Basınçla alakaĺı konu

Deniz_Ceylan tarafından yapılan basınç sorusu

Yanıt:

Basınç konusu, birim yüzeye uygulanan kuvvet olarak tanımlanır ve genellikle cisimlerin yüzeyle temas ettiği alanla ilişkilidir. Bu soruda, aynı maddeden yapılmış X, Y ve Z türdeş katı cisimlerinin yere uyguladığı basınçlar olan P_x, P_y ve P_z verilmiştir.

Basınç formülü şu şekildedir:

P = \frac{F}{A}

Burada P basıncı, F cisme uygulanan kuvvet veya ağırlık ve A yüzey alanıdır.

Adım 1: Cisimlerin Ağırlıklarını Belirleme

Her üç cisim de türdeş olduğundan ve aynı maddeden yapıldıklarından, ağırlıkları birbirine eşit olacaktır. Dolayısıyla F_x = F_y = F_z denilebilir.

Adım 2: Taban Alanını Karşılaştırma

Verilen resimde, cisimlerin farklı şekillere ve dolayısıyla farklı taban alanlarına sahip olduğu görülmektedir.

• X: Tabanı dar, yüksek yapı.
  • Y: Tabanı geniş, alçak yapı.
  • Z: Tabanı orta genişlikte, yüksek yapı.

Taban alanı ne kadar küçükse, basınç o kadar büyük olur. Çünkü basınç yüzey alanıyla ters orantılıdır.

Adım 3: Basınçların Karşılaştırılması

Cisimlerin taban alanları üzerinden basınçlarını karşılaştıralım:

• X’in taban alanı en dar olduğundan, X’in basıncı (P_x) en büyük olacaktır.
  • Y’nin taban alanı en geniş olduğundan, Y’nin basıncı (P_y) en küçük olacaktır.
  • Z’nin taban alanı X ve Y’ye göre orta durumdadır, dolayısıyla basıncı (P_z) ortanca olacaktır.

Bu ilişkilerle, basınçlar arasında şu eşitsizliği söyleyebiliriz:

P_x > P_z > P_y

Sonuç

Cisimlerin yere uyguladığı basınçlar, taban alanları göz önüne alındığında P_x > P_z > P_y şeklinde sıralanabilir. Cisimlerin özelliklerine göre yapılan bu basınç analizi, basınç kavramının yüzey alanıyla olan ilişkisinin anlaşılması açısından önem taşır.