Z9. Bir okul öncesi öğretmeni, Reggio Emilia yaklaşI-
mini benimseyen bir okulda çalışmaktadır. Okulda
çocuklarin resim, heykel, kolaj, işik-gölge ve farklı
materyallerle uzun süreli çalışmalar yapabilecekleri
özel bir atölye bulunmaktadır. Bu atölyede çocukla-
rin kullandikları materyalleri keşfetmelerine rehberlik
eden, sanatsal süreçlere odaklanan ve öğretmenlerle
iş birliği içinde çalışan bir eğitimci görev yapmaktadır.
Verilen özellikler Reggio Emilia yaklaşımındaki
kavramlardan hangisiyle açıklanır?
A) Pedagogista
C Progeizone
BAtelierista
Dj Ruhsal Embriyo
E) Anthroposofi
Bir okul öncesi öğretmeni, Reggio Emilia yaklaşımını benimseyen bir okulda çalışmaktadır
[ÇÖZÜM ADIMLARI:]
Adım 1 — Soruda Verilen İpuçlarını Analiz Etme
Soruda, Reggio Emilia yaklaşımına sahip bir okulda bulunan "özel bir atölye"den ve bu atölyede görev yapan, sanatsal süreçlere odaklanan bir "eğitimci"den bahsedilmektedir. Bu eğitimcinin temel görevi, çocukların materyalleri keşfetmesine rehberlik etmek ve öğretmenlerle iş birliği yapmaktır.
Adım 2 — Seçenek A: Pedagogista Kavramını İnceleme
Pedagogista, okulun genel eğitim programından, ailelerle olan ilişkilerden ve öğretmenlerin mesleki gelişiminden sorumlu olan eğitim koordinatörüdür. Doğrudan sanatsal atölye odaklı bir uzmanlık değildir.
Adım 3 — Seçenek B: Atelierista Kavramını İnceleme
Atelierista, Reggio Emilia yaklaşımında “Atelier” adı verilen sanat atölyelerinde görev yapan, genellikle sanat eğitimi almış uzman kişidir. Çocukların "yüz dili"ni (kendilerini ifade etme biçimlerini) keşfetmelerine yardımcı olur, sanatsal teknikleri rehberlik ederek sunar ve sınıf öğretmenleriyle birlikte çalışır. Sorudaki tanım tam olarak bu role uymaktadır.
Adım 4 — Diğer Seçenekleri Eleme
- C) Progettazione: Esnek müfredat planlama süreci, proje tabanlı çalışma anlamına gelir.
- D) Ruhsal Embriyo: Bu kavram Montessori yaklaşımına aittir, Reggio Emilia ile ilgili değildir.
- E) Anthroposofi: Bu kavram Waldorf yaklaşımının temelindeki felsefi öğretidir.
Adım 5 — Seçenek Karşılaştırması
B. Atelierista — Atölye uzmanı, sanatsal rehber (Doğru).
A. Pedagogista — Eğitim koordinatörü, rehber öğretmen (Yanlış).
C. Progettazione — Proje planlama süreci (Yanlış).
Adım 6 — Final Doğrulama
Reggio Emilia’da “Atelier” atölyeyi, orada çalışan sanat uzmanı ise "Atelierista"yı temsil eder. Soruda geçen “resim, heykel, kolaj, ışık-gölge çalışmaları” ve “atölyede görev yapan eğitimci” ifadeleri doğrudan bizi B seçeneğine götürür.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[CEVAP:] B) Atelierista
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
[TEMEL KAVRAMLAR:]
1. Atelier (Atölye)
- [Tanım:] Çocukların yaratıcılıklarını geliştirdikleri, farklı materyallerle deneyler yaptıkları zengin ortam.
- [Bu problemde:] Soruda geçen resim, heykel ve ışık-gölge çalışmalarının yapıldığı yerdir.
2. Yüz Dil (Hundred Languages)
- [Tanım:] Loris Malaguzzi’nin çocukların kendilerini ifade etmek için kullandıkları çok sayıda yolu (sanat, müzik, hareket vb.) tanımlama biçimi.
- [Bu problemde:] Atelierista, bu dillerin sanatsal olanlarını ortaya çıkarmaya odaklanır.
[SIK YAPILAN HATALAR:]
Pedagogista ile Karıştırmak
- [Yanlış:] Her rehberlik eden kişiye pedagogista demek.
- [Doğru:] Atölye ve sanat temelli rehberliğe Atelierista, genel eğitim sistemine rehberliğe Pedagogista denir.
- [Neden yanlış:] Pedagogista bir sanat uzmanı değil, bir eğitim kuramcısı/koordinatörüdür.
Bu konuyu pekiştirmek için Reggio Emilia’daki “Üçüncü Öğretmen” kavramının ne anlama geldiğini açıklamamı ister misin?