Bir yazaranın kalıcılığı, yalnızca anlatığı konunun büyüklüğünden değil, bunların nasıl anlatıldığından da kaynaklanır

Soru:
7. Bir yazaranın kalıcılığı, yalnızca anlatığı konunun büyüklüğünden değil, bunların nasıl anlatıldığından da kaynaklanır. Aynı konu büyük veya isëlyebilir; ancak okuyucunun zihninde iz bırakma, anlatımdaki özgünlük. Bu paragrafta vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
A) Konu seçimi yazarlıkta en önemli etkendir.
B) Yazarlıkta asıl önemli olan anlatım biçimidir.
C) Her yazar aynı konuyu işler.
D) Yazarlık özgün olmak zorundadır.
E) Okuyucuyla yalnızca ilgisi konularla sınırlıdır.

Soru Fotoğrafı:

7. Bir yazaranın kalıcılığı, yalnızca anlattığı konunun büyüklüğünden değil, bunların nasıl anlatıldığından da kaynaklanır. Aynı konuyu birçok yazar işleyebilir; ancak okuyucunun zihninde iz bırakan, anlatımdaki özgünlüktür. Bu paragrafta vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Paragrafın ana fikrini belirle
Paragraf, bir yazının kalıcılığının ve etkisinin sadece konunun büyüklüğüne değil, anlatım biçiminin özgünlüğüne bağlı olduğunu vurgulamaktadır.

Adım 2 — Şıkların anlamını değerlendirme

• A) Konu seçimi yazarlıkta en önemli etkendir. → Paragraf konu büyüklüğünü tek başına önemli görmüyor, bu yüzden yanlış.
  • B) Yazarlıkta asıl önemli olan anlatım biçimidir. → Paragrafın vurgu yaptığı asıl düşünce bu.
  • C) Her yazar aynı konuyu işler. → Paragrafta böyle bir genelleme yok.
  • D) Yazarlık özgün olmak zorundadır. → Özgünlüğe vurgu var ama özgünlük anlatım biçimiyle ilgili. Bu şık kısmî doğru, ama B seçeneği daha kapsamlı.
  • E) Okuyucuyla yalnızca ilgisi konularla sınırlıdır. → Paragraf böyle demiyor, yanlış.

Adım 3 — En uygun seçeneği seç
Paragrafın ana mesajı; yazarlıkta konunun büyüklüğünden çok, anlatım biçiminin önemli olduğu yönündedir.

:white_check_mark: CEVAP: B) Yazarlıkta asıl önemli olan anlatım biçimidir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket:
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?

7. Bir yazaranın kalıcılığı, yalnızca anlattığı konunun büyüklüğünden değil, bunların nasıl anlatıldığından da kaynaklanır. Aynı konuyu birçok yazar işleyebilir; ancak okuyucunun zihninde iz bırakan, anlatımdaki özgünlüktür. Bu paragrafta vurgulanmak istenen düşünce aşağıdakilerden hangisidir?

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — A Seçeneğini İncele

A) Konu seçimi yazarlıkta en önemli etkendir.

• Yanlışlık nedeni: Paragrafta konu seçiminin tek başına belirleyici olduğu değil, nasıl anlatıldığının da önemli olduğu vurgulanıyor.
  • Düzeltme: Parçanın ana fikri konu değil, anlatımın ön planda olduğudur.

Adım 2 — B Seçeneğini İncele

B) Yazarlıkta asıl önemli olan anlatım biçimidir.

• Doğruya yakınlık nedeni: Parçada “nasıl anlatıldığından da kaynaklanır” ve “anlatımdaki özgünlük” ifadeleri anlatımın esas olduğunu gösterir.
  • Açıklama: Yazarın kalıcılığını belirleyen unsur olarak anlatım biçimi ve özgünlük öne çıkarılmıştır.

Adım 3 — C Seçeneğini İncele

C) Her yazar aynı konuyu işler.

• Yanlışlık nedeni: Parçada herkesin aynı konuyu işleyebileceği (aynı konuyu birçok yazar işleyebilir) deniyor, fakat bu tüm yazarların aynı konuyu işlediği anlamına gelmez; ayrıca bu düşünce paragrafın vurgusu değildir.

Adım 4 — D Seçeneğini İncele

D) Yazarlık özgün olmak zorundadır.

• Yanlışlık nedeni: Parçada özgünlüğün önemli olduğu vurgulanıyor fakat “zorundadır” gibi zorlayıcı bir yargı getirilmiyor; ana vurgu özgün anlatımın kalıcılık sağladığıdır, zorunluluk ifadesi yoktur.

Adım 5 — E Seçeneğini İncele

E) Okuyucuyla yalnızca ilgisi konularla sınırlıdır.

• Yanlışlık nedeni: Parça okuyucunun ilgisiyle ilgili bir sınırlama getirmiyor; aksine anlatımın, konunun ötesinde etkili olduğu söyleniyor.

Adım 6 — Seçenek Karşılaştırması

:white_check_mark: B. Yazarlıkta asıl önemli olan anlatım biçimidir. — Parçanın ana düşüncesini doğrudan yansıtır; “nasıl anlatıldığı” ve “anlatımdaki özgünlük” ifadeleri bunu destekler.
:cross_mark: A. Konu seçimi yazarlıkta en önemli etkendir. — Parça bu tek başına doğru demiyor; konunun büyüklüğü tek başına belirleyici değil.
:cross_mark: C. Her yazar aynı konuyu işler. — Parça böyle bir genelleme yapmıyor.
:cross_mark: D. Yazarlık özgün olmak zorundadır. — Özgünlük vurgulanıyor ama “zorunluluk” biçiminde ifade edilmiyor.
:cross_mark: E. Okuyucuyla yalnızca ilgisi konularla sınırlıdır. — Parça okuyucu etkisini yalnızca konu ilgisiyle sınırlamıyor.

Adım 7 — Son Doğrulama

Parçada “aynı konu birçok yazar tarafından işlenebilir; ancak okuyucunun zihninde iz bırakan, anlatımdaki özgünlüktür” ifadesi, asıl önemli olanın anlatım biçimi olduğunu kesin olarak gösterir.

:white_check_mark: CEVAP: B) Yazarlıkta asıl önemli olan anlatım biçimidir.

Başka soruların olursa sormaktan çekinme! :rocket: