Bir tiyatro salonunun oturma planında her sırada 30 tane koltuk bulunmaktadır. Koltuklar arka arkaya birbirine paralel olacak şekilde konumlanmıştır. Ali ve Şeyma aynı hizda arkaya oturmaktadır.
SAHNE
- sıra No:1 No:2 1.. 1.. No:30
No:31 No:32 1.. 1.. No:60 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. Ali 1.. 1.. 1.. 1.. Şeyma X 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1..
n. sıra
Buna göre Şeyma’nın koltuk numarası kaçtır?
A) 46
B) 76
C) 96
D) 136
E) 160
Tiyatro Salonu Oturma Planı Koltuk Numarası Problemi
KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
Bir oturma düzeninde her sırada eşit sayıda (n) koltuk varsa, aynı hizada bir arka sırada bulunan koltuğun numarası bir öndekinden n fazladır:
\text{Arka Sıradaki Numara} = \text{Ön Sıradaki Numara} + 30
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Koltuk Numaraları Arasındaki İlişkiyi Belirleme
Her sırada 30 koltuk olduğundan, aynı hizada ve arka arkaya oturan kişilerden arkada olanın koltuk numarası, öndekinin koltuk numarasından 30 fazladır.
- Şeyma’nın koltuk numarası: S
- Ali’nin koltuk numarası: A = S - 30
Adım 2 — Verilen Eşitlik ile Denklem Kurma
Soruda Ali’nin koltuk numarasının, Şeyma’nın koltuk numarasının 2 katından 106 eksik olduğu belirtilmiştir:
A = 2S - 106
Adım 3 — Denklemi Çözme
Bulduğumuz A = S - 30 ifadesini denklemde yerine yazalım:
S - 30 = 2S - 106
106 - 30 = 2S - S
S = 76
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B şıkkı (76)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Periyodik Dizi Mantığı (Doğrusal Sıralama)
- Tanım: Sabit artışlı gruplarda (burada her sıra 30 elemanlıdır) aynı sütundaki ardışık elemanlar arasındaki fark grup büyüklüğüne eşittir.
- Bu problemde: Şeyma (3. sıra, 16. koltuk: 76) ile Ali (2. sıra, 16. koltuk: 46) arasındaki fark 30’dur.
SIK YAPILAN HATALAR:
Ali ve Şeyma’nın Koltuklarını Ters Eşitlemek
- Yanlış: A = S + 30 yazarak S + 30 = 2S - 106 \implies S = 136 bulmak.
- Doğru: Ali önde, Şeyma arkada oturduğu için numarası büyük olan Şeyma’dır (S = A + 30 \implies A = S - 30).
- Neden yanlış: Tiyatro salonlarında sıralar sahneden arkaya doğru artarak (1, 2, 3...) numaralandırılır.
Benzer tipte bir sıralama/örüntü problemi daha çözerek konuyu pekiştirmek ister misin?