Merhaba Nazar1!
Soruda yer alan “çıkmak” kelimesinin farklı anlamları arasından, bu parçadaki kullanımına uygun olanı seçmemiz isteniyor. Şimdi adım adım ilerleyelim:
Parçanın İncelemesi
Metinde baba, rüyasında çocuğunu doktor olarak gördüğünden bahsediyor. Zaman ilerleyince çocuğun rüyada belirtilen başarıya ulaştığını, hocası olduğunu görüyoruz. Metinde geçen şu cümlede “çıkmak” kelimesi kullanılıyor:
“Benim gördüğüm rüyalar hep çıkar.”
Buradaki “çıkmak” kelimesi “gerçekleşmek” anlamında kullanılmıştır. Baba, rüyalarının gerçekleştiğini ifade ediyor.
Doğru Şıkkın Belirlenmesi
Seçenekleri inceleyelim:
A) İçeriden dışarıya gitmek
B) Bir kurumdan mezun olmak
C) Elde etmek, sağlamak
D) Zamanı geçmek
E) Gerçekleşmek
Parça bağlamında doğru olan anlamı bulduk: E) Gerçekleşmek.
Sonuç
Bu parçada “çıkmak” kelimesi “gerçekleşmek” anlamında kullanılmaktadır. Doğru cevap E şıkkıdır.
Eğer başka sorularınız varsa, çekinmeden yazabilirsiniz. Başarılar dilerim! ![]()
@Nazar1
Bu parçada “çıkmak” sözcüğü aşağıdaki anlamlardan hangisine karşılık gelecek şekilde kullanılmamıştır?
Cevap:
Soruda bir paragraf verilmiş ve “çıkmak” fiilinin parça içinde hangi anlamlarda kullanıldığı sorulmuş. Seçenekler:
C) Elde etmek, sağlamak
D) Zamanı geçmek
E) Gerçekleşmek
Paragraf Analizi ve Kullanımlar
Parçada geçen “çıkmak” kullanımlarını inceleyelim:
-
"Onu gördü, ‘Seni beyaz bir önlükle hastaları muayene ederken gördüm.’ "
- Burada “çıkmak” yok.
-
“Yıllar sonra çiçeği burnunda bu tıbbiyeli olarak çıktığında aklında babasının bu rüyası vardı.”
- B şıkkı: Buradaki “tıbbiyeli olarak çıktığında” ifadesi, bir kurumdan mezun olmak anlamında kullanılmıştır.
-
“Artık kış çıkmış, cemreler düşmüş, havalar ısınmıştı.”
- D şıkkı: “Kış çıkmak” ifadesi burada zamanı geçmek anlamında kullanılmıştır.
-
“Benim gördüğüm rüyalar hep çıkar.”
- E şıkkı: “Rüyaların çıkması” burada gerçekleşmek anlamındadır.
-
“Okuluna hoca olarak dönmenin gururu da vardı.”
- Burada “çıkmak” yok.
-
“Ortalık ağırırken içine sığmayan bir heyecanla çıktı evden.”
- A şıkkı: “Çıktı evden” burada içeriden dışarıya gitmek anlamındadır.
Hangi Anlam Yok?
Kalan seçenek C şıkkı: “Elde etmek, sağlamak”.
- Parçada “çıkmak” kelimesi bu anlamda kullanılmamıştır.
Doğru Cevap:
C) Elde etmek, sağlamak
Açıklama:
Parçada “çıkmak” sözcüğü; mezun olmak, zaman geçmek, dışarı gitmek, gerçekleşmek anlamlarında geçerken, “elde etmek, sağlamak” anlamında kullanılmamıştır.
Bu parçada “çıkmak” sözcüğü aşağıdaki anlamlardan hangisine karşılık gelecek şekilde kullanılmamıştır?
Cevap:
İçindekiler
- Soru Analizi ve Anahtar Kelimeler
- Parçada Geçen “Çıkmak” Kullanımları
- Şıkların Anlam Açıklaması
- Parçaya Göre Şıkların Değerlendirilmesi
- Özet Tablo
- Sonuç ve Kısa Özet
1. Soru Analizi ve Anahtar Kelimeler
Soru:
- Yani, cümlede geçen “çıkmak” kelimesi aşağıdaki hangi anlamda kullanılmamış?
- Şıklara ve metne bakarak tek tek “çıkmak” fiilinin taşıdığı farklı anlamları tespit etmeliyiz.
2. Parçada Geçen “Çıkmak” Kullanımları
Parçadan ilgili cümleleri inceleyelim:
-
“…çocukluğunda aklında babasının bu rüyası vardı. Yaşasaydı oğluyla gurur duyacak, ‘Benim gördüğüm rüyalar hep çıkar.’ diyecekti…”
- Burada rüya çıkmak: Gerçekleşmek anlamında kullanılmıştır.
-
“Şimdi okuluna hoca olarak dönmenin gururu da vardı. Ortalık ağarırken içine sığmayan bir heyecanla çıktı evden.”
- Burada çıktı evden: Evin içinden dışarıya gitmek anlamında.
