Ben matematik çarpanlar ve katlar yapmıyorum konuyu nöadım ama yapamıyorum

kazanımlardada zorlanıyorum

Çarpanlar ve Katlar Konusunda Neden Zorlanıyorsun ve Nasıl Aşarsın?

Çarpanlar ve Katlar konusu, LGS matematiğinin temel taşıdır. Konuyu anlamış olmana rağmen sorularda zorlanman, aslında pek çok öğrencinin yaşadığı “teoriden pratiğe geçiş” aşamasındaki bir engeldir. Kazanımlarda zorlanıyor olman, temel işlem becerilerinde veya soru tarzlarına yaklaşımında ufak eksikler olduğunu gösterir.

Key Takeaways

• Temel Eksiklik: Çarpım tablosu ve bölünebilme kurallarındaki hız, bu konunun anahtarıdır.
  • Mantık Kavrama: EBOB ve EKOK’un ne zaman kullanılacağını ayırt etmek, soruların %80’ini çözer.
  • Pratik Stratejisi: Yeni nesil sorulara geçmeden önce bolca “kazanım kavrama” testi çözülmelidir.

Table of Contents

1. Neden Zorlanıyor Olabilirsin?
  2. Adım Adım Çalışma Planı
  3. EBOB mu EKOK mu? (Karşılaştırma Tablosu)
  4. Özet Çalışma Tablosu
  5. Sıkça Sorulan Sorular

Neden Zorlanıyor Olabilirsin?

Konuyu “anladım” demene rağmen kazanım sorularında (temel seviye sorular) hata yapıyorsan, şu üç noktadan biri eksik olabilir:

1. İşlem Hızı: Bir sayının çarpanlarını (bölenlerini) bulurken hızlıca görememek seni yavaşlatır ve dikkatinin dağılmasına neden olur.
  2. Bölünebilme Kuralları: 2, 3, 5 ve 9 ile bölünebilme kurallarını otomatiğe bağlamamış olmak, asal çarpan algoritması yaparken seni yorar.
  3. Kavram Karışıklığı: “Asal sayı” ile “aralarında asal” kavramlarını karıştırmak en sık yapılan hatadır.

:light_bulb: Pro Tip: Bir sayının çarpanlarını bulurken "Gökkuşağı Yöntemi"ni kullan. Örneğin 12 için: 1 \times 12, 2 \times 6, 3 \times 4. Bu sayede hiçbir çarpanı atlamazsın.

Adım Adım Çalışma Planı

Zorlanma aşamasını geçmek için şu sırayı takip etmelisin:

1. Çarpan Ağacı ve Algoritma Pratiği:
Her gün rastgele 5 sayı seç ve bunların asal çarpanlarını bul. Örneğin 60 = 2^2 \cdot 3 \cdot 5 olduğunu hızlıca yazabilmelisin.

2. Bölünebilme Kurallarını Tekrar Et:
Özellikle 3 ve 9 kuralını (rakamlar toplamı) çok iyi bilmek, büyük sayıları analiz ederken sana zaman kazandırır.

3. “Aralarında Asal” Mantığını Oturt:
İki sayının aralarında asal olması için sayıların kendilerinin asal olmasına gerek yoktur. Örneğin 8 ve 9 aralarında asaldır çünkü tek ortak bölenleri 1’dir.

EBOB mu EKOK mu? (Karşılaştırma Tablosu)

Sorunun kökünde ne yapacağını bilemiyorsan bu tabloyu hatırla:

Özellik EBOB (En Büyük Ortak Bölen) EKOK (En Küçük Ortak Kat)
Mantık Büyükten küçüğe gitme (Parçalama) Küçükten büyüğe gitme (Birleştirme)
Anahtar Kelimeler Poşetleme, şişelere doldurma, ağaç dikme Nöbet saatleri, zil çalma, ceviz sayma
Sonuç Verilen sayılardan küçük veya eşittir. Verilen sayılardan büyük veya eşittir.

Özet Çalışma Tablosu

Konu Başlığı Odaklanman Gereken Nokta
Çarpanlar Bir sayıyı tam bölen tüm sayılar.
Asal Çarpanlar Sadece asal olan bölenler (2, 3, 5, 7…).
EBOB Ortak olanların en büyüğü (Büyük parçadan küçüğe).
EKOK Katların en küçüğü (Küçük parçadan bütüne).

Sıkça Sorulan Sorular

1. Kazanımları anlıyorum ama Yeni Nesil soruları hiç yapamıyorum, ne yapmalıyım?
Yeni nesil sorular aslında kazanımların bir hikaye içine gizlenmiş halidir. Önce kazanım testlerinde %100 başarı sağlamadan yeni nesile geçme. Soruyu okurken “Bu bir parçalama mı yoksa birleştirme mi?” diye sor.

2. Çarpım tablosunda yavaş olmam engel mi?
Evet, ciddi bir engeldir. Çarpanlar ve katlar konusunda hızlanmak istiyorsan zihinden çarpma ve bölme pratikleri yapmalısın.

3. Aralarında asal sayılarla ilgili en önemli kural nedir?
Ardışık tam sayılar (örneğin 15 ve 16) her zaman aralarında asaldır. Bu bilgi sana testlerde çok zaman kazandırır.

Sonraki Adımlar

Safiye, şu an senin için en iyi başlangıç, çok basit seviyedeki “kazanım” testlerinden günde 20-30 soru çözmektir. Zorlandığın spesifik bir soru tipi varsa buraya fotoğrafını atabilir misin? Birlikte adım adım çözelim.