Br Il idare kurulu DY ll genel meclisi

1. Aşağıdakilerden hangisi, il özèl idarelerinin genol
    karar organıdır?
    A) Valilik
    Br Il idare kurulu
    C) Il idare şube başkanları
    DY ll genel meclisi
    E) ll encümeni

İl Özel İdaresinin Genel Karar Organı Hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — İl Özel İdaresi Teşkilatını Tanıma
İl özel idaresi, il halkının mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. İl özel idaresinin üç temel organı vardır: Vali, İl Genel Meclisi ve İl Encümeni.

Adım 2 — Seçeneklerin Analizi

• A) Valilik: Vali, il özel idaresinin başı ve tüzel kişiliğinin temsilcisidir. Aynı zamanda yürütme organıdır, “genel karar organı” değildir.
  • B) İl İdare Kurulu: Bu kurul, merkezi yönetimin (taşra teşkilatının) bir parçasıdır. İl özel idaresinin bir organı değildir.
  • C) İl İdare Şube Başkanları: Bunlar ildeki merkezi idare birimlerinin (Emniyet, Milli Eğitim vb.) müdürleridir. İl özel idaresi ile doğrudan organ ilişkisi yoktur.
  • D) İl Genel Meclisi: İl özel idaresinin en üst karar organıdır. Üyeleri, beş yıl için doğrudan halk tarafından seçilir. Stratejik plan, bütçe ve kesin hesap gibi temel kararları alır.
  • E) İl Encümeni: İl özel idaresinin hem danışma hem de ikinci derece karar ve yürütme organıdır. Meclis kadar geniş yetkili bir “genel karar organı” değildir.

Adım 3 — Seçenek Karşılaştırması

:cross_mark: A. Valilik — Yürütme ve temsil organıdır.
:cross_mark: B. İl İdare Kurulu — Merkezi yönetimin danışma organıdır.
:cross_mark: C. İl İdare Şube Başkanları — Hizmet birimi amirleridir.
:white_check_mark: D. İl Genel Meclisi — Halk tarafından seçilen en yüksek karar organıdır.
:cross_mark: E. İl Encümeni — İcra ve sınırlı karar organıdır.

Adım 4 — Son Doğrulama
5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’na göre il özel idaresinin karar organı açıkça İl Genel Meclisi olarak tanımlanmıştır. Bu nedenle doğru cevap D seçeneğidir.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: D) İl Genel Meclisi
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. İl Genel Meclisi

• Tanım: İl özel idaresinin müzakereci ve karar alıcı organıdır.
  • Bu problemde: Soruda sorulan “genel karar organı” tanımına tam olarak uyan yapıdır.

2. Yerinden Yönetim

• Tanım: Kamu hizmetlerinin merkezi idare dışındaki kamu tüzel kişileri tarafından yürütülmesidir.
  • Bu problemde: İl özel idaresi, mahalli idareler başlığı altında yer alan bir yerinden yönetim kuruluşudur.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: İl İdare Kurulu ile Karıştırmak

• Yanlış: İl İdare Kurulunu il özel idaresinin organı sanmak.
  • Doğru: İl İdare Kurulu valiye yardımcı olan merkezi idare organıdır; İl Genel Meclisi ise mahalli idare (il özel idaresi) organıdır.
  • Neden Yanlış: İsim benzerliği kafa karıştırabilir ancak biri “merkezden yönetim”, diğeri “yerinden yönetim” şemasına aittir.

Benzer şekilde “Belediye Meclisi” ile “İl Genel Meclisi” arasındaki farkları veya belediye organlarını incelememi ister misin?