Bir masada yetişkinler ve yetişkinlerin sayısı- nın iki katı kadar çocuk oturmaktadır. Bütün yetişkinler masadan ayrıldığında masadaki kişilerin yaş ortalaması

Bir masada yetişkinler ve yetişkinlerin sayısı-
nın iki katı kadar çocuk oturmaktadır. Bütün

yetişkinler masadan ayrıldığında masadaki
kişilerin yaş ortalaması beşte birine düşüyor.
Masadaki çocukların yaşlarının toplamının
yetişkinlerin yaşlarının toplamına oranı
kaçtır?

Cevap: Problemi çözebilmek için adımları takip edelim:

Adım 1: Yetişkinlerin sayısını ve çocukların sayısını belirleyelim. Soruda verilen bilgilere göre, masada yetişkinler ve yetişkinlerin sayısının iki katı kadar çocuk olduğu belirtilmiştir. Bu bilgileri kullanarak yetişkinlerin sayısını “x” ve çocukların sayısını “2x” olarak kabul edebiliriz.

Adım 2: Her iki durumda toplam yaş ortalamasını hesaplayalım. İlk durumda, masada hem yetişkinler hem de çocuklar olduğu için toplam yaş ortalaması, yetişkinlerin yaşının toplamının yetişkinlerin sayısına ve çocukların yaşının toplamının çocukların sayısına bölünmesiyle bulunur. İkinci durumda, yetişkinler masadan ayrıldığı için toplam yaş ortalaması, sadece çocukların yaşının toplamının çocukların sayısına bölünmesiyle bulunur.

Adım 3: İlk durumdaki yaş ortalamasını beşte birine eşitleyelim. İlk durumdaki yaş ortalamasının beşte birine düşeceği belirtilmiştir. Bu bilgiyi kullanarak, ilk durumdaki toplam yaşın beşte birini bulabiliriz.

Adım 4: Çocukların yaşlarının toplamının yetişkinlerin yaşlarının toplamına oranını hesaplayalım. İkinci durumdaki toplam çocuk yaşını, ikinci durumdaki çocuk sayısına bölerek bulabiliriz. Yetişkinlerin yaşlarının toplamını ise, ilk durumdaki toplam yaşın beşte biriyle bulup, yetişkinlerin sayısına bölelim.

Soru bu oranı sormakta olduğu için, işte bu oranı hesaplamak için gerekli adımları takip edebilirsiniz.