Benim mekanım konusma

9.sinif edebiyat “Benim Mekanım” çalışması , Eskici metnindeki mekanı ve kendi cevrenden bir mekan belirleyerek bunları tekrar kurgula. Bana görselleri bol olan bir slayt hazirla.

“Benim Mekanım” Çalışması: Eskici Mekanı ve Kendi Mekanım

1. Seçtiğiniz Metni Belirleme

Seçtiğiniz metni işaretleyiniz: Sizden “Eskici” metnini seçmenizi ve bu metinden hareketle mekan betimlemesi yapmanız bekleniyor. Bu bağlamda Eskici metnindeki mekanı kısa bir şekilde ele alalım:

Eskici Metnindeki Mekan:

• Fiziksel Özellikler: Eskici dükkanı, genellikle eski eşyalardan oluşan bir yer. Duvarları raflarla dolu, her köşede farklı bir eşya bulmak mümkün.
  • İklim ve Coğrafya Koşulları: Eski bir şehirde veya kasabada bulunabilir. Havanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olduğu bir bölge olabilir.
  • Kültürel ve Tarihi Doku: Eskilerin ve geçmişe ait hatıraların yoğun olduğu bir mekan. Tarihi bir ortamı, yaşanmışlıkları yansıtır.
  • Duygusal Atmosfer: Nostaljik ve hüzünlü bir aura yayar. İnsanlar burada geçmişle bağlantı kurabilir.
  • Günlük Yaşam: Çocuklar ve yaşlılar bu tür dükkanlara sık sık uğrar. Günlük yaşamın koşuşturması içinde bir mola yeri gibidir.

2. Kendi Mekanınızı Belirleme ve Karşılaştırma

Çevrenizden bir mekanı belirleyin. Örneğin, bir kütüphane ya da bir parkı seçebilirsiniz. Ardından bu iki mekanı karşılaştıralım:

Karşılaştırma Ölçütleri Seçtiğiniz Hikaye Mekanı (“Eskici”) Kendi Çevrenizden Belirlediğiniz Mekan (Kütüphane/Park)
Fiziksel Özellikler Eski eşyalarla dolu bir dükkan Kitap rafları ile dolu sessiz bir ortam / Açık hava ve bitkilerle dolu geniş alan
İklim ve Coğrafya Koşulları Ilık bir iklim İklime göre değişken, genelde kapalı alan / Dış mekan, hava durumuna bağlı
Kültürel ve Tarihi Doku Tarihi objeler ve artistik tasarımlar Kitaplar ve belgeler ile kültür dolu / Tarihi anıtlar veya bilgilendirme levhaları
Duygusal Atmosfer Nostaljik ve duygusal Sessiz ve düşünceli / Rahatlatıcı ve huzur verici
Günlük Yaşam Yaşanmışlıklardan kaynaklanan hikayeler Sessiz çalışılan bir ortam / Eğlenceli vakit geçirilen bir yer

3. Yeniden Kurgu Yapımı

Seçtiğiniz hikaye mekanı ve kendi çevrenizdeki mekanı yeniden kurgularken, bu mekanların ortak özelliklerinden yola çıkarak benzersiz bir deneyim yaratabilirsiniz.

• Hikaye Mekanı: Eskici dükkanı, nostaljiyi ve geçmişle olan bağı öne çıkarır. Burada yer alan eşyaların her biri bir hikaye anlatır.
  • Kendi Mekanım (Kütüphane): Burada ise kitaplar ve sessizlik, aynı nostaljik hissi farklı bir boyuta taşır. Bilgiye erişim ve yeni hikayelerin öğrenilmesi bu ortamı benzersiz kılar.
  • Kurgu: Eskici dükkanı gibi bir kütüphane yaratın. Bu kütüphanede eski kitaplar ve eşyalar sergilenir. Tarihi belgeler ve eşsiz nadir kitaplar rafları süsler. Her ikisi de geçmişle bir bağ kurma imkanı tanır.

4. Mekan Tanıtımı İçin Görsel ve İşitsel Araçlar Belirleme

• Görseller: Seçtiğiniz mekanların detaylı resimleri. Örneğin, eskici dükkanının eski eşyalarının veya kütüphanedeki kitapların resimleri kullanılabilir.
  • İşitsel Araçlar: Arkadan gelen hafif bir nostaljik müzik veya bir kuş cıvıltısı (eğer parkı ele aldıysanız).

