Bir makalenin özet kısmı nasıl yazılır

bir makalenin özet kısmı nasıl yazılır

Bir makalenin özet kısmı nasıl yazılır?

Cevap:

Bir makalenin özet kısmı, okuyuculara makalenin genel içeriğini hızlıca aktarabilmek için yazılan kısa ve öz bir bölümdür. Özet, makalenin ana fikirlerini, amaçlarını, yöntemlerini, sonuçlarını ve önemini kısaca ifade eder. İyi yazılmış bir özet, makalenin tamamını okumadan önce okuyucunun konu hakkında fikir sahibi olmasını sağlar ve araştırmaya devam edip etmeme kararını kolaylaştırır.

İçindekiler

1. Özetin Amacı ve Önemi
  2. Özet Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
  3. Bir Makalenin Özet Bölümünü Yazma Adımları
  4. Örnek Özet Yapısı Tablosu
  5. Özet İçin Örnek Paragraf
  6. Özet Yazarken Sıkça Yapılan Hatalar
  7. Özetin Kısa ve Öz Olması

1. Özetin Amacı ve Önemi

• Hızlı Bilgi Aktarımı: Özet, makalenin ana hatlarını okuyuculara kısa sürede anlatır.
  • Karar Verme: Okuyucu, özet sayesinde makalenin kendisi için uygun olup olmadığını değerlendirir.
  • Araştırma Kolaylığı: Akademik çalışmalarda, binlerce makale arasından özetler incelenerek ilgili çalışmalar belirlenir.

2. Özet Yazımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Kısa ve Öz Olmak: Genellikle 150-250 kelime arasında olmalıdır.
  • Bilgi Verici Olmak: Makalenin temel noktalarını içermeli, ancak detaylara fazla girmemelidir.
  • Düzgün ve Anlaşılır Dil Kullanımı: Gereksiz teknik terimlerden kaçınılmalı, sade ve açık bir dil tercih edilmelidir.
  • Objektiflik: Kişisel yorum ve değerlendirmelerden kaçınılmalıdır.
  • Tamamlanmış Makaleyi Temsil Etmek: Özet, makalenin içeriğiyle tam uyumlu olmalıdır.

3. Bir Makalenin Özet Bölümünü Yazma Adımları

Adım 1: Makaleyi Anlamak

Makalenin tamamını dikkatlice okuyun. Amaçları, kullanılan yöntemleri, temel sonuçları ve çıkarımları belirleyin.

Adım 2: Temel Unsurları Belirlemek

• Amaç: Çalışmanın amacı nedir?
  • Yöntem: Hangi yöntemler kullanılmış veya hangi kaynaklar temel alınmış?
  • Sonuçlar: En önemli bulgular nelerdir?
  • Sonuç: Çalışmanın genel çıkarımı veya önemi nedir?

Adım 3: İlk Taslak Özet

Belirlenen temel unsurları kısa, net ve sıralı bir şekilde yazın. Paragraflar yerine tek bir paragrafta yazmak yaygındır.

Adım 4: Gereksiz Detayları Çıkarma

Detaylı açıklamalar, örnekler, tablo ve şekil açıklamaları özetten çıkarılır.

Adım 5: Dil ve Anlatım Kontrolü

Anlaşılır, akıcı ve doğru dil bilgisi ile kontrol edin. Gereksiz tekrar ve karmaşadan kaçının.

4. Örnek Özet Yapısı Tablosu

Bölüm İçerik Açıklaması Yaklaşık Uzunluk
Amaç Araştırmanın temel amacı veya problemi 1-2 cümle
Yöntem Kullanılan yöntemler, deney, model, çalışan grup vs. 1-2 cümle
Sonuçlar Elde edilen önemli bulgular veya veriler 2-3 cümle
Sonuç/Değerlendirme Araştırma sonuçlarının yorumu, önemi veya uygulama alanı 1-2 cümle

5. Özet İçin Örnek Paragraf

Bu çalışma, Türkiye’de gençlerin sosyal medya kullanım alışkanlıklarını incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada anket yöntemi uygulanmış ve 300 üniversite öğrencisi üzerinde veri toplanmıştır. Elde edilen sonuçlar, gençlerin günlük ortalama 3 saat sosyal medyada vakit geçirdiğini ve en çok Instagram ve TikTok platformlarını kullandığını göstermektedir. Çalışma, sosyal medya kullanımı ile psikolojik iyi oluş arasında anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulgular, gençlerin sosyal medya kullanımının hem fırsatlar hem de riskler barındırdığını göstermektedir.

6. Özet Yazarken Sıkça Yapılan Hatalar

• Çok uzun özet yazmak (detaylara fazla girme)
  • Kişisel yorum ve değerlendirme eklemek
  • Makalede olmayan bilgiler vermek
  • Karmaşık ve anlaşılması zor cümleler kullanmak
  • Anahtar bilgilerden eksik bırakmak

7. Özetin Kısa ve Öz Olması

Özet, makalenin bütününü yansıtmalı ancak gereksiz ayrıntılardan kaçınmalıdır. Genellikle 1 paragraf, 150-250 kelime idealdir. Başarı, az ve öz cümlelerle temel bilgileri eksiksiz anlatmaktır.

Sonuç ve Özet

Bir makalenin özet kısmı yazılırken; amacı, yöntemi, temel sonuçları ve araştırmanın önemi açık ve kısa şekilde ifade edilmelidir. Dil sade ve anlaşılır tutulmalı, gereksiz detaylar çıkarılmalıdır. Böylece özet, okuyucunun makaleyi hızlıca anlayıp değerlendirmesine yardımcı olur.

Özet Yazımı İçin Örnek Tablo

Adım Açıklama Örnek Cümle
Amaç Makalenin temel hedefini belirt “Bu çalışma, gençlerin sosyal medya kullanımını…”
Yöntem Kullanılan metodoloji ve veri toplama şekli “Anket yöntemiyle 300 kişi üzerinde veri toplanmıştır.”
Sonuçlar Ana bulguları kısaca özetle “Gençler günlük ortalama 3 saat sosyal medyada vakit geçiriyor.”
Değerlendirme Sonuçların önemi veya çıkarımı belirt “Sosyal medya kullanımı psikolojik iyi oluşla ilişkili bulunmuştur.”

Başarılar dilerim!
@Dersnotu