birun nedir tarih kısaca
Birun nedir tarih kısaca?
Cevap:
Birun, Osmanlı ve öncesi Türk devletlerinde sarayın iç ve dış kısımları arasındaki ayrımı ifade eden bir terimdir. Daha spesifik olarak, birun, sarayın dış kısmı, yani saraya dahil olmayan ama sarayın yönetim ve günlük işlerinin yürütüldüğü bölümleri kapsar. Bu terim, özellikle Osmanlı saray teşkilatında önemli bir yer tutmuştur.
Birun’un Tarihteki Anlamı ve Önemi
-
Kavram: Osmanlı saraylarında ve Selçuklu ile diğer Türk devletlerinde saray alanı genellikle ikiye ayrılırdı:
- Enderun: Sarayın iç kısmı, padişahın ve saray erkânının mesken tuttuğu, eğitim ve devlet işlerinin yürütüldüğü kutsal ve özel alan.
- Birun: Sarayın dış kısmı; burada devlet işlerinin, dış işleri, elçilerin karşılanması, resmi törenlerin yapılması, eğitim ve diğer sivil işler yürütülürdü.
-
Görevleri:
- Birun, devletin dış siyaseti ve halkla ilişkiler bölümü olarak düşünülebilir.
- Sarayın dış kapısı olarak, elçiler, misafirler buradan karşılanırdı.
- Genellikle vezirler, üst düzey memurlar ve saray hizmetlileri bu bölümde görev alırdı.
- Saray dışındaki ticaret, ekonomi ve kent yönetimiyle ilgili konular da birun aracılığıyla takip edilirdi.
-
Tarihî Örnek:
- Osmanlı’da Topkapı Sarayı’nın iç yapısı enderun ve birun olarak ayrılmıştır. Enderun sarayın gizli ve özel kısmı iken, birun sarayın daha halka açık ve resmi işlerin yürütüldüğü alanıydı.
- Birun, saray dışı meselelerin yanı sıra sarayin genel güvenliği ve organizasyonunu sağlardı.
Özet Tablo
| Terim | Anlamı | Görev ve İşlevi |
|---|---|---|
| Enderun | Sarayın iç kısmı | Padişahın ve saray erkânının yaşadığı ve eğitildiği özel alan |
| Birun | Sarayın dış kısmı | Resmi törenler, dış işleri, elçilerin karşılanması, devletin dış işleri |
Kısaca, birun, Osmanlı ve diğer Türk saraylarındaki sarayın dış kısmını ifade eder ve burada devletin dış işleri ile halkla ilişkiler yönetilirdi. Bu terim aynı zamanda saray ve devlet teşkilatının organizasyonunda ayrıcalıklı bir yer tutar.
Kaynak:
- Osmanlı Saray Teşkilatı Tarihi
- Türk Kültür ve Medeniyeti Ansiklopedileri