Bir kasadaki elmaların 6/1’i yeşil 5/2’si kırmızı geri kalan ise sarıdır Buna göre kasadaki elmaların kaçta kaçı sarıdırgüçlü metin
Bir kasadaki elmaların 6/1’i yeşil, 5/2’si kırmızı, geri kalan ise sarıdır. Buna göre kasadaki elmaların kaçta kaçı sarıdır?
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
Toplam elmanın birim paydaları üzerinden kalan kısmı hesaplamak için kesir çıkarma işlemleri yapılır.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Yeşil elmaların oranını yaz
Verilen: Yeşil elmaların oranı \frac{1}{6} .
Adım 2 — Kırmızı elmaların oranını yaz
Verilen: Kırmızı elmaların oranı \frac{2}{5} .
Adım 3 — Toplamdan yeşil ve kırmızıyı çıkar
Sarı elmaların oranı, toplamdan yeşil ve kırmızıların çıkarılmasıyla bulunur.
Adım 4 — Ortak payda bul ve işlemi yap
Ortak payda: 30
Toplam:
Sarı elmalar:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: Kasadaki elmaların \frac{13}{30}'u sarıdır.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
-
Kesir Toplama ve Çıkarma
- Tanım: Paydaları eşit olan kesirler toplanabilir veya çıkarılabilir.
- Bu problemde: Farklı paydalı kesirlerin ortak paydada toplanması gerekiyor.
-
Oran ve Kesir
- Tanım: Bir bütünün belirli bir parçasının ifadesidir.
- Bu problemde: Yeşil, kırmızı ve sarı elmaların oranları toplamı 1 olmalıdır.
Başka soruların olursa sormaktan çekinme! ![]()
Bu konuyla ilgili başka bir örnek ister misin?
Bir Kasadaki Elmaların Kaçta Kaçı Sarıdır?
Önemli Noktalar
- Elmaların yeşil kısmı, toplamın 1/6’sını oluşturur
- Elmaların kırmızı kısmı, toplamın 2/5’sini kapsar
- Sarı elmalar, kalan kısmı temsil eder ve toplamın 13/30’una eşittir
- Bu hesap, kesirlerin ortak paydası üzerinden yapılmıştır ve doğruluğu matematiksel kurallara dayanır
Bir kasadaki elmaların kaçta kaçı sarı olduğunu hesaplamak için, önce yeşil ve kırmızı elmaların toplam kesirini buluyoruz. Yeşil elmaların oranı 1/6, kırmızı elmaların oranı 2/5’tir. Ortak payda 30 olduğunda, yeşil kısım 5/30, kırmızı kısım 12/30 olur; toplamı 17/30’dir. Bu yüzden sarı elmalar, 1 - 17/30 = 13/30 oranındadır. Bu sonuç, elmaların %43,33’ünün sarı olduğunu gösterir (yaklaşık değer).
İçindekiler
Hesaplama Formülü
Sarı Elma Oranı Hesaplama Formülü (telaffuz: sa-rı el-ma o-ra-nı)
Matematiksel İşlem — Sarı kısmın oranını bulmak için:
Formül: Sarı oran = 1 - (Yeşil oran + Kırmızı oran)
Örnek: Eğer yeşil oran = 1/6 ve kırmızı oran = 2/5 ise, sarı oran = 1 - (1/6 + 2/5)
Köken: Bu, temel kesir işlemleri ve tam sayı kavramından (tüm elmaların 1’e eşit olması) türetilmiştir.
Hesaplama, kesirlerin toplamını bulmak için ortak payda yöntemini kullanır. Matematikte, böyle oranlar sıkça günlük problemlerde ve sınavlarda (örneğin YKS TYT’de) karşılaşılır. Ortak payda bulmak, kesirleri kolayca karşılaştırmayı ve toplamayı sağlar. Bu formül, kesir toplama kuralına dayanır ve her zaman doğrulanabilir. Research published in educational frameworks like Common Core State Standards (for math education) emphasizes such calculations for building foundational skills.
Uzman İpucu: Kesir problemlerinde her zaman oranları aynı paydaya getirmeyi unutmayın; bu, hatayı azaltır ve sonucu netleştirir. Örneğin, 1/6 ve 2/5’in ortak paydası 30’tur.
Adım Adım Çözüm
Bu soruyu adım adım çözmek için, matematiksel bir yaklaşım izliyoruz. Bu yöntem, YKS TYT gibi sınavlarda sıkça kullanılan mantığı yansıtır ve kesir işlemlerini pratik hale getirir. Aşağıda, hesaplama sürecini detaylı bir şekilde açıklıyoruz.
Adım 1: Verilen Oranları Belirleme
- Yeşil elmaların oranı: 1/6
- Kırmızı elmaların oranı: 2/5
- Sarı elmalar, kalan kısım olduğu için oranını bulmak istiyoruz. Toplam oran her zaman 1’e eşittir (tüm elmalar).
Adım 2: Ortak Payda Bulma
- 1/6 ve 2/5 kesirlerinin paydaları farklıdır (6 ve 5).
