Bu metinde asıl vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir
A) Gökyüzündeki tüm sistem kendi hâlinde devam etmektedir.
B) Evrende mükemmel bir düzen ve uyum vardır.
C) Bilim sayesinde insan, aklını doğru kullanabilmektedir.
D) Galaksi sistemindeki en önemli görev yıldızlara aittir.
Bu metinde asıl vurgulanmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Görseldeki metni incelediğimizde, gökyüzündeki yıldız sayısının fazlalığından, bilim insanlarının yarım milyar yıldız tespit ettiğinden ve bunları saymanın insan ömrü için imkansız olduğundan bahsediliyor. Metin sonunda ise bu durumun “muhteşem” olduğu vurgulanarak görünmeyenlerin de varlığına dikkat çekiliyor.
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Metnin Ana Düşüncesini Belirleme
Metinde gökyüzündeki devasa sayıdaki yıldızların varlığı ve bu sistemin karmaşıklığına rağmen işleyişi anlatılmaktadır. “Gökyüzünde bu yaşananlar ne muhteşem değil mi?” sorusu, tüm bu sistemin tesadüfi olmadığını, bir hayranlık uyandırdığını göstermektedir.
Adım 2 — Seçeneklerin Analizi
- A Seçeneği: Gökyüzündeki sistemin “kendi hâlinde” devam ettiği ifadesi, metindeki “muhteşemlik” ve hayranlık vurgusuyla tam örtüşmez.
- B Seçeneği: Evrendeki muazzam sayıdaki yıldızın bir arada olması ve bu işleyişin “muhteşem” olarak nitelendirilmesi, evrendeki mükemmel bir düzen ve uyumu işaret eder.
- C Seçeneği: Bilimden bahsedilse de metnin asıl amacı aklın doğru kullanılmasını anlatmak değil, evrendeki sistemi göstermektir.
- D Seçeneği: Metinde yıldızların en önemli görevde olduğu gibi bir hiyerarşiden bahsedilmemiştir; sadece sayıca fazlalıklarına değinilmiştir.
Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması
A. Kendi hâlinde olma vurgusu zayıftır.
B. Muhteşemlik ve sayılamayacak kadar çok yıldızın uyumu asıl vurgudur.
C. Bilim sadece bir araç olarak geçmektedir.
D. Yıldızlar örnek olarak verilmiştir, görev karşılaştırması yoktur.
Adım 4 — Final Doğrulama
Metin, evrenin ne kadar geniş ve sistemli olduğunu anlatarak okuyucuda bu düzene karşı bir farkındalık oluşturmayı amaçlar. Bu da bizi doğrudan “evrendeki düzen ve uyum” sonucuna götürür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B) Evrende mükemmel bir düzen ve uyum vardır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
Bu tarz sorularda “asıl vurgulanmak istenen” sorulduğunda, metnin bütününde verilen mesajı ve hissettirdiği hayranlık duygusunu bulmak önemlidir.
Evrendeki bu düzenle ilgili başka bir kavramı (örneğin “Sünnetullah”) açıklamamı ister misin?