Birí değildir?

saği-
ekle
neti-
14. Aşağıdakilerden hangisi idárenindgörevlerinden
birí değildir?
A) Özendirme ve destekleme faaliyetleri
B) Planlama faaliyetleri
C) Yargıilama faaliyetleri
D) Milll güvenlik faaliyetleri
E) Kamu hizmetleri faaliyetleri
nin
an
ar
15. Aşağıdakilerden hangisi, yerinden yönetim ilke-

Aşağıdakilerden hangisi idarenin görevlerinden biri değildir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Seçenek A’nın Analizi (Özendirme ve Destekleme Faaliyetleri)
İdare, kamu yararını gözeterek belirli alanlarda (eğitim, tarım, sanayi vb.) teşvikler verir ve özel teşebbüsleri destekler. Bu, idarenin temel görevlerinden biridir.

Adım 2 — Seçenek B’nin Analizi (Planlama Faaliyetleri)
İdare, ülke kaynaklarının verimli kullanılması ve kamu hizmetlerinin düzenli sunulması için kalkınma planları ve programlar yapar. Bu da idarenin asli görevleri arasındadır.

Adım 3 — Seçenek C’nin Analizi (Yargılama Faaliyetleri)
Yargılama faaliyeti, bağımsız ve tarafsız mahkemeler tarafından yerine getirilen bir fonksiyondur. İdare (yürütme organı), yargılama yapamaz; uyuşmazlıkları kesin olarak çözen bu yetki yargı erkine aittir.

Adım 4 — Seçenek D’nin Analizi (Millî Güvenlik Faaliyetleri)
İdare, devletin varlığını ve bütünlüğünü korumak amacıyla iç ve dış güvenliğe yönelik tedbirler alır. Kolluk faaliyetleri kapsamında bu görev idareye aittir.

Adım 5 — Seçenek E’nin Analizi (Kamu Hizmetleri Faaliyetleri)
Kamu yararını sağlamak amacıyla yürütülen sağlık, eğitim, ulaşım gibi hizmetlerin sunulması idarenin en temel varlık sebebidir.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması
:cross_mark: A. Özendirme ve destekleme — İdari bir görevdir.
:cross_mark: B. Planlama — İdari bir görevdir.
:white_check_mark: C. Yargılama — Yargı organlarının (mahkemelerin) görevidir.
:cross_mark: D. Millî güvenlik — İdari bir görevdir.
:cross_mark: E. Kamu hizmetleri — İdari bir görevdir.

Adım 7 — Son Doğrulama
Anayasal güçler ayrılığı ilkesine göre yasama, yürütme (idare) ve yargı farklı organlardır. Yargılama faaliyeti hiçbir şekilde idarenin görev alanına girmez.

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: C) Yargılama faaliyetleri
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

İdarenin görevleri arasında ayrıca kolluk faaliyetleri ve iç düzen (öz-yönetim) faaliyetleri de yer almaktadır.

İdare hukuku kapsamındaki “kolluk faaliyetleri” ve “kamu düzeni” unsurları (güvenlik, dirlik-esenlik, genel sağlık, genel ahlak) hakkında daha detaylı bir açıklama yapmamı ister misin?