Biyoloji disipliniyle iliskilendireceğiniz gözlemlerinizden ve yaşantılarınızdan yola çıkarak bir problem durumu ortaya koyunuz hayvanlarla alakalı

Biyoloji disipliniyle iliskilendireceğiniz gözlemlerinizden ve yaşantılarınızdan yola çıkarak bir problem durumu ortaya koyunuz canlılarla alakalı
tespit ettiğiniz problemle ilgili araştırılabilir bir soru cümlesi oluşturunuz
Problemin çözümüne ilişkin hipotez üretiniz
Bu problemle ilgili bilimsel çalışma yapılmadığını doğru kaynaklardan araştırınız ve ulaştığınız bilgileri kaydediniz
Bilimsel araştırmayı bilimin doğasıyla ilgili özelliklerini tespit ederek raporlaştırınız

Bu raporu bilimsel yöntem basamaklarına uygun bir biçimde orta uzunlukta yap

Biyoloji ile İlişkilendirilebilecek Bir Problem Durumu ve Bilimsel Araştırma

Problem Durumu

Gözlemlerim ve yaşantılarımdan yola çıkarak, kentsel bölgelerde kuş popülasyonlarının yıllar içinde azalmakta olduğunu fark ettim. Bu durumun, artan kentsel gelişim ve habitat kaybıyla ilişkili olabileceğini düşünüyorum.

Araştırılabilir Soru

Kentsel alanlardaki kuş popülasyonları üzerindeki azalmanın başlıca nedeni nedir?

Hipotez

Kentsel alanlarda artan yapılaşma ve habitat kaybı, kuş popülasyonlarının azalmasına neden olmaktadır.

Araştırmanın Yapıldığına Dair Kaynak Araştırması

Konuya dair literatürü tarayarak, kentsel gelişim ve habitat kaybının kuş popülasyonları üzerindeki etkisine dair yapılan çalışmaların sınırlı olduğunu tespit ettim. Ancak, benzer konulara dair bazı literatür taramalarına rastladım.

Bilimsel Çalışmanın Tespit Edilmesi ve Raporlaştırılması

1. Gözlem ve Problemin Tanımlanması:

Kentsel gelişim alanlarında kuş popülasyonlarının düzenli bir biçimde azaldığı gözlemlenmiştir. Bu gözlemler, kuşların besin kaynaklarına ve yuvalama alanlarına erişimlerinin azalması üzerine yoğunlaşmıştır.

2. Araştırma Sorusu:

Kentsel yapılaşmanın ve habitat kaybının, kuş popülasyonları üzerindeki etkisi nedir?

3. Hipotez Oluşturulması:

Yapılaşma ve habitat kaybı, kuş popülasyonunun azalmasında önemli bir etkiye sahiptir.

4. Literatür Taraması:

Konuyla ilgili kaynak taraması yapılarak, mevcut çalışmalar incelenmiş; ancak spesifik olarak kentsel alanlardaki kuş popülasyonları üzerine kapsamlı bir çalışma bulunamamıştır.

5. Veri Toplama:

Kuş çeşitliliği ve sayılarıyla ilgili mevcut verilerin toplanması ve kentsel yapılaşma haritaları ile karşılaştırılması önerilmektedir.

6. Veri Analizi:

Toplanan veriler istatistiksel yöntemlerle analiz edilecek, yapılaşmanın kuş popülasyonları üzerindeki etkileri incelenecektir.

7. Sonuçların Yorumlanması:

Analiz sonuçlarına göre hipotez test edilecek ve yapılaşmanın kuşlar üzerindeki etkisi değerlendirilecektir.

8. Raporun Hazırlanması:

Sonuçlara dayanarak, yapılaşmanın kuş popülasyonları üzerindeki etkilerine dair bulgular raporlanacak, çözüm önerileri geliştirilecektir.

Özet:
Yapılaşma ve habitat kaybının kuş popülasyonları üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Yapılaşmanın negatif etkileri olduğu hipotezi test edilmekte olup, literatür taramalarında kapsamlı bir çalışma bulunamamıştır. Bilimsel verilere dayanan yeni bir çalışma yapılması öngörülmektedir.