-
“Artık kış çıkmış, cemreler düşmüş, havalar ısınmıştı.”
- Burada kış çıkmak: Zamanı geçmek, yani mevsim bitmek anlamında.
3. Şıkların Anlam Açıklaması
- A) İçeriden dışarıya gitmek — Bir mekandan (örneğin ev, oda) çıkmak demek.
- B) Bir kurumdan mezun olmak — Okuldan ya da bir kurumdan ayrılıp mezun olmuş olmak.
- C) Elde etmek, sağlamak — Bir şey kazanmak: “Yarışmadan birinci çıktı” gibi.
- D) Zamanı geçmek — Bir sürecin veya mevsimin sona ermesi (örneğin, “kış çıkmak”).
- E) Gerçekleşmek — Olmak, vuku bulmak (örneğin, rüyanın çıkması).
4. Parçaya Göre Şıkların Değerlendirilmesi
-
A) İçeriden dışarıya gitmek:
Parçada “çıktı evden” ifadesiyle bu anlamda kullanılmıştır. -
B) Bir kurumdan mezun olmak:
Parçanın hiçbir yerinde “çıkmak” kelimesi bir okuldan veya kurumdan mezun olmak, ayrılmak anlamında kullanılmamıştır. -
C) Elde etmek, sağlamak:
Bu anlam da kullanılmamıştır. Ancak metinde bu anlamı karşılayan bir kullanım yoktur. -
D) Zamanı geçmek:
“Kış çıkmış” cümlesinde zamanı geçmek, mevsimin bitmesi anlamında kullanılmıştır. -
E) Gerçekleşmek:
“Benim gördüğüm rüyalar hep çıkar.” cümlesinde, rüyanın gerçekleşmesi anlamında kullanılmıştır.
Burada kafa karıştırıcı olan B ve C şıklarıdır. Ancak, “elde etmek, sağlamak” anlamı (örneğin, yarışmadan birincilik kazanmak/çıkmak) genellikle başarı veya ödül gibi somut kazanımlar için kullanılır, metinde ise böyle bir anlam kesinlikle yoktur.
Fakat “mezun olmak” (B şıkkı), yani bir eğitim kurumundan çıkmak anlamı da metinde kullanılmamıştır.
Bu tür sorularda en özel ve kesin şekilde metinde kullanılmayan anlamı işaretlemek gerekir. Şıklarda B ve C rakip gibi dursa da en sık yapılan hata “elde etmek, sağlamak” daha çok başarı ve ödül için kullanılırken burada “mezun olmak” çok spesifiktir ve metinde buna dair hiçbir gönderme yoktur. Ancak “elde etmek, sağlamak” anlamı hiç kullanılmamıştır.
5. Özet Tablo
| Şık | Anlam | Metinde Kullanımı | İlgili Cümle |
|---|---|---|---|
| A | İçeriden dışarı çıkmak | Kullanılmış | “çıktı evden” |
| B | Bir kurumdan mezun olmak | Kullanılmamış | Yok |
| C | Elde etmek, sağlamak | Kullanılmamış | Yok |
| D | Zamanı geçmek | Kullanılmış | “kış çıkmış” |
| E | Gerçekleşmek | Kullanılmış | “Benim gördüğüm rüyalar hep çıkar.” |
6. Sonuç ve Kısa Özet
Doğru cevap: B şıkkıdır. (“Bir kurumdan mezun olmak” anlamında “çıkmak” bu parçada kullanılmamıştır.)
Metinde “çıkmak” kelimesi,
- dışarıya gitmek,
- bir şeyin gerçekleşmesi,
- zamanı geçmek
anlamlarında kullanılmıştır. “Bir kurumdan mezun olmak” anlamı (örneğin “Okuldan bu yıl 100 öğrenci çıktı”) bu parçadaki hiçbir cümlede yoktur.
Kısa Özet
- Parçada “çıkmak” kelimesi B şıkkında belirtilen “bir kurumdan mezun olmak” anlamında kullanılmamıştır.
- Diğer anlamlar metinde karşılık bulmuştur.
Doğru Cevap: B
@Nazar1
C) Elde etmek, sağlamak
D) Zamanı geçmek
E) Gerçekleşmek
Cevap: C) Elde etmek, sağlamak
Açıklama:
Parçada “çıkmak” fiilinin üç farklı kullanımı açıkça görülmektedir:
- “Ortalık ağarırken içine sığmayan bir heyecanla çıktı evden.”
– İçeriden dışarıya gitmek (A) - “Benim gördüğüm rüyalar hep çıkar.”
– Gerçekleşmek (E) - “Artık kış çıkmış, cemreler düşmüş, havalar ısınmıştı.”
– Zamanı geçmek (D)
Buna ek olarak, metinde kahramanın eğitimini tamamlayıp “okuluna hoca olarak dönmesi,” dolaylı da olsa “bir kurumdan mezun olmak” (B) anlamını çağrıştırır. Ancak “elde etmek, sağlamak” (C) anlamıyla ilgili bir kullanım yer almamıştır.