Bu durum aşağıdaki yargılardan hangisini gerekçelendirir?
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Verilen durumu anlayalım
Sokak, gerçek hâliyle bakıldığında hoş olmayan bir görüntü veriyor.
Ama aynı sokak, bir sanat eserinde resmedildiğinde estetik bir seyirliğe dönüşüyor.
Bu, güzelliğin nesnede sabit olmadığını; bakışa, algıya ve sanatın sunuluş biçimine göre değişebildiğini gösterir.
Adım 2 — Şıkları değerlendirelim
A) Doğadaki güzellik ile sanattaki güzellik örtüşmeyebilir.
Bu durumla uyumludur. Çünkü aynı sokak, doğada hoş görünmezken sanatta estetik bir değer kazanmıştır.
B) Güzel yargısı yalnızca sanat için geçerli bir beğeni yargısıdır.
Yanlıştır. Metin doğadaki bir görüntüden de söz ediyor; güzel yargısı sadece sanatla sınırlanmıyor.
C) Güzellik bir bütündür; onu ayıran, insanın bakışıdır.
Bu da metnin ana fikrine uygundur. Aynı nesne, farklı bakışla farklı algılanmıştır.
D) Estetik tavır yalnızca insana özgüdür.
Bu seçenek metnin asıl vurgusunu doğrudan açıklamıyor.
E) Estetik yargı olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir.
Kısmen ilişkilidir; ancak soruda asıl anlatılan şey estetik yargının değişen bakışa göre oluşmasıdır.
Adım 3 — Seçenekleri karşılaştıralım
A. Doğadaki güzellik ile sanattaki güzellik örtüşmeyebilir. — Metindeki durumu en doğru şekilde açıklar.
B. Güzel yargısı yalnızca sanat için geçerli bir beğeni yargısıdır. — Doğadaki örneği dışladığı için yanlıştır.
C. Güzellik bir bütündür; onu ayıran, insanın bakışıdır. — Yakın bir anlam taşır ama sorunun doğrudan karşılığı A şıkkıdır.
D. Estetik tavır yalnızca insana özgüdür. — Metnin ana sonucunu vermez.
E. Estetik yargı olumlu olabileceği gibi olumsuz da olabilir. — Genel bir yargıdır, bu örneği tam karşılamaz.
Adım 4 — Son doğrulama
Soru, aynı nesnenin doğada ve sanatta farklı algılanabileceğini anlatıyor. Bu yüzden doğru cevap, doğadaki güzellik ile sanattaki güzelliğin her zaman aynı olmayabileceğini söyleyen seçenektir.
CEVAP: A) Doğadaki güzellik ile sanattaki güzellik örtüşmeyebilir.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Estetik algı
- Tanım: Bir nesneyi güzel, çirkin, etkileyici ya da sıradan bulma biçimimizdir.
- Bu problemde: Sokak, gerçek hâlinde hoş görünmezken sanat eserinde güzel algılanmıştır.
2. Güzellik yargısı
- Tanım: Bir şeyin güzel olup olmadığına dair öznel değerlendirmedir.
- Bu problemde: Aynı görüntü, farklı bağlamda farklı bir güzellik değeri kazanmıştır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme!