- Ben 9 yaşındayım. Benim yaşım öğ- retmenimin yaşının 1/4 öğretmenimizin yaşı kaçtır? A) 35 B) 36 C) 37
Öğretmenin Yaşı Kaçtır?
Önemli Noktalar
- Benim yaşım (9), öğretmenin yaşının 1/4’üne eşittir.
- Bu, orantı problemi olup çarpma ile çözülür: Öğretmenin yaşı = 9 × 4 = 36.
- Doğru cevap: B) 36.
Öğretmenin yaşı 36’dır. Bu soruda, senin yaşın (9) öğretmenin yaşının dörtte biri olarak veriliyor. Yani, öğretmenin yaşını bulmak için senin yaşını 4 ile çarpmamız gerekiyor: 9 × 4 = 36. Bu, temel orantı ve kesir kavramlarını kullanan basit bir matematik problemi olup, ortaokul seviyesinde oran-orantı konusunu pekiştirir. Seçenekler arasında 36, en doğru ve tam sayı uyumlu cevaptır (Kaynak: Temel Matematik Müfredatı, MEB).
İçindekiler
- Sorunun Anlaşılması
- Adım Adım Çözüm
- Karşılaştırma Tablosu: Seçeneklerin Değerlendirilmesi
- Özet Tablo
- Sık Sorulan Sorular
Sorunun Anlaşılması
Bu problem, oran-orantı konusuna girer ve günlük hayattan bir örnek verir: Senin yaşın ile öğretmenin yaşı arasındaki ilişki. Soru şöyle özetlenebilir:
- Senin yaşın: 9
- Bu yaş, öğretmenin yaşının 1/4’ü (yani dörtte biri).
Matematiksel olarak:
Burada kesir (1/4) kavramı kullanılır. Kesir, bir bütünün eşit parçalara bölünmesini gösterir. Gerçek hayatta, örneğin bir pizzanın dörtte biri gibi düşünün: Eğer senin payın 9 dilimse, bütün pizza (öğretmenin yaşı) kaç dilim olur?
Pro İpucu: Oran problemlerinde her zaman “bütün = parça × çarpan” kuralını hatırla. Burada çarpan 4, çünkü 1/4’ün tersi 4/1’dir.
Adım Adım Çözüm
Problemi çözmek için şu adımları izleyelim. Bu, her matematik sorusunda kullanabileceğin sistematik bir yöntemdir.
- Verileri Belirle: Senin yaşın 9, bu da öğretmenin yaşının 1/4’ü.
- Denklemi Kur: x \times \frac{1}{4} = 9 (Burada x = öğretmenin yaşı).
- Denklemi Çöz: Her iki tarafı 4 ile çarp. x = 9 \times 4.
- Hesapla: 9 \times 4 = **36**.
- Kontrol Et: 36’nın 1/4’ü = 36 \div 4 = 9. Evet, uyumlu!
Formül:
Eğer seçenekleri test etmek istersen:
- A) 35’in 1/4’ü = 8.75 (tam sayı değil, uyumsuz).
- B) 36’in 1/4’ü = 9 (mükemmel uyum).
- C) 37’in 1/4’ü = 9.25 (uyumsuz).
Uyarı: Matematikte tam sayı sonuçlar genellikle doğru cevaptır, ama her zaman denklemi kontrol et. Yanlış çarpma (örneğin 9 × 3 = 27) gibi hatalar sık yapılır.
Karşılaştırma Tablosu: Seçeneklerin Değerlendirilmesi
Seçenekleri matematiksel olarak karşılaştıralım. Bu tablo, neden 36’nın doğru olduğunu gösterir.
| Seçenek | Öğretmen Yaşı | 1/4’ü Hesaplaması | Senin Yaşınla Uyum | Sonuç |
|---|---|---|---|---|
| A | 35 | 35 ÷ 4 = 8.75 | Uyumsuz (9 değil) | Yanlış |
| B | 36 | 36 ÷ 4 = 9 | Tam uyum | Doğru |
| C | 37 | 37 ÷ 4 = 9.25 | Uyumsuz (9 değil) | Yanlış |
Bu tablo, oran problemlerinde seçenekleri hızlı eleme yöntemini gösterir. Gerçek hayatta, yaşlar genellikle tam sayı olur, bu yüzden ondalık sonuçlar (8.75 gibi) pratikte mantıksızdır.
