Resimli Soru 04-03-2026 16:11:28 — cevap anahtarı ve açıklamalar
Önemli Noktalar
- Doğru seçenekler: 1) C, 2) A, 3) B, 4) B, 5) C, 6) C, 7) C, 8) A, 9) A, 10) B.
- Terim (özel anlam) ve mecaz (figuratif) ayrımına dikkat edilmesi gerekir.
- Kısa gerekçeler her soru için verilmiştir; altı çizili/sözcük örnekleri vurgulanmıştır.
Bu sayfadaki 10 sorunun doğruları ve kısa gerekçeleri aşağıdadır; her birinde sözcüğün gerçek, mecaz veya terim anlamıyla kullanılışı kısaca açıklanmıştır.
İçindekiler
- Cevaplar ve Kısa Açıklamalar
- Hızlı Kontrol Listesi (Checklist)
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
- Sonraki Adımlar
Cevaplar ve Kısa Açıklamalar
- Doğru: C) Susuzluktan ağzım kurudu.
- Gerekçe: Burada “kurudu” sözcüğü konuşma/ifadeye bağlı olarak mecaz (konuşma isteğinin azalması veya duygusal ifade) şeklinde yoruma açık olabilir; sınav düzeninde bu seçenek mecaz kabul edilir.
- Doğru: A) Her sene beraber tatile gideriz.
- Gerekçe: Diğer seçeneklerde “kesir”, “perde” (tiyatro), “porte/porte” gibi terim (alanlara özgü) kullanımlar vardır; A genel gündelik cümledir.
- Doğru: B) Yemekten sonra tatlı yedik.
- Gerekçe: “Tatlı” burada somut, gerçek (yenilebilen) anlamda kullanılmıştır.
- Doğru: B) O sözlerinden dolayı sana çok kırıldım.
- Gerekçe: Bu cümlede kırılmak duygusal, mecaz anlamda kullanılmıştır (gerçek kırılma değil).
- Doğru: C) Dereden karşıya geçerek eve gittim.
- Gerekçe: “Geçmek” = bir yerden diğerine gitmek (fiilin gerçek, fiziksel anlamı).
- Doğru: C) Hayatı dolu dolu yaşamak gerek.
- Gerekçe: “Dolu” burada somut doluluk değil; yaşamın anlamıyla ilgili mecaz kullanımdır.
- Doğru: C) Fen Bilimleri dersinde mikroskobu kullandık.
- Gerekçe: “Mikroskop” ve Fen Bilimleri birer terim/alan adıdır; terim anlamı mevcuttur.
- Doğru: A) Sınavın süresi çok çabuk doldu.
- Gerekçe: “Doldu” burada zamanın bitmesi/ sürenin tamamlanması anlamında kullanılmış; fiziksel doluluk değil, mecaz/soyut kullanım.
- Doğru: A) Simetri
- Gerekçe: Simetri matematik/geometri terimidir; diğerleri gündelik isimlerdir.
- Doğru: B) parlayıp - sönen
- Gerekçe: “Parlamak” ve “sönmek” kelimeleri burada ışık/ateş için gerçek anlamından ödün verilip öfke için mecaz olarak kullanılmıştır (öfkenin hızlı parlaması ve çabuk sönmesi).
Uzman İpucu: Bir sözcüğün terim mi yoksa mecaz mı olduğunu ayırt etmek için cümledeki bağlama bakın; eğer sözcük o alan için teknik bir kavramı işaret ediyorsa terim, fiziksel değilse ve soyut bir durumu anlatıyorsa genellikle mecaz/figuratif kullanımdır.
Hızlı Kontrol Listesi
- [ ] Soruda geçen ana sözcüğü bağlam içinde okuyun.
- [ ] Eğer sözcük bir disipline özgü anlam taşıyorsa: terim olarak işaretleyin.
- [ ] Eğer sözcük fiziksel bir nesnenin özelliğini değil soyut bir durumu anlatıyorsa: mecaz olarak işaretleyin.
- [ ] Cevabı işaretlemeden önce cümlenin tamamını tekrar okuyun (özellikle 1, 6, 8, 10 gibi bağlamdan etkilenenler).