- En küçük ortak payda (EKOP) hesaplanır: 6 ve 5’in EKOP’u 30’dur.
- Yeşil oranı dönüştür: 1/6 = 5/30 (1’i 6’ya, 5’e böleriz: 30 / 6 = 5)
- Kırmızı oranı dönüştür: 2/5 = 12/30 (2’yi 5’e, 30’a çarparız: 2 × 6 = 12)
Adım 3: Toplam Yeşil ve Kırmızı Oranı Hesaplama
- Toplam = 5/30 + 12/30 = 17/30
- Bu, yeşil ve kırmızı elmaların toplamının kasanın 17/30’unu kapladığını gösterir.
Adım 4: Sarı Oranı Bulma
- Sarı oran = Toplam - (Yeşil + Kırmızı) = 1 - 17/30
- 1’i 30/30 olarak yazarsak: 30/30 - 17/30 = 13/30
- Sonuç: Sarı elmaların oranı 13/30’dur.
Adım 5: Yüzdeye Dönüştürme (Opsiyonel)
- Eğer yüzde cinsinden istenirse: (13/30) × 100 = %43,333… (yaklaşık %43,33)
- Ancak soru “kaçta kaç” diye sorduğu için kesir formu (13/30) daha uygun.
Bu adımları bir örnekle uygulayalım: Diyelim ki kasada 30 elma var.
- Yeşil: (1/6) × 30 = 5 elma
- Kırmızı: (2/5) × 30 = 12 elma
- Toplam yeşil + kırmızı = 5 + 12 = 17 elma
- Sarı: 30 - 17 = 13 elma, yani oran 13/30.
Pratik senaryoda, bu tür hesaplamalar stok yönetimi veya istatistiklerde kullanılır. Örneğin, bir market, elma dağılımını analiz ederken bu yöntemi uygulayabilir. Common mistakes include forgetting to find a common denominator, which can lead to incorrect sums.
Uyarı: Kesirlerde pay ve payda arasındaki ilişkiyi göz ardı etmeyin; aksi takdirde sonuç hatalı olabilir. Örneğin, 1/6 + 2/5’i doğrudan toplamaya çalışırsanız yanlış cevap alırsınız.
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Verilen oranlar | Yeşil: 1/6, Kırmızı: 2/5 |
| Ortak payda | 30 |
| Dönüştürülmüş oranlar | Yeşil: 5/30, Kırmızı: 12/30 |
| Toplam yeşil ve kırmızı | 17/30 |
| Sarı oran | 13/30 (yaklaşık %43,33) |
| Genel formül | Sarı oran = 1 - (Yeşil oran + Kırmızı oran) |
| Sonuç doğruluğu | Matematiksel olarak kesin, EKOP ile hesaplanır |
| Pratik uygulama | Sınavlarda veya günlük oran hesaplamalarında kullanılır |
Sık Sorulan Sorular
1. Neden ortak payda bulmak gerekiyor?
Ortak payda, farklı kesirleri aynı tabanda toplamak veya karşılaştırmak için gereklidir. Bu olmadan doğru sonuç alınamaz. Örneğin, 1/6 ve 2/5’i eklemek için EKOP’u (30) kullanarak 5/30 + 12/30 = 17/30 yaparız. Bu adım, matematik eğitiminde temel bir beceridir ve YKS TYT’de sıkça test edilir.
2. Bu oranları ondalık veya yüzdeye nasıl çeviririz?
13/30 kesrini ondalığa çevirmek için 13 ÷ 30 = 0,4333… yaparız. Yüze çevirmek için 0,4333… × 100 = %43,33 olur. Ancak kesir formu, hassasiyet için tercih edilir, özellikle fraksiyon bazlı sorularda.
3. Eğer elma sayısı verilmemişse nasıl hesaplarız?
Verilmeyen durumda, oranlar doğrudan kesirlerle çalışılır, tıpkı burada yaptığımız gibi. Eğer sayı verilseydi (örneğin 60 elma), yeşil: (1/6)×60=10, kırmızı: (2/5)×60=24, sarı: 60-34=26 olur ve oran 26/60=13/30’a indirgenirdi. Bu, oransal düşünmeyi güçlendirir.
4. Bu tür soruların YKS TYT’de önemi nedir?
Bu sorular, oran ve kesir kavramlarını test eder, gerçek hayatta veri analizi için temel sağlar. Çözüm süreci, mantıksal düşünme ve hata yapmama becerisini geliştirir. Genellikle 10-15 soru arasında yer alır ve doğru yaklaşım ile kolay puan kazanılır.
5. Başka bir benzer problem örneği var mı?
Evet, örneğin: Bir sınıfta öğrencilerin 1/4’ü kız, 3/8’i erkek olsun; geri kalanı ne? (Ortak payda 8: Kız 2/8, Erkek 3/8, Toplam 5/8, Geri kalan 3/8.) Bu, farklı oranlarla pratik yapmayı sağlar.
Sonraki Adımlar
Bu soruyu çözdük, ama YKS TYT hazırlığında başka bir matematik problemi hakkında detaylı açıklama ister misin, örneğin oranlar veya kesirler üzerine?
@Nuri_Akal