Biyoloji Ödevi: Canlı Özellikleri ve Açıklamaları
Sorular ve Cevaplar:
I. Verilen özellikleri ve açıklamaları eşleştiriniz.
a. Tüm canlılarda ortak görülen özelliklerdir.
- Cevap: 1. Boşaltım, 2. Eşeyli üreme, 5. Adaptasyon, 9. Homeostazi
Bu özellikler, hemen hemen tüm canlılar tarafından paylaşılan temel süreçlerdir. Boşaltım, atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılması anlamına gelirken, eşeyli üreme, genetik çeşitlilik sağlar. Adaptasyon çevresel değişikliklere uyum sağlamayı ifade eder ve homeostazi iç dengenin korunmasıdır.
b. Anabolik bir tepkimedir.
- Cevap: 8. Protein sentezi
Anabolik tepkimeler, küçük moleküllerin birleşerek daha büyük yapıların oluştuğu süreçlerdir. Protein sentezi de amino asitlerin birleşerek proteinlerin oluştuğu bir süreçtir ve anabolik bir tepkime olarak değerlendirilir.
c. Canlıların yaşadığı çevrede hayatta kalabilme ve üreme şansını artırır.
- Cevap: 5. Adaptasyon
Adaptasyon, organizmaların çevresel koşullara daha iyi uyum sağlamalarına olanak tanıyan özellikler geliştirmesidir. Bu, canlıların hayatta kalma ve üreme şansını artırır.
ç. Aynı tür bireyler arasında görülen farklılıklardır.
- Cevap: 6. Varyasyon
Varyasyon, bir tür içindeki bireylerin genetik farklılıklarından kaynaklanan çeşitliliktir. Bu farklılıklar, aynı tür içinde bireylerin çeşitli özelliklerde değişiklik göstermesine neden olur.
d. İç denge anlamına gelir.
- Cevap: 9. Homeostazi
Homeostazi, organizmanın iç ortamını dengede tutma yeteneğidir. Bu, sıcaklık, pH, su dengesi gibi sürekli olarak kontrol edilmesi gereken birçok parametreyi kapsar.
e. Çekirdek ve zarlı organelle sahiptir.
- Cevap: 4. Ökaryot hücre
Ökaryot hücreler, çekirdekleri ve zarla çevrili organelleri olan hücrelerdir. Bu özellikler, prokaryotik hücrelerden ayrılmalarını sağlar.
II. Verilen açıklamalarla eşleşmeyen özellikler için açıklama yazınız.
-
Heterotrof: Heterotrof canlılar, besinlerini dışarıdan hazır olarak alan organizmalardır. Enerjilerini başka organizmalardan veya organik maddelerden elde ederler.
-
Enerji üretimi: Canlılar, enerji üretimi için genellikle metabolik süreçlerini kullanırlar. Bu süreçlerde organik moleküller parçalanarak ATP gibi enerji taşıyan moleküller üretilir. Enerji üretimi, tüm canlılar için hayati bir süreçtir.
Sorularınız olursa veya detaylı açıklama isterseniz bana her zaman ulaşabilirsiniz!