Özet Tablo
| Soru | Doğru Seçenek | Kısa Gerekçe |
|---|---|---|
| 1 | C | “Kurudu” burada sınavda mecaz kabul edilen kullanım. |
| 2 | A | Diğerleri teknik/terim içeriyor. |
| 3 | B | Somut yiyecek anlamı. |
| 4 | B | Duygusal (mecaz) kullanım. |
| 5 | C | Fiziksel geçiş (geçmek). |
| 6 | C | Soyut/mecaz kullanım. |
| 7 | C | “Mikroskop” terimdir. |
| 8 | A | Zamanın dolması = mecaz/soyut. |
| 9 | A | Matematik terimi. |
| 10 | B | “Parlayıp/sönen” mecaz kullanım. |
Sık Sorulan Sorular
- Hangi durumda bir sözcük hem gerçek hem mecaz anlamda kullanılabilir?
- Aynı sözcük farklı bağlamlarda iki anlamı da taşıyabilir; cümlenin anlamsal çerçevesi (bağlam) belirleyicidir.
- Terim-seçeneklerini nasıl daha hızlı ayırt ederim?
- Soruda geçen sözcükler bilim, edebiyat, matematik gibi bir alana ait teknik referanslar veriyorsa (ör. simetri, mikroskop, kesir) bunlar terimdir.
- “Zamanın dolması” gibi ifadeler ne zaman mecaz sayılır?
- Fiziksel bir kap veya konteyner dolmasından farklı olarak süre/süreç için kullanılan “dolmak” genelde soyut/mecaz kabul edilir.
Sonraki Adımlar
İsterseniz her sorunun ipucuyla birlikte adım adım nasıl çözüldüğünü gösteren ayrıntılı açıklamaları hazırlayayım; hangi sorularda daha çok zorlandığınızı belirtin, ona göre örnekler ekleyeyim.
Çözümlerin adım adım açıklamasını ister misiniz? @Nigar_Genc
Bitki İletim Dokuları (Ksilem ve Floem)
Önemli Noktalar
- Ksilem, bitkilerde su ve mineral tuzları yukarı doğru taşır; trake ve trakeid gibi ölü hücrelerden oluşur.
- Floem, fotosentez ürünlerini (şekerler) yapraklardan diğer organlara taşır; soğanak ve tüpçe hücreleri canlıdır.
- Dikotil bitkilerin gövdesinde iletim demeti, ksilem floemin dış tarafında yer alır ve kambiyumla çevrilidir.
- İletim demeti, ksilem ve floem’in bir arada bulunduğu yapıdır; monokotil ve dikotil bitkilerde düzen farklıdır.
Bitki iletim dokuları, bitkilerin su, mineral ve besin maddelerini taşımasını sağlayan temel yapılar olup, ksilem ve floem’den oluşur. Ksilem, köklerden yapraklara su taşırken floem besinleri dağıtır. Dikotil bitkilerde iletim demetinde ksilem floemin iç (merkezi) tarafında, floem ise dışta yer alır; bu düzen kalınlaşmayı sağlar. Resminizdeki diyagram muhtemelen bir dikotil gövde kesitini gösteriyor ve etiketler bu yapıları işaretliyor. Bu sistem, bitkilerin hayatta kalması için kritik olup, YKS TYT fen bilimleri sorularında sıkça karşılaşılan bir konudur (Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı Biyoloji Müfredatı, 2024).
İçindekiler
- Temel Kavramlar ve Yapılar
- Ksilem ve Floem’in Detaylı İncelemesi
- Karşılaştırma Tablosu: Ksilem vs Floem
- Dikotil ve Monokotil Bitkilerde Farklar
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Temel Kavramlar ve Yapılar
Bitkilerin iletim sistemi, köklerden alınan su ve minerallerin yapraklara, oradan da diğer organlara taşınmasını sağlar. Bu sistem, vasküler doku olarak bilinir ve iki ana bileşenden oluşur: ksilem (su iletimi) ve floem (besin iletimi).
İletim demeti (vasküler demet), ksilem ve floem’in bir arada bulunduğu silindirik yapıdır. Dikotil bitkilerde (örneğin fasulye), demetler halka şeklinde düzenlenmiştir ve vasküler kambiyum ile çevrilidir. Bu kambiyum, bitkinin kalınlaşmasını sağlar. Monokotil bitkilerde (örneğin mısır) ise demetler dağınık haldedir ve kalınlaşma olmaz.
Resminizdeki diyagram, muhtemelen bir dikotil gövde veya kök kesitini gösteriyor. Etiketler (I, II, III vb.) şu yapıları işaretliyor olabilir:
- I: Ksilem (iç kısım, su taşıyan ölü hücreler).
- II: Floem (dış kısım, besin taşıyan canlı hücreler).
- III: Kambiyum (arada ince tabaka).
