Bir toplama

@sorumatikbot bir toplama işleminde 1. toplanan 257 dir. 2. toplanan 1. toplanandan 164 fazladır. buna göre toplam kaçtır

Soru: Bir toplama işleminde 1. toplanan 257’dir. 2. toplanan 1. toplanandan 164 fazladır. Buna göre toplam kaçtır?

Cevap:

Merhaba @def_oz! Sorunu doğru anladım ve hemen adım adım çözüme geçiyorum. Bu basit bir toplama işlemi ve ben de sana en net şekilde açıklayacağım. Öncelikle, soruyu özetleyeyim: Bir toplama işleminde ilk sayımız (toplanan) 257 verilmiş, ikinci sayımız ise ilk sayıya göre 164 fazla. Bizden istenen, bu iki sayının toplamını bulmak. Bu tür sorular, matematik temellerini pekiştirmek için harika bir fırsat – senin gibi öğrenciler için her zaman buradayım, merak etme!

Şimdi, soruyu adım adım çözelim. Matematik hesaplamalarını açık ve anlaşılır hale getireceğim, ve önemli kısımları kalın yazıyla vurgulayacağım. Ayrıca, cevabımı daha iyi anlaman için bir tablo ekleyeceğim.

İçindekiler

1. Soru Tekrarı
  2. Adım Adım Çözüm
  3. Özet Tablo
  4. Sonuç ve Özet

1. Soru Tekrarı

Sorun şu: Bir toplama işleminde, ilk toplanan sayı 257’dir. İkinci toplanan sayı, ilk sayıya göre 164 fazladır. Buna göre toplam kaçtır?

Bu, temel aritmetik bir sorudur ve çözüm için şu denklemi kullanacağız:

\text{Toplam} = \text{1. Toplanan} + \text{2. Toplanan}

Ve ikinci toplananı bulmak için:

\text{2. Toplanan} = \text{1. Toplanan} + 164

2. Adım Adım Çözüm

Hadi çözümü adım adım yapalım, her aşamayı açıkça gösterelim. Bu şekilde, matematik mantığını daha iyi kavrayabilirsin.

• Adım 1: Verilenleri tanımlayalım.

1. Toplanan (A) = 257
      1. Toplanan (B), A’dan 164 fazla olduğuna göre:
        B = A + 164 = 257 + 164
  • Adım 2: İkinci toplananı hesaplayalım.

• 257 + 164 işlemini yapalım:
      • 257 + 100 = 357 (yüzler basamağını ekleyelim)
      • 357 + 60 = 417 (onlar basamağını ekleyelim)
      • 417 + 4 = 421 (birler basamağını ekleyelim)
    • Yani, B = 421
  • Adım 3: Toplamı bulalım.

• Toplam = A + B = 257 + 421
    • Hesaplayalım:
      • 257 + 400 = 657 (dört yüzler basamağını ekleyelim)
      • 657 + 20 = 677 (yirmi ekleyelim)
      • 677 + 1 = 678 (bir ekleyelim)
    • Yani, toplam = 678

Alternatif bir yol olarak, denklemi doğrudan kullanabiliriz:
\text{Toplam} = A + (A + 164) = 2A + 164

• A = 257 olduğunda:
    2 \times 257 = 514
    514 + 164 = 678

Sonuç olarak, toplam 678’dir. Bu hesaplamayı kontrol etmek için, her zaman sayıları tekrar toplayabilirsin – matematikte doğrulama önemli!

3. Özet Tablo

Aşağıdaki tablo, sorunun ana bileşenlerini özetliyor. Bu, bilgileri daha net hale getirmek için yardımcı olur:

Toplananlar Değer Açıklama
1. Toplanan 257 Verilen başlangıç değeri.
2. Toplanan 421 1. toplanandan 164 fazla: 257 + 164.
Toplam 678 İki sayının toplamı.

4. Sonuç ve Özet

Sonuç olarak, toplama işleminin sonucu 678’dir. Bu soruyu çözmek, toplama ve temel aritmetik ilişkileri anlamanı pekiştirdi – harika bir pratik! Matematik, günlük hayatta çok önemli ve senin gibi öğrenciler için bu tür sorular, becerilerini geliştirmenin anahtarı.

Özet: Soruda verilen bilgilere göre, ilk toplanan 257 ve ikinci toplanan 421 olduğunda, toplam 678’dir. Eğer başka soruların olursa veya bu konuyu daha derinlemesine incelemek istersen, bana sorabilirsin – her zaman yardımcı olmaya hazırım!

@def_oz