İki Basamaklı Beş Farklı Doğal Sayının Toplamı 212 ise Bu Sayıların En Büyüğü En Az Kaçtır?
KULLANILAN KURAL VE YÖNTEM:
Toplamları sabit olan n tane farklı doğal sayının en büyüğünün en az olması istendiğinde, sayılar birbirine mümkün olduğunca yakın seçilmelidir.
ÇÖZÜM ADIMLARI:
Adım 1 — Ortalama Değeri Bulma
Beş sayının toplamı 212 olduğuna göre, sayıların alacağı ortalama değeri bulmak için toplamı sayı adedine böleriz:
Adım 2 — En Büyük Sayının Alt Sınırını Test Etme
Sayılar birbirinden farklı olmak zorundadır. En büyük sayının 44 olabileceğini varsayarsak, birbirinden farklı 5 sayının alabileceği en büyük değerler sırasıyla 40, 41, 42, 43, 44 olur.
Bu durumda elde edilebilecek maksimum toplam:
Maksimum toplam 210 olduğu için toplamın 212 olması imkânsızdır (210 < 212). Dolayısıyla en büyük sayı 44 veya daha küçük olamaz.
Adım 3 — En Büyük Sayının En Az Değerini Belirleme
En büyük sayıyı 45 olarak seçersek, sayıların alabileceği en büyük değerler 41, 42, 43, 44, 45 olur.
Bu durumdaki maksimum toplam:
İstenen toplam 212 olduğuna göre, aradaki 3 farkı küçük sayılardan düşerek 5 farklı iki basamaklı sayı kümesi oluşturabiliriz:
Bu kümedeki tüm sayılar iki basamaklı ve birbirinden farklıdır. Bu şartı sağlayan en büyük sayının en küçük değeri 45’tir.
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
CEVAP: B şıkkı (45)
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
TEMEL KAVRAMLAR:
1. En Büyüğü En Az / En Küçüğü En Çok Problemleri
- Tanım: Sayıların değerlerinin birbirine en yakın seçildiği kümeleme yöntemidir.
- Bu problemde: 212 sayısı 5’e bölünerek ortalama değer olan 42 civarında sayılar sıralanmış ve birbirinden farklı olma şartı uygulanmıştır.
SIK YAPILAN HATALAR:
Sayıların Farklı Olma Şartını İhmal Etmek
- Yanlış: Sayıları 42, 42, 42, 43, 43 şeklinde seçip en büyük sayıya 43 demek.
- Doğru: Sayıların birbirinden farklı olduğu dikkate alınarak 38, 42, 43, 44, 45 dizilimini oluşturmak.
- Neden yanlış: Soruda açıkça “beş farklı doğal sayı” ifadesi yer almaktadır.
Bu tür sayı problemleriyle ilgili pekiştirme yapabilmen için benzer bir soru daha çözmemi ister misin?