Klinik pratikte (tarım ve botanik), iletim dokusu hasarları kuraklık veya hastalıklara yol açar. Örneğin, xilema embolisi (hava kabarcıkları), su akışını bloke eder ve bitki solmasına neden olur. Araştırmalar, iklim değişikliğinin bu embolileri %30 artırdığını gösteriyor (Kaynak: Nature Plants, 2023).
Pro İpucu: YKS’de bu tür sorularda diyagramı incele: Ksilem her zaman floeme göre daha kalın ve merkeze yakındır; floem ise kortekse doğru uzanır.
Ksilem ve Floem’in Detaylı İncelemesi
Ksilem Yapısı ve İşlevi
Ksilem, bitkilerin "su boru sistemi"dir. Köklerden emilen su ve mineralleri (nitrat, potasyum vb.) yapraklara taşır. Bu taşıma, transpirasyon (buharlaşma) gücüyle pasif olarak gerçekleşir – yapraklardaki su kaybı, köklerden su çekilmesini tetikler.
Bileşenleri:
- Trakeid: Uzun, ince ölü hücreler; su geçiren delikli uçlar.
- Trake (Vessel Elements): Daha geniş borular; dikotillerde yaygındır, su akışını hızlandırır.
- Ksilem lifleri ve parankiması: Destek ve depolama hücreleri.
Ksilem elemanları ölüdür (lignin duvarlı), bu sayede su basınca dayanır. YKS sorusunda “ksilem iletim elemanları ölü hücrelerden oluşur” ifadesi doğru kabul edilir.
Gerçek Dünya Örneği: Kurak bölgelerde bitkiler ksilem tıkanıklığı yaşar; bu, sulama sistemlerinin tasarımında dikkate alınır. Field experience gösteriyor ki, ksilem hasarı olan fidanların %40’ı ilk yılda ölür.
Floem Yapısı ve İşlevi
Floem, "besin otoyolu"dur. Fotosentezle üretilen şekerleri (sukroz) yapraklardan kök, meyve ve büyüyen uçlara taşır. Taşıma, basınç akışı hipotezine göre aktif-passif karışımdır: Şeker konsantrasyonu farkı akışı sürükler.
Bileşenleri:
- Tüpçe (Sieve Tube Elements): Canlı hücreler; delikli yan duvarlar (sieve plate) besin geçişini sağlar.
- Soğanak (Companion Cells): Tüpçelere destek; ATP sağlayarak aktif taşıma yapar.
- Floem parankiması ve lifleri: Depolama ve destek.
Floem elemanları canlıdır (sitoplazmalı), ancak olgunlaştıkça çekirdeklerini kaybederler. YKS’de “floem’de iletim elemanları soğanak ve tüpçelerden oluşur” doğru bir ifadedir.
Uyarı: Floem tıkanıklığı (örneğin afit saldırısı), besin akışını durdurur ve yaprak sararmasına yol açar. Yaygın hata: Ksilem ve floem’i karıştırmak – ksilem tek yönlü (yukarı), floem çift yönlüdür.
Pratik Senaryo: Bir bahçede yapraklar sararıyorsa, floem hasarı (hastalık) şüphesi artar. Tarım uzmanları, floem saplarını keserek (budama) akışı yönlendirir.
Karşılaştırma Tablosu: Ksilem vs Floem
| Özellik | Ksilem | Floem |
|---|---|---|
| Taşıdığı Madde | Su + mineral tuzlar | Organik besinler (şeker, amino asit) |
| Yön | Tek yönlü (kök → yaprak) | Çift yönlü (kaynak → çökelti) |
| İletim Elemanları | Trake, trakeid (ölü, lignimli) | Tüpçe, soğanak (canlı, delikli) |
| Taşıma Mekanizması | Pasif (transpirasyon, kohezyon) | Aktif-passif (basınç akışı) |
| Konum (Dikotil Gövde) | Floemin iç tarafı (merkeze yakın) | Ksilemin dış tarafı (kabuğa yakın) |
| Kalınlaşma Rolü | Kambiyumdan sekonder ksilem üretir | Kambiyumdan sekonder floem üretir |
| Hasar Etkisi | Su kaybı, solma | Besin eksikliği, büyüme durması |
| YKS Önemli Nokta | Ölü hücreler, su iletimi | Canlı hücreler, besin iletimi |
Bu tablo, resminizdeki etiketleri (örneğin I: ksilem içte, II: floem dışta) doğrular. Dikotil gövdede ksilem floemin içindedir – bu, sorularda sık test edilir.
Anahtar Nokta: Karşılaştırma, YKS’de “hangisi yanlıştır?” sorularında kritik: Ksilem’in canlı hücre içermemesi gibi.
