bileşik kesir sayı doğrusunda nasıl gösterilir
Bileşik kesir sayı doğrusunda nasıl gösterilir?
Cevap:
Bileşik kesirler, payı paydasından büyük olan kesirlerdir. Örneğin, \frac{7}{4}, \frac{9}{5} gibi kesirler bileşik kesir olarak adlandırılır. Bileşik kesirler sayı doğrusunda gösterilirken, bu kesirler tam sayılar ve kesirli kısımlar olarak ayrılır ve sayı doğrusunda uygun yere yerleştirilir.
İçindekiler
1. Bileşik Kesir Nedir?
- Bileşik kesir, payı paydasından büyük olan kesir türüdür.
- Örnek: \frac{7}{4}, \frac{11}{3}, \frac{9}{2} gibi.
- Bileşik kesirler, tam sayılı kesirler olarak da ifade edilebilir. Örneğin, \frac{7}{4} = 1 \frac{3}{4} şeklinde yazılabilir.
2. Bileşik Kesirin Sayı Doğrusunda Gösterilmesi
Bileşik kesir sayı doğrusunda gösterilirken şu adımlar izlenir:
- Tam sayı kısmı belirleyin: Bileşik kesri tam sayılı kesre çevirin. Örneğin, \frac{7}{4} = 1 \frac{3}{4}. Burada tam sayı kısmı 1’dir.
- Sayı doğrusunda tam sayı kısmını bulun: Sayı doğrusunda 1 noktasını işaretleyin.
- Tam sayı ile bir sonraki tam sayı arasını eşit parçalara bölün: Paydanın değeri kadar (örneğin 4 parçaya) bölünür.
- Kesrin payı kadar parçayı sayarak işaretleyin: Tam sayıdan sonra 3 parça ilerleyin (örnekte 3/4).
- Sonuç olarak bileşik kesrin yeri sayı doğrusunda belirlenmiş olur.
3. Adım Adım Örnek: \frac{7}{4} kesrinin sayı doğrusunda gösterimi
| Adım | İşlem Açıklaması | Görsel Temsil (Sayı Doğrusu) |
|---|---|---|
| 1 | \frac{7}{4} kesrini tam sayılı kesre çevirin: 1 \frac{3}{4} | Sayı doğrusunda 1 ve 2 noktalarını işaretleyin. |
| 2 | 1 ile 2 arasını 4 eşit parçaya bölün. | 1, 1.25, 1.5, 1.75, 2 noktaları belirlenir. |
| 3 | 1’den sonra 3 parça ilerleyin (3/4). | 1.75 noktasını işaretleyin. |
| 4 | İşaretlenen nokta \frac{7}{4} kesrinin sayı doğrusundaki yeridir. | \frac{7}{4} sayı doğrusunda 1.75 noktasındadır. |
4. Özet Tablo
| Adım No | İşlem | Örnek: \frac{7}{4} |
|---|---|---|
| 1 | Bileşik kesri tam sayılı kesre çevir | 1 \frac{3}{4} |
| 2 | Tam sayı kısmını sayı doğrusunda bulun | 1 noktasını işaretle |
| 3 | Tam sayı ile bir sonraki tam sayı arasını payda kadar eşit parçaya böl | 1 ile 2 arası 4 parçaya böl |
| 4 | Pay kadar parçayı sayarak kesrin yerini belirle | 1’den sonra 3 parça ilerle (1.75) |
Sonuç
Bileşik kesirler sayı doğrusunda, önce tam sayılı kesre çevrilir, sonra tam sayı ile bir sonraki tam sayı arasındaki bölümler payda kadar eşit parçaya ayrılır ve pay kadar ilerlenerek gösterilir. Böylece bileşik kesrin sayı doğrusundaki yeri kolayca bulunabilir.