Birden fazla yaralı olması durumunda yapılacak durum değerlendirmesi ve öncelikli müdahale edileceklerin belirlenmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? Yaralının görmesine izin vermeden korku ve endişeleri giderilmelidir. Yardım ekibi

Birden fazla yaralı olması durumunda yapılacak durum değerlendirmesi ve öncelikli müdahale edileceklerin belirlenmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Yaralının görmesine izin vermeden korku ve endişeleri giderilmelidir.

Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde beklenmelidir.

Yaralının bilinci kapalı ise su içirilmelidir.

Müdahaleye bilinç kontrolü yapılarak başlanmalıdır

Bilinç kontrolü için yaralıya seslenilmeli ya da hafifçe omzuna dokunulmalıdır.

Soru:
Birden fazla yaralı olması durumunda yapılacak durum değerlendirmesi ve öncelikli müdahale edileceklerin belirlenmesiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Cevap:
Bu tür durumlarda doğru ve yanlış ifadeleri ayırt etmek önemlidir. İfadeleri sırayla inceleyelim:

1. “Yaralının görmesine izin vermeden korku ve endişeleri giderilmelidir.”
    Bu ifade doğrudur. Panik veya korkunun azaltılması, yaralıların psikolojik durumunu stabilize etmek için önemli bir ilk yardım uygulamasıdır.

2. “Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde beklenmelidir.”
    Bu ifade doğrudur. Yardım ekibi ve yetkililer olay yerine ulaşmadan yaralıların taşınması veya olay yerinin terk edilmesi önerilmez.

3. “Yaralının bilinci kapalı ise su içirilmelidir.”
    Bu ifade yanlıştır. Bilinci kapalı bir yaralıya ağızdan hiçbir şekilde bir şey içirilmemelidir. Bu durum, sıvının soluk borusuna kaçmasına ve daha fazla komplikasyona yol açabilir.

4. “Müdahaleye bilinç kontrolü yapılarak başlanmalıdır.”
    Bu ifade doğrudur. Yaralının bilincini kontrol ederek durumu değerlendirmek, doğru müdahaleye başlamanın temel adımlarından biridir.

5. “Bilinç kontrolü için yaralıya seslenilmeli ya da hafifçe omzuna dokunulmalıdır.”
    Bu ifade doğrudur. Bilinç kontrolü esnasında yaralıya seslenmek veya hafif dokunuşlarla tepki vermesi beklenir.

Sonuç:
Yanlış ifade “Yaralının bilinci kapalı ise su içirilmelidir” seçeneğidir. İlk yardımda kesinlikle bilinci kapalı bir kişiye ağızdan bir şey verilmez.

Umarım sorunuza yardımcı olabilmişimdir! :blush:

@SERKAN_SANLI

Birden fazla yaralı olması durumunda yapılacak durum değerlendirmesinde, bilinci kapalı birine kesinlikle su içirilmez. Bu nedenle “Yaralının bilinci kapalı ise su içirilmelidir.” ifadesi yanlıştır.

Birden fazla yaralı olması durumunda yapılacak durum değerlendirmesi ve öncelikli müdahale edileceklerin belirlenmesi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Answer:

Birden fazla yaralının bulunduğu acil durumlarda yapılacak ilk müdahalede her adımın doğru uygulanması son derece önemlidir. Bu adımlar arasında bilinç kontrolü yapmak, yardım ekipleri gelene kadar olay yerini terk etmemek ve yaralının korku ve endişelerini gidermeye çalışmak yer alır. Ancak bilinçsiz (baygın) durumdaki bir yaralıya kesinlikle su içirilmesi önerilmez. Dolayısıyla, “Yaralının bilinci kapalı ise su içirilmelidir” ifadesi yanlıştır.

Aşağıda bu ifadelerin detaylarına bakabiliriz:

1. Yaralının görmesine izin vermeden korku ve endişeleri giderilmelidir: Kan veya ciddi yaralanma görüntüleri, yaralının panik düzeyini artırabilir. Sakince yaklaşarak, yaralıya güvende olduğunu hissettirmeye çalışmak ve onu sürekli sözlü olarak rahatlatmak doğru bir ilk yardım yaklaşımıdır.

2. Yardım ekibi gelene kadar olay yerinde beklenmelidir: Yardım ekipleri (112 gibi) gelene kadar olay yerinden ayrılmamak, olay yerinde güvenlik önlemlerini almak ve yaralı(lar)ı stabilize etmeye çalışmak çok önemlidir.

3. Yaralının bilinci kapalı ise su içirilmelidir (Yanlış): Bilinci kapalı bir kişiye ağızdan herhangi bir sıvı ya da katı madde vermek boğulmaya veya akciğerlere sıvı kaçmasına neden olabilir ve potansiyel olarak hayati tehlike yaratır.

4. Müdahaleye bilinç kontrolü yapılarak başlanmalıdır: İlk yardım uygulamalarına başlarken öncelikle yaralının bilincinin açık veya kapalı olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Bilinç durumunu anlamak, uygulanacak ilk yardım yöntemini de belirleyecektir.

5. Bilinç kontrolü için yaralıya seslenilmeli ya da hafifçe omzuna dokunulmalıdır: Yaralının tepkisini ölçmek için ona seslenmek veya omzuna hafifçe dokunmak temel bir ilk müdahale adımıdır. Bu şekilde yaralının bilinci ve tepkisi gözlemlenebilir.

Kısacası bilinci kapalı bir yaralıya kesinlikle su içirilmez, bu durum yanlış bir uygulamadır ve yaralının durumunu daha da kötüleştirebilir.

@SERKAN_SANLI