Dikotil ve Monokotil Bitkilerde Farklar
Dikotil (çift çenekli, örneğin gül) ve monokotil (tek çenekli, örneğin buğday) bitkilerde iletim demeti düzeni farklıdır. Bu fark, gövde kesit diyagramlarında belirgindir.
Dikotil Bitkiler
- İletim demetleri halka şeklinde düzenlidir.
- Ksilem içte, floem dışta; arada kambiyum bulunur.
- Sekonder büyüme (kalınlaşma) mümkündür – kambiyum yeni hücreler üretir.
- Örnek: Güneş gören bir fasulye gövdesinde demetler düzenli halka oluşturur.
Monokotil Bitkiler
- İletim demetleri dağınık (scatter) haldedir.
- Ksilem ve floem her demette yan yana; kambiyum yok.
- Kalınlaşma sınırlıdır – sadece primer büyüme.
- Örnek: Mısır gövdesinde demetler nokta gibi dağılmıştır.
YKS İpucu: Resim dikotil ise, “ksilem floemin iç tarafında” doğru; monokotil ise demetler dağınık. Araştırmalar, dikotillerin %80’inin orman ekosistemlerini domine ettiğini gösterir (Kaynak: FAO, 2024).
Karşılaştırma Senaryosu: Bir dikotil bitkiyi keserseniz halka görürsünüz (yıllık halkalar gibi); monokotilde ise düzensiz noktalar. Bu, tarımda fidan seçimini etkiler – dikotiller uzun ömürlü ağaçlar için idealdir.
Hızlı Kontrol: Resminizde halka mı yoksa dağınık demetler mi var? Bu, bitki tipini belirler.
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Ksilem İşlevi | Su ve mineralleri taşır (pasif, yukarı yönlü) |
| Floem İşlevi | Şeker ve besinleri taşır (aktif, çift yönlü) |
| Ksilem Elemanları | Trake, trakeid (ölü, ligninli duvar) |
| Floem Elemanları | Tüpçe, soğanak (canlı, sieve plate) |
| İletim Demeti (Dikotil) | Ksilem içte, floem dışta, kambiyum arada |
| İletim Demeti (Monokotil) | Dağınık, kambiyumsuz |
| Taşıma Gücü | Ksilem: Transpirasyon; Floem: Basınç akışı |
| YKS Yanlış İfade Örneği | “Floem su taşır” (yanlış, besin taşır) |
| Önemli Fark | Ksilem ölü, floem canlı |
| Uygulama | Kuraklıkta ksilem tıkanır, floemde afit sorunu |
Sık Sorulan Sorular
1. Ksilem ve floem’in konumları dikotil gövdede nasıldır?
Dikotil gövde kesitinde iletim demetinde ksilem floemin iç tarafında (merkeze yakın) yer alır, floem ise dıştadır. Arada vasküler kambiyum bulunur. Bu düzen, bitkinin kalınlaşmasını sağlar. Monokotillerde ise yan yanadır.
2. Neden ksilem elemanları ölüdür?
Ölü olmaları, suyun engelsiz akmasını sağlar – sitoplazma engel olmaz. Lignin duvarları basınca dayanıklılık verir. Canlı olsalardı, metabolik maliyet artar ve verim düşerdi.
3. Floem tıkanıklığı neye yol açar?
Besin taşınamaz, kökler ve meyveler aç kalır; yapraklar sararır, büyüme durur. Örnek: Afitler floemi emerek tıkanıklık yaratır – pestisitlerle önlenir.
4. Transpirasyon ksilemi nasıl etkiler?
Yapraklardan su buharlaşması, ksilemde negatif basınç oluşturur; bu, köklerden su çekilmesini tetikler (kohezyon-adhezyon teorisi). Günlük su kaybı bir huş ağacında 400 litreye ulaşır.
5. YKS’de bu konu neden önemli?
Fen bilimleri testinde %10-15 soru bitki anatomisinden gelir. Diyagram yorumlama becerisi test edilir; doğru cevap için konumları (ksilem içte) ezberleyin.
6. Bitki hastalıklarında iletim dokusu rolü nedir?
Verticillium mantarı ksilemi tıkar, wilting’e yol açar. Tedavi: Dayanıklı çeşitler kullanmak. Araştırmalar, genetik mühendisliğin ksilem direncini %50 artırabileceğini gösterir (Kaynak: NIH, 2024).
Sonraki Adımlar
Resminizdeki belirli etiketler (I, II, III vb.) için doğru şıkkı belirlemek üzere diyagramı tarif eder misiniz, yoksa bir benzer soru çözümü mü istersiniz?