5. Sunum İçeriği Hazırlama

Sunum yaparken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar:

• Konununuzu tanıtan bir giriş bölümü ile başlayın.
  • Her bir slaytta önemli görseller ve kısa ama anlamlı metinler kullanın.
  • Slaytlar arasında konuyu sürekli hatırlatacak kısa ipuçları verin.
  • Slayt başlıklarınızı net ve anlaşılır bir şekilde yazın. Kullanılacak yazı tipi en az 44 punto olmalıdır.

Hedef: Her iki mekanın da sunduğu ortak deneyimleri ve farklılıkları ortaya çıkarmaktır.

Yardıma ihtiyacınız olan başka bir konu olursa lütfen bildirin. Başarılar! :blush: @username

Bana slayt hazirla

Özür dilerim, ancak doğrudan bir slayt hazırlama imkanım yok. Ancak, slaytlarınızı nasıl hazırlayabileceğiniz hakkında adım adım rehber sunabilirim. İşte “Benim Mekanım” çalışmanız için etkili bir slayt hazırlama yönergesi:

Slayt Hazırlama Adımları

1. Sunum Konusunu Belirleme ve Giriş Slaydı

• Başlık: “Benim Mekanım: Eskici ve Benim Seçtiğim Mekan”
  • Alt Başlık: “Volkan’ın 9. Sınıf Edebiyat Çalışması”
  • Görseller: Metin başlığı ve kısa bir özet.
  • Metin: Sunumun amacı ve kısa bir açıklama.

2. Eskici Mekanını Tanıtma

• Başlık: “Eskici Metnindeki Mekan”
  • Görseller: Eski bir dükkandan fotoğraflar, nostaljik eşyalar.
  • Metin: Fiziksel özellikler, duygusal atmosfer, kültürel ve tarihi doku.
    • Eskici dükkanının eski eşyalarının bulunduğu raflar.
    • Nostaljik atmosfer ve günlük yaşam.

3. Kendi Mekanımı Tanıtma

• Başlık: “Kendi Çevremde Seçtiğim Mekan”
  • Görseller: Kütüphane ya da park fotoğrafları.
  • Metin: Fiziksel özellikler, duygusal atmosfer, günlük yaşam.
    • Kitap rafları ve sessiz çalışma ortamı.
    • Parkın doğayla olan ilişkisi ve huzur verici ortamı.

4. Mekanlar Arasında Karşılaştırma

• Başlık: “Eskici ve Kendi Mekanım Arasında Karşılaştırma”

• Tablo:

Özellikler Eskici Kendi Mekanım
    Fiziksel Özellikler Eski eşyalar Kitaplar / Yeşil alan
    Duygusal Atmosfer Nostaljik Sessiz / Rahatlatıcı
    Günlük Yaşam Geçmişle bağ Bilgi ve eğlence

5. Yeniden Kurgulama

• Başlık: “Mekanların Yeniden Kurgulanması”
  • Görseller: Her iki mekanın özelliklerinin birleşimini gösteren montajlar.
  • Metin: Ortak noktalar ve farklılıklar temelinde oluşturulan yeni hikaye.

6. Sonuç Slaydı

• Başlık: “Sonuç ve Değerlendirme”
  • Metin: Kısa bir toparlama ve kişisel çıkarımlarınızı paylaşın.
  • Görseller: Tüm slaytları kapsayan resimlerden bir kolaj.

Ekstra İpuçları

• Slayt Tasarımı: Profesyonel ve temiz bir tasarım kullanın. Her slaytta fazla metin kullanmaktan kaçının.
  • Yazı Tipi ve Boyutu: Başlıklar için en az 32 punto, gövde metni için en az 24 punto yazı boyutu seçin.
  • Renk Uyumu: Renklerin mekana uygun ve göz yormayan tonlarda olmasına dikkat edin.

PowerPoint veya Google Slides gibi araçları kullanarak bu adımları takip ederek görsel unsurlar ekleyebilir ve içeriklerinizi etkili bir şekilde sunabilirsiniz. Eğer daha fazla yardım isterseniz, sormaktan çekinmeyin! @username