlık ve Benlik bütünlüğü (yaşlılık) dönemlerini kapsamaktadır.

Adım 4 — Son Doğrulama
Tugay Bey’in rehberlik edici, yol gösterici ve “yetiştirici” rolü üretkenliği; 1. sınıf öğrencilerinin ise öğrenme ve beceri kazanma süreci başarı/yetersizlik krizini temsil eder. Sıralama “Üretkenlik - Başarı” şeklinde olmalıdır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Üretkenliğe karşı durgunluk - Başarıya karşı yetersizlik
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Üretkenliğe karşı Durgunluk (30-60 Yaş)

• Tanım: Bireyin sonraki nesillere rehberlik etme, yaratıcı işler yapma ve topluma katkı sağlama dönemidir.
  • Bu problemde: Tugay Bey’in öğretmen olarak öğrencilerine özel vakit ayırması ve program hazırlaması bu dönemin özelliğidir.

2. Başarıya karşı Yetersizlik (6-12 Yaş)

• Tanım: Çocuğun akademik ve sosyal alanda başarılı olma isteği ile yetersiz görülme korkusu arasındaki krizdir.
  • Bu problemde: 1. sınıf öğrencilerinin arkadaşlarından yavaş öğrenmesi yetersizlik riski taşır; öğretmenin desteği ise başarıya yöneltir.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Yaş Dönemlerini Karıştırmak

• Yanlış: Öğrencileri yaşlarından dolayı “Girişimcilik” (3-6 yaş) döneminde sanmak.
  • Doğru: 1. sınıf öğrencileri genellikle 6-7 yaşındadır ve bu yaş “Okul Çağı” yani “Başarıya karşı Yetersizlik” döneminin başlangıcıdır.
  • Neden Yanlış: 1. sınıf artık okul öncesi değil, okul dönemidir.

Erikson’un diğer gelişim dönemleri hakkında daha detaylı bir tablo oluşturmamı ya da benzer bir KPSS gelişim psikolojisi sorusu çözmemi ister misin?