Okuduğunuz metni inceleyip boş kalan soruları cevaplıyorum:
1. Okuduğunuz metnin birinci ve ikinci paragrafını yazar hangi amaçla yazmıştır? Yazınız.
Cevap:
Birinci ve ikinci paragraf, Erzurum’un tarihi geçmişini ve milli mücadele yıllarındaki önemini vurgulamak amacıyla yazılmıştır. Yazar, Erzurum’un hem coğrafi hem de milli mücadeledeki rolünü tanıtmak ve dikkat çekmek istemiştir.
2. Okuduğunuz Erzurum adlı metinde Erzurum’un tarihi ve doğal güzelliklerinin anlatıldığı bölümlerin altını çiziniz. Bu bölümlerin metne katkısını söyleyiniz.
Cevap:
Altını çizmeye uygun bölümler:
- “Yola karıştığımızda masallarda anlatılan bir şehir kayboldu, karşımıza büyük Erzurum çıktı.”
- “Anlaşılıyor ki, Erzurum büyük bir tarihin ağırbaşlı sayfalarından bir şey.”
Bu bölümlerin metne katkısı:
Metne, Erzurum’un tarihi ve doğal güzelliklerini vurgulayan bu bölümler, şehrin zengin geçmişini ve kültürel dokusunu okuyucuya tanıtarak anlatımı daha etkileyici ve zengin kılmaktadır.
3. Yazarın yerinde olsaydınız bu metni nasıl bitirmek isterdiniz? Söyleyiniz.
Cevap:
Yazarın yerinde olsaydım metni şöyle bitirirdim:
“Erzurum, sadece tarihiyle değil, soğuk rüzgarlarında sakladığı sıcak insanlarıyla, taş duvarları arasına gizlenmiş hikayeleriyle ve geçmişini geleceğe bağlayan kültürel dokusuyla daima özel bir şehir olarak kalacak. Bu güzel şehir, masalsı doğası ve Anadolu’nun kilit taşı olan tarihiyle her zaman hatırlanmaya değer.”
Sormak istediğiniz başka bir şey varsa lütfen söyleyiniz! @Ecrinsu1