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Senin Yaşın | 9 |
| Oran | 1/4 (dörtte bir) |
| Formül | Yaş × 4 = Öğretmen Yaşı |
| Hesaplama | 9 × 4 = 36 |
| Doğru Cevap | B) 36 |
| Kontrol | 36 ÷ 4 = 9 (uyumlu) |
Sık Sorulan Sorular
1. Bu tür oran problemlerini nasıl hızlı çözerim?
Oran problemlerinde, verilen parçayı ters oranla (burada 4) çarp. Adım adım denklem kurmak en güvenli yoldur. Pratikle, doğrudan çarpma yapabilirsin.
2. Yağmurun 1/3’ü gibi kesirli sorunlarda ne yapmalıyım?
Aynı yöntem: Bütün = parça × (kesrin tersi). Örneğin, yağmurun 1/3’ü 9 damla ise, bütün = 9 × 3 = 27 damla.
3. Neden 35 veya 37 yanlış?
Çünkü 35’in 1/4’ü 8.75, 37’ninki 9.25 eder. Soru tam sayı yaş varsayıyor, bu yüzden sadece 36 uyumlu.
Sonraki Adımlar
Bu problemi çözdük, şimdi benzer bir oran sorusuyla pratik yapmak ister misin? Örneğin, “Bir sınıftaki öğrencilerin 1/5’i kız, toplam 30 öğrenci varsa kaç kız var?” diye bir soru hazırlayayım mı?
Ben 9 yaşındayım. Benim yaşım öğretmenimin yaşının 1/4’ü kadarsa öğretmenimizin yaşı kaçtır?
Önemli Noktalar
- Öğrencinin yaşı: 9
- İfade: öğrenci yaşı = öğretmen yaşının 1/4’ü
- Çözüm ana fikri: öğretmen yaşı = öğrenci yaşı × 4 → 36
Öğretmenimizin yaşı 36’dır. Çünkü sizin yaşınız (9) öğretmen yaşının 1/4’ü ise öğretmen yaşını bulmak için 9 × 4 = 36 yapılır; kontrol: 36 × 1/4 = 9 doğru çıkar. Aşağıda adım adım iki yöntem, hızlı kontrol ve sık yapılan hatalar var.
İçindekiler
Çözüm Adımları
- Problem: “Benim yaşım, öğretmenimin yaşının 1/4’ü.” Yani:
öğrenci = (1/4) × öğretmen - Denklemi öğretmen için çöz: öğretmen = öğrenci × 4.
- Sayıları yerine koy: öğretmen = 9 × 4 = 36.
- Kontrol: 36 × 1/4 = 9 ⇒ doğru.
Pro Tip: Bir sayının “1/4’ü” deniliyorsa işaret eder: orantının paydasıyla çarpın (burada ×4).
İki Yöntemle Doğrulama
- Yöntem A — Doğrudan aritmetik: 9 × 4 = 36 → kontrol ile doğrula.
- Yöntem B — Cebirsel: x öğretmen yaşı olsun. 9 = (1/4)x → x = 9 × 4 = 36.
Uyarı: “1/4’ü kadar” ifadesini ters anlayıp bölme (9 ÷ 4) yapmak yanlış sonuç verir; doğru işlem çarpımdır.
Karşılaştırma Tablosu
| Yaklaşım | Adım | Sonuç |
|---|---|---|
| Aritmetik | Öğrenciyi 4 ile çarp | 36 |
| Cebirsel | 9 = (1/4)x → x = 9×4 | 36 |
Özet Tablo
| Unsur | Detay |
|---|---|
| Verilen | Öğrencinin yaşı = 9; bu öğretmenin 1/4’ü |
| İşlem | Öğretmen = öğrenci × 4 |
| Sonuç | 36 |
| Doğrulama | 36 × 1/4 = 9 |
Sık Sorulan Sorular
1. Neden 9’u 4 ile çarpıyoruz, bölmiyoruz?
Çünkü “9, öğretmen yaşının 1/4’ü” demek 9 = (1/4)·öğretmen. Denklemi öğretmen için çözdüğümüzde öğretmen = 9 ÷ (1/4) = 9 × 4 olur. Bölme yerine ters kesirle çarpma yapılır.
2. Bu tür sorularda hangi tuzaklar sık görülür?
En yaygın hata ifadeyi ters okumaktır: “1/4’ü” ifadesi bazen karıştırılır ve 9 ÷ 4 yapılır; oysa doğru işlem 9 × 4’tür.
3. Benzer sorular için hızlı yöntem nedir?
“Katan/çarpan” oranlarını ters çevirme prensibini aklınızda tutun: a = (m/n)·b ise b = a × (n/m). Burada m=1, n=4 → b = a×4.
Sonraki Adımlar
Bu tür oran sorularında daha fazla pratik ister misiniz: size 5 benzer soru hazırlayıp çözüm anahtarını yollayayım mı? @Nazlican_Solhan