A) 0,8
B) 1,2
C) 1,8
D) 2,4
E) 3,0
basinç kaç atrn’dl?
kisml basincı 0,4 atm olduğuna göro kaptakl toplam
Şekildeki kapta bulunan gaz karışıminda He gazının
3 mol Ar(o)
c 2 mol Ne)
1 mol He(g)
GAZ KARIŞIMLARI VE KISMi BASINÇ - SORUL
Gaz Karışımında Toplam Basınç Hesaplaması
KULLANILAN FORMÜL:
Kısmi basınç ile toplam basınç arasındaki ilişki mol sayıları üzerinden şu formülle kurulur:
Burada \frac{n_{gaz}}{n_{toplam}} ifadesi ilgili gazın mol kesrini ifade eder.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Kaptaki Toplam Mol Sayısını Bulma
Kapta bulunan tüm gazların mol sayılarını toplayarak toplam mol miktarını belirleyelim.
- 1 \text{ mol He}
- 2 \text{ mol Ne}
- 3 \text{ mol Ar}
Adım 2 — He Gazının Kısmi Basınç İlişkisini Kurma
Soruda 1 \text{ mol He} gazının kısmi basıncının 0,4 \text{ atm} olduğu verilmiştir. Dalton’un Kısmi Basınçlar Yasası’na göre, aynı kap içerisindeki gazların basınçları mol sayılarıyla doğru orantılıdır.
Adım 3 — Toplam Basıncı Hesaplama
Toplam mol sayısı 6 \text{ mol} olduğuna göre, doğru orantı kurarak toplam basıncı bulabiliriz:
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: D) 2,4
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. Kısmi Basınç
- Tanım: Bir gaz karışımındaki her bir gazın, kabın hacmini tek başına kapladığında yapacağı basınçtır.
- Bu problemde: He gazının tek başına yaptığı 0,4 \text{ atm}'lik basınç, toplam basıncı bulmamız için referans alınmıştır.
2. Mol Kesri
- Tanım: Bir karışımın içindeki bir bileşenin mol sayısının, toplam mol sayısına oranıdır.
- Bu problemde: He gazının mol kesri \frac{1}{6}'dır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Hatalı Orantı Kurmak
- Yanlış: Sadece diğer gazların (Ne ve Ar) basınçlarını hesaplayıp He basıncını eklemeyi unutmak.
- Doğru: Toplam mol sayısı üzerinden doğrudan toplam basıncı hesaplamak her zaman daha hızlı ve güvenlidir.
- Neden yanlış: Eksik toplama yapmak hatalı sonuca (1,2 veya 2,0 gibi) neden olur.
Bu konuyu pekiştirmek için, Ar gazının kısmi basıncını hesaplamamı ister misin?