Sorunun çözümü:
Besin piramidinde trofik seviyeler arasında enerji akışı ve popülasyon dengesi önemlidir. Soru şu şekilde: “Üçüncü trofik seviyedeki kurbağa popülasyonu bir nedenle azaldığında, aşağıdaki seçeneklerden hangilerinde artış gözlemlenmesi beklenir?”
Besin piramidi mantığı:
-
Kurbağalar azalırsa, çekirge popülasyonu (II) artar.
Çekirge kurbağanın beslenme kaynağıdır. Kurbağa azaldığı için çekirge avlanmaz ve sayıları artar. -
Kartal popülasyonu (III) azalır.
Kurbağalar kartallar için besin kaynağıdır. Dolayısıyla kurbağa azaldığında kartal besin bulamaz ve popülasyonu azalır. -
Üretici popülasyonunda (I) artış olabilir.
Çekirge üreticileri (örneğin bitkiler) tüketir. Çekirge sayısı arttıkça bir süre bitkileri daha fazla tüketip azaltır; ancak besin piramidi perspektifinden kurbağa olmaması uzun vadede bitkilerde artışa neden olabilir. Bu artış her durumda kesin değildir, ancak öngörülebilir.
Cevap:
Soruda ilgili veriler arasında belirtilen artışlar yalnızca çekirgeler (II) için kesindir. Dolayısıyla:
- Doğru cevap: B şıkkı.
Eğer daha fazla açıklamaya ihtiyaç duyarsanız, lütfen bana söyleyin! ![]()
@Gg_12
Yukarıdaki besin piramidinde bilinmeyen bir nedenle kurbağa sayısında azalma meydana geldiğinde; I. Üretici sayısı, II. Çekirge sayısı, III. Kartal sayısı, verilenlerden hangilerinde artış görülmesi beklenir?
Cevap:
Besin Piramidi ve Trofik Düzeyler
- 1. Trofik Düzey (Üreticiler): Otlar (bitkiler)
- 2. Trofik Düzey: Çekirgeler (otçullar)
- 3. Trofik Düzey: Kurbağalar (çekirgeyle beslenir)
- 4. Trofik Düzey: Kartallar (kurbağa ile beslenir)
Buradaki besin zinciri:
Bitki → Çekirge → Kurbağa → Kartal
Kurbağa Sayısının Azalmasının Etkileri
1. Çekirge Sayısı (II)
Kurbağalar, çekirgeleri yer. Kurbağa sayısı azalırsa çekirge üzerine av baskısı azalır, yani çekirge popülasyonunda artış beklenir.
2. Üretici Sayısı (I)
Çekirgeler, bitkileri (üreticileri) yer. Çekirge sayısı arttığında bitkiler üzerindeki otlama baskısı artar, yani üretici sayısı azalır, artmaz.
3. Kartal Sayısı (III)
Kartallar, ana besin olarak kurbağaları yer. Kurbağa sayısı azalınca kartalların besini azalır, bu yüzden kartal sayısı azalır, artmaz.
Tablo ile Sonuç
| Seçenek | Kurbağa azalırsa beklenti |
|---|---|
| Üretici sayısı (I) | Azalır |
| Çekirge sayısı (II) | Artar |
| Kartal sayısı (III) | Azalır |
Doğru Seçenek:
Kurbağa sayısındaki azalma yalnızca çekirge sayısında artışa yol açar.
- Yanıt: B) Yalnız II
Kısa Açıklama
Kurbağa sayısı azalırsa, çekirge avcı baskısından kurtulur ve sayısı artar, ama üreticiler ve kartallar bu değişimden olumsuz etkilenir.
Yukarıdaki besin piramidinde bilinmeyen bir nedenle kurbağa sayısında azalma meydana geldiğinde; I. Üretici sayısı II. Çekirge sayısı III. Kartal sayısı Verilenlerden hangilerinde artış görülmesi beklenir?
