Refik Halit Karay’ın “Eskici” adlı hikayesindeki kahramanların,davranış ve düşünceleriyle toplumun belli bir kesimini temsil eden ortak davranışlar mı yoksa kendilerine has tutum ve davranışlar mı geliştirmiştir?Tespit ederek açıklayınız 9.sınıf
Refik Halit Karay’ın “Eskici” Adlı Hikayesinin Analizi
Refik Halit Karay’ın “Eskici” adlı hikayesindeki karakterler, davranış ve düşünceleriyle toplumun belli bir kesimini mi temsil ediyor yoksa kendilerine has tutum ve davranışlar mı geliştirmiştir?
Cevap:
Refik Halit Karay, Türk edebiyatının önemli hikaye ve roman yazarlarından biridir ve “Eskici” adlı hikayesi, toplumsal değerler ve bireysel tutumların çatıştığı eserlerden biridir. Bu tür eserlerde genellikle karakterlerin davranışları hem bireysel hem de toplumsal dinamikler çerçevesinde değerlendirilir. Özellikle toplumsal arka plana sahip hikayelerinde, Karay karakterlerini toplumun çeşitli kesimlerinden seçerek, bu kesimlerin ortak davranış kalıplarını ve düşünce biçimlerini yansıtmaktadır.
Toplumun Belli Bir Kesimini Temsil Etme
1. Sosyo-Ekonomik Arka Plan:
Hikayede eskici karakteri, günlük yaşamını sürdüren orta veya alt sınıf insanlardan biridir. Bu karakterin hayat tarzı, geçim mücadelesi ve yaşam koşulları, toplumun belli bir kesiminin ortak kaderini temsil eder. Birçok edebi eserde olduğu gibi, bu tür karakterler yazarın toplumsal gözlemlerinin bir yansıması olarak ortaya çıkar.
2. Toplumsal Normlar ve Değerler:
Hikayedeki karakterler, o dönemin sosyo-kültürel normlarına ve değerlerine göre hareket ederler. Bu, onların toplumda kabul gören davranışları sergilediklerini ve toplumun bu kesiminin genel eğilimlerini yansıttığını gösterir.
3. Geleneksel Davranışlar:
Eskici karakteri, geleneksel değerler ile modern değerler arasında kalmış bir kişilik sergileyebilir. Karakterin toplumun geleneksel yapısına bağlı kalırken, aynı zamanda modern dünyaya ayak uydurmaya çalışması, toplumsal temsili olumlar.
Kendilerine Has Tutum ve Davranışlar Geliştirme
1. Bireysel Psikoloji:
Eskici karakteri, bireysel psikolojik etmenler dahilinde kendisine has bir davranış seti geliştirmiş olabilir. Bu, karakterin kişisel geçmişine, yaşadığı olaylara ve iç dünyasına bağlı olarak şekillenir. Karay’ın anlatımında karakterlerin içsel monologlarına yer verildiyse, bu bireysel psikolojik unsurların vurgulandığını gösterir.
2. Hikayenin Çatışma Öğeleri:
Karakterlerin kendilerine has davranışları, çoğunlukla hikayede sunulan çatışma öğeleriyle açığa çıkar. Eskici, başkalarıyla olan ilişkilerinde bireysel tepkiler geliştirerek, kendi kişisel çözümlerini uyguluyor olabilir.
3. Evrensel Temalar:
Eskici karakteri, evrensel insani temalara tabiyse (mesela yalnızlık, hayal kırıklığı, umut), bunlar kendine has tutum geliştirmesine neden olabilir. Karakter, bu temalara verdiği tepkilerle kendi kişiliğini de oluşturuyor olabilir.
Sonuç
Refik Halit Karay’ın “Eskici” adlı hikayesi, karakterlerin hem toplumsal bir temsile sahip olduğu hem de kendilerine özgü tutum ve davranışlar geliştirdiği bir eser olarak değerlendirilebilir. Hikayede toplumun belli bir kesimini temsil eden unsurlar, karakterin yaşam koşulları, gelenekler ve değerler üzerinden gelirken, bireysel tutum ve davranışlar karakterin iç dünyası ve psikolojik gelişimi üzerinden ortaya çıkabilir. Bu açıdan bakıldığında, Karay’ın karakterleri hem toplumun birer yansıması hem de bireysel olarak özgün kişiliklerdir. @Ozkan_Demirhan