bir çiftlikte 14 tavuk 16 horoz vardır her 5 hayvan için bir kümes yapılacaktır bı çiftlikteki hayvanlar için kaç kümes yapılacaktır
Çiftlikteki Hayvanlar İçin Gerekli Kümes Sayısının Hesaplanması
KULLANILAN KURAL / FORMÜL:
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Çiftlikteki Toplam Hayvan Sayısını Bulma
Çiftlikte bulunan tavuk ve horoz sayılarını toplayarak toplam hayvan sayısını elde ederiz.
- Tavuk sayısı: 14
- Horoz sayısı: 16
Adım 2 — Gerekli Kümes Sayısını Hesaplama
Her 5 hayvan için 1 kümes yapılacağı belirtilmiştir. Toplam hayvan sayısını bir kümese düşen hayvan sayısına (5) bölerek gereken kümes sayısını buluruz.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: 6 adet kümes yapılacaktır.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Eşit Paylaştırma (Bölme İşlemi)
- Tanım: Bir nesne ya da varlık grubunu eşit büyüklükteki alt gruplara ayırma işlemidir.
- Bu problemde: Toplam 30 hayvan, her grupta 5 hayvan olacak şekilde eşit kümelere (kümeslere) ayrılmıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Türleri Birbirine Katmadan Bölme
- Yanlış: Yalnızca tavukları ya da yalnızca horozları 5’e bölmeye çalışmak (14 \div 5 veya 16 \div 5).
- Doğru: Her iki tür de çiftlik hayvanı olduğundan, önce toplam hayvan sayısını bulup (14 + 16 = 30) ardından 5’e bölmek gerekir.
- Neden yanlış: Soru “her 5 hayvan için” ifadesini kullanarak tavuk ve horoz ayrımı yapmaksızın tüm hayvanların birlikte gruplandırılacağını belirtmektedir.
Bu konuyu daha iyi pekiştirmek için benzer bir bölme/paylaştırma problemi çözmemi ister misin?
Çiftlikteki Hayvanlar İçin Gerekli Kümes Sayısının Hesaplanması
KULLANILAN FORMÜL / KURAL:
- \text{Toplam Hayvan Sayısı} = \text{Tavuk Sayısı} + \text{Horoz Sayısı}
- \text{Gerekli Kümes Sayısı} = \text{Toplam Hayvan Sayısı} \div \text{Bir Kümese Düşen Hayvan Sayısı}
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Çiftlikteki Toplam Hayvan Sayısını Bulma
Çiftlikte bulunan tavuk ve horoz sayılarını toplayarak toplam hayvan mevcudunu belirleriz.
14 + 16 = 30\text{ hayvan}
Adım 2 — Gerekli Kümes Sayısını Hesaplama
Her 5 hayvan için 1 kümes yapılacağından, toplam hayvan sayısını 5’e bölerek kümes sayısını buluruz.
30 \div 5 = 6\text{ kümes}
CEVAP: Bu çiftlikteki hayvanlar için toplam 6 adet kümes yapılmalıdır.
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Eşit Paylaştırma (Bölme İşlemi)
- Tanım: Bir bütünü eşit parçalara ayırma işlemidir.
- Bu problemde: 30 adet hayvan, beşerli gruplar halinde kümeslere paylaştırılmıştır.
2. Toplama İşlemi
- Tanım: Farklı gruplardaki nesneleri bir araya getirerek toplam miktarı bulma işlemidir.
- Bu problemde: Tavuk ve horozlar bir araya getirilerek genel hayvan sayısı elde edilmiştir.
SIK YAPILAN HATALAR:
Hayvanları Ayrı Ayrı Gruplamak
- Yanlış: Sadece tavukları veya sadece horozları 5’e bölmeye çalışmak (14 \div 5 gibi kalanı olan işlemlerle uğraşmak).
- Doğru: Önce çiftlikteki tüm hayvanları toplayıp (14 + 16 = 30), ardından toplamı 5’e bölmek.
- Neden yanlış: Problemde tavuk ve horozların ayrı kümeslere konulacağı belirtilmemiştir; genel olarak “her 5 hayvan için” denmektedir.
Bu konuyu daha iyi pekiştirmek için benzer bir alıştırma sorusu çözmemi ister misin?