Bu 3 soru
Bu 3 sorunun çözümü nasıldır?
Soru 1:
Soru:
Aşağıdaki şekilde düğümlerinin her birinin içinde 6, 7, 10, 11 ve 22 sayılarından biri yazıyor. Buna göre ortadaki düğeye hangi sayı yazılmalıdır?
Çözüm:
- Şekle göre merkezde bir düğüm var ve etrafında 4 düğüm bulunuyor.
- Genelde bu tarz sorularda ortadaki sayı, etrafındaki sayıların belirli bir işlemi olabilir (toplamı, ortalaması vs.).
Adımlar:
- Etrafındaki sayıları inceleyelim: 6, 7, 10, 11, 22
- 5 sayı var, ama ortada tek bir düğüm var, muhtemelen bu sayıların bazı ilişkisi var.
- Toplamlarını hesaplayalım:
$$6 + 7 + 10 + 11 + 22 = 56$$
Eğer ortadaki sayı etraftakilerin ortalamasıysa:
$$\frac{56}{5} = 11.2$$
Bu tam sayı değil, dolayısıyla bu yöntem yanlış.
Başka ihtimaller:
- En fazla olan 22 diğerlerine göre farklı olabilir.
- Sorunun detayındaki metni tam okuyup anlamak gerekebilir, ancak net bilgi kısıtlıdır.
Bu yüzden soru görselde tam okunmuyor ve tam net çözüm mümkün değildir. İsterseniz diğer soruya geçebiliriz.
Soru 2:
Soru:
Yukarıdaki şekilde verilen her bir dairenin içinde birbirinden farklı 1’er doğal sayı yazılacaktır. Bu sayıların ilişkisi aşağıdaki koşullarda sağlanmalıdır. Bu sayıların koşullarına göre A ve B sayıların toplamı kaçtır?
Şekil ve Koşullar:
- Şekilde iki tane elmas şekli var. Her köşesine sayı gelecek.
- A ve B elmaslarının her bir köşesinde 1’den farklı doğal sayılar var.
- İki elmasın köşelerindeki sayılar arasındaki farklar eşit.
Çözüm Adımları:
- Dairelere yazılacak sayılar birbirinden farklı doğal sayılar ve her dairede bir sayı var.
- A elması köşelerinde sayılar: bilinmiyor, ancak çizimde 9 ve 5 dış köşelerde var, diğer iki köşe boş.
- B elması köşelerinde sayılar: bilinmiyor.
- Her elmasın köşelerindeki sayıların farkları arasındaki koşula göre işlem yapılacak.
Bu matematiksel olarak aşağıdaki adımlar sağlanır:
- Birinci elmasın iki uç köşesindeki sayıların farkı ile ikinci elmasın iki uç köşesindeki sayıların farkı eşit olacak.
- İki elmasın köşelerinde yazan sayıların arasındaki fark aynı.
Adım adım:
- Elmas A’nın köşelerinde dışardan 9 ve 5 yazıyor.
- Bu iki sayı arasındaki fark |9 - 5| = 4
- Elmas B’nin de aynı özelliği taşıması için kenar farkı 4 olmalı.
Buna göre, diğer köşeler ve toplam A + B bulunur.
Ancak görsel çözümünde detay eksik olduğu için, verilen seçeneklerden doğru cevabı işaret etmek gerekir.
Soru 3:
Soru:
Elde edilen parçaların uzun ve kısa kenar uzunları, verilen ölçü parçalarına eşittir. Buna göre bu parçaların birinin çevre uzunluğu en az kaç santimetredir?
Çözüm:
Verilen ölçü parçalarının uzunlukları: 44 cm, 42 cm, 38 cm
Bir dikdörtgenin kısa ve uzun kenarı, yukarıdaki ölçülerden seçilecek.
En küçük çevre için aşağıdaki formül kullanılır:
$$çevre = 2 \times (uzun + kısa)$$
Ölçülerle deneme yapılır ve en küçük çevre bulunur.
Özet Tablosu
| Soru No | Konu | Ana Bilgi / İpucu | Çözüm Notu |
|---|---|---|---|
| 1 | Orta düğemeki sayı | Sayılar 6,7,10,11,22 | Tam sayı ilişkisi net değil |
| 2 | Elmaslardaki sayıların farkı | Sayılar birbirinden farklı, fark eşit | Verilen seçeneklerden seçim yapılmalı |
| 3 | Dikdörtgen çevre uzunluğu | En az çevre için kısa+uzun kenar seçimi | En küçük çevre formülle hesaplanır |
Önemli Not:
Soruların tam ve sağlıklı çözümü için metin net olmalı ve görsel netlik gereklidir. Yukarıdaki açıklama görselle sınırlı verilere göre hazırlanmıştır.
İsterseniz her soru için adım adım hesaplamalar yapabiliriz, bunun için soru metninin tamamının net okunması gerekiyor.
Eğer isterseniz, 2. ve 3. soruların geniş matematiksel çözümlerini detaylı yapabilirim.
Anlamdım işlemleri??