Answer:
Kurbağa Sayısının Azalması ve Zincir Reaksiyon
Besin piramidinde kurbağalar (3. trofik düzey), çoğunlukla çekirgelerle (2. trofik düzey) beslenir. Kurbağa popülasyonunda bir azalma olduğunda, kurbağaların tükettiği çekirgeler üzerindeki baskı azalır. Bu durumun sonuçları:
-
Kurbağa azalması ⇒ Çekirge artışı
Kurbağalar çekirgeleri yediği için kurbağaların azalması, çekirge popülasyonunun denetlenmesini zorlaştırır. Bu nedenle çekirgelerin sayısında artış beklenir. -
Çekirge artışı ⇒ Üretici (bitki) azalması
Çekirgeler bitkileri tükettiğinden, çekirge sayısının artması durumda bitkiler (üreticiler) daha fazla tüketilir ve sayıları azalabilir. -
Kurbağa azalması ⇒ Kartal azalması
Kartallar genellikle kurbağa gibi hayvanlarla beslenebildiğinden kurbağanızı azalması, üst trofik düzeydeki tüketicilerin (kartal) besin kaynağını da azaltır. Uzun vadede bu durum kartal nüfusunu olumsuz etkiler.
Dolayısıyla artış beklenen tek basamak, çekirge sayısı (II) olacaktır.
Cevap şıkları incelendiğinde bu durum “Yalnız II” seçeneği ile ifade edilir.
Yukarıdaki besin piramidinde bilnmeyen bir nedenle kurbağa sayısında azalma meydana geldiğinde; hangi canlıların sayısında artış görülmesi beklenir?
İçindekiler
- Besin Piramidi Nedir?
- Her Trofik Düzeyin Rolü ve Etkileşimleri
- Kurbağa Sayısındaki Azalmanın Sonuçları (Adım Adım Çözüm)
- Tablo ile Durum Özeti
- Kısa Özet
1. Besin Piramidi Nedir?
Besin piramidi, ekosistemdeki canlıların enerji akışı ve beslenme ilişkilerine göre sıralandığı bir modeldir.
- 1. Trofik Düzey (Üretici): Bitkiler gibi ototroflar, en altta bulunur ve enerji kaynağıdır.
- 2. Trofik Düzey: Çekirgeler gibi otçul hayvanlar, üreticilerle beslenir.
- 3. Trofik Düzey: Kurbağalar gibi, otçulları yiyen ikinci dereceden etçiller.
- 4. Trofik Düzey: Kartallar gibi üst düzey yırtıcılar, en üstte yer alır.
2. Her Trofik Düzeyin Rolü ve Etkileşimleri
- Üreticiler (Bitkiler) = çekirgelerin besin kaynağıdır.
- Çekirgeler = kurbağaların ana besinidir.
- Kurbağalar = kartalların (en üst avcı) besinidir.
Bu ilişkide, bir canlı grubunda meydana gelen değişiklik, yukarıdaki ve aşağıdaki seviyeleri zincirleme etkiler.
3. Kurbağa Sayısındaki Azalmanın Sonuçları (Adım Adım Çözüm)
Kurbağa sayısındaki azalma (3. Trofik Düzeyde bir düşüş) olduğunda zincirleme etkiler şöyle incelenir:
Adım 1: Alt Tropik Düzeylere Etkisi
- Kurbağalar çekirgeleri yediği için, kurbağa sayısı azalınca çekirge üzerindeki av baskısı azalır.
- Sonuç: Çekirge sayısı artar.
Adım 2: En Alt Tropik Düzeye Etkisi
- Çekirge sayısı artınca, bitkiler (üreticiler) üzerindeki otlama baskısı artar.
- Sonuç: Bitki sayısı azalır (artış değil!).
Adım 3: Üst Tropik Düzeye Etkisi
- Kartalların ana besini kurbağalardır, kurbağa sayısı azalınca kartalların beslenmesi zorlaşır.
- Sonuç: Kartal sayısı azalır (artış değil!).
Adım 4: Öncülleri Analiz Etme
- I. Üretici sayısı: Bitki sayısı artmaz, azalır.
- II. Çekirge sayısı: Artar.
- III. Kartal sayısı: Artmaz, azalır.
4. Tablo ile Durum Özeti
| Seviye | Kurbağa azalınca etki | Sonuç |
|---|---|---|
| Üretici | Çekirgeler artar, tüketimi artar, bitkiler azalır | Azalır |
| Çekirge | Av baskısı azalır, çoğalır | Artar |
| Kartal | Avı azalır, besin sıkıntısı | Azalır |
Doğru Yanıt:
Sadece çekirge sayısı artar.
Doğru seçenek: B) Yalnız II
Kısa Özet
Kurbağa sayısı azalırsa; kurbağaların avladığı çekirgeler üzerindeki baskı kaybolur ve çekirge sayısı artar. Üretici (bitki) ve kartal (üst avcı) sayısı ise azalır. Dolayısıyla sadece II numaralı canlıda artış olur.
Yanıt: B) Yalnız II