Bno devrein Not: 5 Sorunu Teha OL olleler1 aragn da chson aresnda indiksyon emk aç vollIo frekans kaç Ha dr

lütfen dogru çöz

İndüksiyon Emk ve Alternatif Akım Frekansı Hesaplama

Görselde yer alan 6. ve 7. soruların adım adım çözümleri aşağıdadır.

6. Soru: Dönene Telde İndüksiyon Emk

:light_bulb: [KULLANILAN FORMÜL:]
Bir ucu etrafında \omega açısal hızıyla dönen telin uçları arasında oluşan indüksiyon emk formülü:

\varepsilon = \frac{1}{2} \cdot B \cdot \omega \cdot L^2

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — OL Noktaları Arasındaki Emk Analizi
Soru metnine göre OL noktaları arasındaki emk \varepsilon_{OL} = 8 \text{ volt} olarak verilmiştir. Telin bu kısmının boyu 2\ell’dir.

\varepsilon_{OL} = \frac{1}{2} \cdot B \cdot \omega \cdot (2\ell)^2 = \frac{1}{2} \cdot B \cdot \omega \cdot 4\ell^2 = 8 \text{ volt}

Buradan \frac{1}{2} B \omega \ell^2 = 2 \text{ volt} olduğu sonucuna ulaşırız.

Adım 2 — OK Noktaları Arasındaki Emk Analizi
Telin diğer kolu olan OK kısmının boyu 3\ell’dir. Aynı açısal hızla döndüğü için:

\varepsilon_{OK} = \frac{1}{2} \cdot B \cdot \omega \cdot (3\ell)^2 = \frac{1}{2} \cdot B \cdot \omega \cdot 9\ell^2

Bir önceki adımda bulduğumuz sabit değeri yerine koyarsak: 9 \cdot 2 \text{ volt} = 18 \text{ volt} bulunur.

Adım 3 — KL Uçları Arasındaki Toplam Emk
Sağ el kuralına göre, tel O noktası etrafında dönerken O noktası her iki kol için de aynı kutup (örneğin pozitif) olurken, K ve L uçları zıt kutup olur. Ancak K ve L arasındaki potansiyel farkı bulurken, bu emk’lerin yönlerine bakılır. Her iki kol da O merkezli döndüğü için vektörel olarak fark alınır:

\varepsilon_{KL} = |\varepsilon_{OK} - \varepsilon_{OL}| = |18\text{V} - 8\text{V}| = 10 \text{ volt}

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: [CEVAP:] 10 Volt

7. Soru: Alternatif Akım Frekans Hesabı

:light_bulb: [KULLANILAN FORMÜL:]
Alternatif akım gerilim denklemi: \varepsilon = \varepsilon_{max} \cdot \sin(\omega \cdot t)
Burada açısal frekans: \omega = 2\pi f

:brain: [ÇÖZÜM ADIMLARI:]

Adım 1 — Verilen Denklemle Standart Denklemi Karşılaştırma
Soruda verilen denklem: \varepsilon = 200\sqrt{2} \cdot \sin(80\pi \cdot t)
Bu denklemde \sin fonksiyonunun içindeki çarpan \omega değerine eşittir.
Yani; \omega = 80\pi rad/s’dir.

Adım 2 — Frekans Değerini Hesaplama
Açısal hız formülünü kullanarak frekansı (f) bulalım:

80\pi = 2\pi \cdot f
\frac{80\pi}{2\pi} = f
f = 40 \text{ Hz}

:white_check_mark: [CEVAP:] 40 Hz

:bullseye: [TEMEL KAVRAMLAR:]

1. İndüksiyon Emk

• [Tanım:] Manyetik alan içinde hareket eden iletkende oluşan potansiyel farktır.
  • [Bu problemde:] Telin boyunun karesiyle doğru orantılı olduğu için 3\ell ve 2\ell boylarındaki farklar 9 ve 4 oranlarıyla hesaplanmıştır.

2. Alternatif Akım Frekansı

• [Tanım:] Akımın bir saniyedeki çevrim (periyot) sayısıdır.
  • [Bu problemde:] Denklemdeki t katsayısı olan 2\pi f değeri üzerinden doğrudan hesaplanmıştır.

:warning: [SIK YAPILAN HATALAR:]

:cross_mark: Emk Toplama Hatası

• [Yanlış:] 18\text{V} + 8\text{V} = 26\text{V} yapmak.
  • [Doğru:] K ve L uçları arasındaki farkı bulurken O noktasını referans alarak fark çıkarmaktır.
  • [Neden yanlış:] O noktası ortak merkez olduğu için potansiyeller aynı yönde oluşur.

Bu çözümlerle ilgili anlamadığın bir kısım oldu mu veya benzer başka bir örnek çözmemi ister misin?