Bir tiyatro salonunun oturma planında her sırada 30 tane koltuk bulunmaktadır

Bir tiyatro salonunun oturma planında her sırada 30 tane koltuk bulunmaktadır. Koltuklar arka arkaya birbirine paralel olacak şekilde konumlanmıştır. Ali ve Şeyma aynı hizda arkaya oturmaktadır.
SAHNE

1. sıra No:1 No:2 1.. 1.. No:30
    No:31 No:32 1.. 1.. No:60 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. Ali 1.. 1.. 1.. 1.. Şeyma X 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1.. 1..
    n. sıra
    Buna göre Şeyma’nın koltuk numarası kaçtır?
    A) 46
    B) 76
    C) 96
    D) 136
    E) 160

Tiyatro Salonu Oturma Planı Koltuk Numarası Problemi

:light_bulb: KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
Bir oturma düzeninde her sırada eşit sayıda (n) koltuk varsa, aynı hizada bir arka sırada bulunan koltuğun numarası bir öndekinden n fazladır:

\text{Arka Sıradaki Numara} = \text{Ön Sıradaki Numara} + 30

:brain: ÇÖZÜM ADIMLARI:

Adım 1 — Koltuk Numaraları Arasındaki İlişkiyi Belirleme
Her sırada 30 koltuk olduğundan, aynı hizada ve arka arkaya oturan kişilerden arkada olanın koltuk numarası, öndekinin koltuk numarasından 30 fazladır.

• Şeyma’nın koltuk numarası: S
  • Ali’nin koltuk numarası: A = S - 30

Adım 2 — Verilen Eşitlik ile Denklem Kurma
Soruda Ali’nin koltuk numarasının, Şeyma’nın koltuk numarasının 2 katından 106 eksik olduğu belirtilmiştir:

A = 2S - 106

Adım 3 — Denklemi Çözme
Bulduğumuz A = S - 30 ifadesini denklemde yerine yazalım:

S - 30 = 2S - 106
106 - 30 = 2S - S
S = 76

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
:white_check_mark: CEVAP: B şıkkı (76)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━

:bullseye: TEMEL KAVRAMLAR:

1. Periyodik Dizi Mantığı (Doğrusal Sıralama)

• Tanım: Sabit artışlı gruplarda (burada her sıra 30 elemanlıdır) aynı sütundaki ardışık elemanlar arasındaki fark grup büyüklüğüne eşittir.
  • Bu problemde: Şeyma (3. sıra, 16. koltuk: 76) ile Ali (2. sıra, 16. koltuk: 46) arasındaki fark 30’dur.

:warning: SIK YAPILAN HATALAR:

:cross_mark: Ali ve Şeyma’nın Koltuklarını Ters Eşitlemek

• Yanlış: A = S + 30 yazarak S + 30 = 2S - 106 \implies S = 136 bulmak.
  • Doğru: Ali önde, Şeyma arkada oturduğu için numarası büyük olan Şeyma’dır (S = A + 30 \implies A = S - 30).
  • Neden yanlış: Tiyatro salonlarında sıralar sahneden arkaya doğru artarak (1, 2, 3...) numaralandırılır.

Benzer tipte bir sıralama/örüntü problemi daha çözerek konuyu pekiştirmek ister misin?