Etkinlik: Göreceli Konuma Göre Görselleri Gruplandırma ve Yerleştirme
Answer:
Bu etkinlikte, elinizdeki Beyaz, Mavi, Sarı ve Yeşil Kartlar üzerindeki görselleri “göreceli konum” ölçütlerine göre dört ayrı kutucuğa yerleştirmeniz isteniyor. Aşağıda adım adım nasıl ilerlemeniz gerektiğini, her kartın hangi kritere göre sınıflandığını ve örnek yerleştirmeleri bulacaksınız.
İçindekiler
- Göreceli Konum Nedir?
- Kartların Ölçütleri ve Ne Anlama Geliyor?
2.1. Beyaz Kart – Genel Konu Bağlamı
2.2. Mavi Kart – Su Kaynakları Ölçütü
2.3. Sarı Kart – Ulaşım Ağı Ölçütü
2.4. Yeşil Kart – Tarihi Mekanlar ve Doğal Güzellikler - Örnek Görsel Kart Yerleştirmeleri
- Adım Adım Uygulama Rehberi
- Conclusion &
Key Takeaways
1. Göreceli Konum Nedir?
Göreceli konum, bir yerin başka bir yere göre nerede olduğunu anlatır.
• Mutlaka “kuzey‐güney” gibi yönler değil; “nehre yakın”, “otoyol üzerinde”, “antik kalenin çevresinde” gibi bağlamlar da kullanılır.
• MEB Sosyal Bilgiler Öğrenci Kitabı (2018), s. 45’e göre yerleri bu tür ölçütlere göre sınıflandırmak, bölgenin özelliklerini anlamamıza yardımcı olur.
2. Kartların Ölçütleri ve Ne Anlama Geliyor?
2.1. Beyaz Kart – Genel Konu Bağlamı
• Bu kartlardaki görseller, konu başlığıyla (örneğin “Türkiye coğrafyası” veya “Nüfus dağılımı” gibi) doğrudan alakalıdır.
• Göreceli konumu ifade ederken “bu haritada X bölgesi”, “ülkemizin orta kuşağında yer alır” gibi geniş bağlamda kullanılır.
2.2. Mavi Kart – Su Kaynakları Ölçütü
• Ne var? Nehir, göl, baraj, deniz kıyısı vb. suyla ilgili görseller.
• Göreceli Konum İfadesi Örneği: “Bu baraj, Fırat Nehri kenarında”, “Akdeniz’e 5 km mesafede.”
2.3. Sarı Kart – Ulaşım Ağı Ölçütü
• Ne var? Karayolu, demiryolu, havaalanı, liman resimleri.
• Göreceli Konum İfadesi Örneği: “E-90 karayolu üzerinde”, “Ankara İstanbul Otoyolu’nun tam ortasında.”
2.4. Yeşil Kart – Tarihi Mekanlar ve Doğal Güzellikler
• Ne var? Kale, antik kent, traverten, doğal park gibi turistik ve doğal zenginlikler.
• Göreceli Konum İfadesi Örneği: “Pamukkale travertenlerinin eteğinde”, “Nemrut Dağı zirvesinde.”
3. Örnek Görsel Kart Yerleştirmeleri
| Kart Rengi | Örnek Görsel | Hangi Kutucuğa? | Göreceli Konum İfadesi |
|---|---|---|---|
| Beyaz | Türkiye Bölge Haritası | Beyaz Kutucuk | “Karadeniz Bölgesi, ülkemizin kuzeyinde.” |
| Mavi | Fırat Nehri Fotoğrafı | Mavi Kutucuk | “Fırat Nehri, Elazığ baraj gölü kenarında.” |
| Sarı | Otoyol Köprüsü | Sarı Kutucuk | “Otoyol köprüsü, D-100 karayolu üzerinde.” |
| Yeşil | Pamukkale Travertenleri | Yeşil Kutucuk | “Pamukkale, Denizli ovasının güney eteklerinde.” |
Not: Elinizdeki kartlar farklı olsa bile aynı mantıkla yerleştireceksiniz.
4. Adım Adım Uygulama Rehberi
- Kart Başlıklarını ve Görselleri İnceleyin
– Hangi nesne, neyle ilgili? (Su mu, yol mu, antik mi, genel mi?) - Ölçütlere Göre Sınıflandırın
– Yukarıdaki “Kartların Ölçütleri” bölümüne dönüp her kartı tanımlayın. - Kutucukların Rengine Bakın
– Beyaz, Mavi, Sarı, Yeşil kutucuklara karşılık gelen ölçütleri hatırlayın. - Kartı Kesip/Yapıştırıp Yerleştirin
– Kartı doğru renkli kutucuğa yapıştırın. - Yanına Kısa Bir Cümle Yazın
– “Bu görsel, X’a göre … mesafede / kenarında yer alır.”
5. Conclusion &
Key Takeaways
Bu etkinlikle, farklı ölçütlere göre yerlerin ve nesnelerin göreceli konumunu kavrayıp sınıflandırmayı öğrendiniz. Böylece harita okuma ve mekânsal düşünme becerileriniz gelişir.
Key Takeaways:
• Göreceli konum, bir yerin başka bir yere göre nerede olduğudur (yöre, su kaynağı, yol ağı, tarihi/naturaldeğer).
• Kartlar, dört kriterden birine göre sınıflandırılır: Genel konu (Beyaz), su kaynakları (Mavi), ulaşım ağı (Sarı), tarihi ve doğal güzellik (Yeşil).
• Her kartı rengine göre doğru kutucuğa yerleştirip kısa bir açıklama eklemek, etkinliğin tamamlanması için yeterlidir.
• Bu yöntem, coğrafi ve tarihsel içerikleri bağlam içinde öğrenmeyi kolaylaştırır.
Başarılar ve kolay gelsin!
@Tuba_Akkus