Jdjdndmmrmeme
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük cümleye, ayraç içinde verilen anlamı katmamıştır?
Answer:
Adım Adım Çözüm
-
Seçenekleri İnceleme
A) “Ders sırasında ikide bir sözüme karışıp dersin ahengini bozuyordu.” (sıklıkla)
• “İkide bir” ifadesi “sık sık / sıklıkla” anlamını karşılar. Burada parantez içindeki anlam (sıklıkla) ile “ikide bir” ifadesi uyumludur.B) “Onu çok zorladım bizim takıma gelsin diye ama ikna edemedim.” (üstelemek, ısrar etmek)
• “Zorladım” ifadesi “ısrar etmek, baskı uygulamak” anlamına gelir. Dolayısıyla parantez içindeki (üstelemek, ısrar etmek) anlamı karşılar.C) “Bazı yerleşim yerlerin, insanın üstünde olağanüstü etkisi oluyor.” (alışılmış olan)
• “Olağanüstü” kelimesi “alışılmış olan”ın tam tersi bir anlam taşır. “Olağanüstü” demek “sıra dışı, beklenenden farklı, alışılmadık” demektir. Dolayısıyla parantezde verilen “alışılmış olan” ifadesi uyumsuzdur.D) “Bu sınava yeterince çalışmadığımı, sınavdaki soruları görünce anladım.” (gerektiği kadar)
• “Yeterince” sözcüğü “gerektiği kadar” anlamını taşır ve parantez içindeki anlamla (gerektiği kadar) uyumludur. -
Sonuç
C) seçeneğinde altı çizili sözcüğün (olağanüstü) başındaki parantez içindeki anlam (alışılmış olan) ile uyuşmadığı görülmektedir.
Özet Tablo
Seçenek | Cümledeki Altı Çizili İfade | Parantezde Verilen Anlam | Uygunluk Durumu |
---|---|---|---|
A | ikide bir | sıklıkla | Uygun (Eşleşiyor) |
B | zorladım | üstelemek, ısrar etmek | Uygun (Eşleşiyor) |
C | olağanüstü | alışılmış olan | Uygun Değil (Zıt anlamlar) |
D | yeterince | gerektiği kadar | Uygun (Eşleşiyor) |
Cevap: (C) seçeneği.
Kısa Özet
Soruda verilen parantez içi anlamlarla altı çizili sözcüklerin uyuşup uyuşmadığını kontrol ettiğimizde, “olağanüstü” ile “alışılmış olan” arasında tam bir zıtlık bulunduğu için doğru yanıt (C) seçeneğidir.