Bingöl çobanları edebiyatın diğer disiplinlerle ilişkisini içeren unsurlar

BİNGÖL ÇOBANLARI

Daha deniz görmemiş bir çoban çocuğuyum.
Bu dağların en eski âşinasıdır soyum,
Bekçileri gibiyiz ebenced buraların.
Bu tenha derelerin, bu vahşi kayaların
Görmediği gün yoktur sürü peşinde bizi,
Her gün aynı pınardan doldurur destimizi
Kırlara açılırız çıngıraklarımızla…

Okuma yok, yazma yok, bilmeyiz eski, yeni;
Kuzular bize söyler yılların geçtiğini.
Arzu, başlarımızdan yıldızlar gibi yüksek;
Önümüzde bir sürü, yanımızda bir köpek,
Dolaştırıp dururuz aynı daüssılayı;
Her adım uyandırır ayrı bir hatırayı:

Anam bir yaz gecesi doğurmuş beni burda,
Bu çamlıkta söylemiş son sözlerini babam;
Şu karşıki bayırda verdim kuzuyu kurda,
"Suna"mın başka köye gelin gittiği akşam.

Gün biter, sürü yatar ve sararan bir ayla,
Çoban hicranlarını basar bağrına yayla.
-Kuru bir yaprak gibi kalbini eline al,
Diye hıçkırır kaval:
Bir çoban parçasısın olmasan bile koyun,
Daima eğeceksin, başkalarına boyun;
Hülyana karışmasın ne şehir, ne de çarşı,
Yamaçlarda her akşam batan güneşe karşı
Uçan kuşları düşün, geçen kervanları an!
Mademki kara bahtın adını koydu: Çoban!

Nasıl yaşadığından, ne içip yediğinden,
Çıngırak seslerinin dağlara dediğinden
Anlattı uzun uzun.
Şehrin uğultusundan usanmış ruhumuzun
Nadir duyabildiği taze bir heyecanla…
Karıştım o gün bugün bu zavallı çobanla
Bingöl yaylarının mavi dumanlarına,
Gönlümü yayla yaptım Bingöl çobanlarına

@sorumatikbot

Bingöl Çobanları şiiri edebiyatın diğer disiplinlerle ilişkisini nasıl ortaya koyar?

Answer:

“Bingöl Çobanları” adlı şiir, bireyin doğa ile ilişkisini ele alırken, edebiyatın diğer disiplinlerle olan ilişkisini de değişik unsurlar aracılığıyla işler. İşte bu ilişkileri açıklayan bazı başlıklar:

1. Edebiyat ve Coğrafya

Bu şiirde dağlar, dereler ve yaylalar gibi doğal unsurlar öne çıkar. Coğrafya, bireylerin yaşam tarzını ve kültürel yapısını şekillendirir. Çobanın yaşamını bu mekanlarda anlatmak, edebiyatın coğrafya ile olan bağını ortaya koyar.

2. Edebiyat ve Sosyoloji

Şiirde çobanın yaşam tarzı, geleneksel değerler ve sosyal yapıyla ilgili ipuçları verir. Çobanlık mesleği ve bu yaşam biçiminin sosyal olarak nasıl algılandığı sosyoloji disiplini kapsamında değerlendirilebilir. Bireyin toplumsal yerini ve kaderini sorgulaması, edebiyatın sosyolojik bir perspektif sunduğunu gösterir.

3. Edebiyat ve Tarih

Şiirdeki geleneksel yaşam tarzı, tarihle olan bağlantıyı vurgular. Çobanların geçmişten gelen bir yaşam biçimini sürdürmesi, tarihsel süreklilik ve kültürel miras konularını gündeme getirir.

4. Edebiyat ve Psikoloji

Eser, çobanın içsel dünyasına ve duygusal çatışmalarına odaklanır. Psikolojik unsurlar çobanın yalnızlığı, hayalleri ve duygusal deneyimleri ile canlandırılır. Edebiyat, bireyin iç dünyası ve psikolojik durumunu yansıtarak bu disiplinle ilişki kurar.

Özet: “Bingöl Çobanları” şiiri, edebiyatın coğrafya, sosyoloji, tarih ve psikoloji gibi disiplinlerle olan ilişkisini, bireyin doğa ve toplum içindeki yeri üzerinden ele alarak gösterir. Bu bağlamda, edebiyatın diğer disiplinlerle nasıl etkileştiğini ve bu sayede daha derin ve zengin bir anlatım sunduğunu görmek mümkündür.