Bu kısımlar ile ilgili, 1 Xkisminda ACTH hormonunu tanıyan reseptörler bulu- X kismindan kortizol, Y kismindan

Adrenal
korteks1
medulla (Bu kısımlar ile ilgili,1 Xkisminda ACTH hormonunu tanıyan reseptörler bulu-
X kismindan kortizol, Y kismindan adrenalin hormonu
salgılanır
III. Y kısminin salgisı sinirsel olarak denetlenir.
ifadelerinden hangileridoğrudur?
AYalnız Ill
D l ve ll
ej lve llX
E/ve ll

Böbrek Üstü Bezi (Adrenal Bez) Yapısı ve Hormonları

Görseldeki soruda böbrek üstü bezinin iki ana bölümü olan Adrenal Korteks (X) ve Adrenal Medulla (Y) kısımları ile ilgili verilen öncülleri analiz edelim.

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — I. Öncülün Analizi: X kısmında ACTH hormonunu tanıyan reseptörler bulunur.
Hipofiz bezinden salgılanan ACTH (Adrenokortikotropik Hormon), kan yoluyla böbrek üstü bezine gelir. Ancak ACTH, sadece X (korteks) kısmını uyarır. Dolayısıyla korteks hücrelerinde ACTH reseptörlerinin bulunması gerekir.
(Bu ifade DOĞRUDUR)

Adım 2 — II. Öncülün Analizi: X kısmından kortizol, Y kısmından adrenalin hormonu salgılanır.

• X (Korteks): Steroid yapılı hormonlar olan kortizol, aldosteron ve eşey hormonlarını salgılar.
  • Y (Medulla/Öz): Amino asit türevli hormonlar olan adrenalin (epinefrin) ve noradrenalin (norepinefrin) salgılar.
    (Bu ifade DOĞRUDUR)

Adım 3 — III. Öncülün Analizi: Y kısmının salgısı sinirsel olarak denetlenir.
Böbrek üstü bezinin öz (medulla) bölgesi, otonom sinir sistemine ait olan sempatik sinirler tarafından doğrudan uyarılır. Bu uyarı sonucunda adrenalin salgılanır. Bu durum, korku veya heyecan anında tepkinin çok hızlı verilmesini sağlar. Korteks kısmı ise hormonal (ACTH) olarak denetlenir.
(Bu ifade DOĞRUDUR)

Adım 4 — Seçenek Karşılaştırması
:white_check_mark: I. İfade: Doğru (ACTH reseptörleri kortekstedir).
:white_check_mark: II. İfade: Doğru (Kortizol korteksten, adrenalin medulladan salgılanır).
:white_check_mark: III. İfade: Doğru (Medulla sinirsel uyarı ile çalışır).

Adım 5 — Final Doğrulama
Her üç öncül de biyolojik olarak doğrudur. Adrenal bezin dış kısmı (X) hormonal, iç kısmı (Y) sinirsel kontrol altındadır.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: E) I, II ve III
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Adrenal Korteks (Kabuk)

• Tanım: Böbrek üstü bezinin dış kısmıdır.
  • Bu problemde: ACTH etkisiyle kortizol ve aldosteron üretiminden sorumludur.

2. Adrenal Medulla (Öz)

• Tanım: Böbrek üstü bezinin iç kısmıdır.
  • Bu problemde: Sinirsel uyarı ile “savaş ya da kaç” tepkisini başlatan adrenalin salgılar.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: ACTH ve Medulla İlişkisi

• Yanlış: ACTH hormonunun tüm böbrek üstü bezini (hem X hem Y) uyardığını düşünmek.
  • Doğru: ACTH sadece korteks (X) kısmını uyarır; öz bölgesi (Y) sinirsel olarak uyarılır.
  • Neden yanlış: Öz bölgesi sinir sisteminin bir uzantısı gibi çalıştığı için hormonla değil, sinirle uyarılır.

Böbrek üstü bezinin bu kısımlarından salgılanan hormonların (örneğin kortizol ve adrenalin) kan şekeri üzerindeki ortak etkisini incelememi ister misin?