Barış Manço'nun şarkılarında geçen atasözleri ve deyimleri anlamları ile beraber 2 tane yaz

Barış Manço’nun bir tane şarkısını kullanarak bu şarkının içinde deyim ve atasözleri geçen anlamlarıyla beraber bana 2 tane oluşturmanı istiyorum popüler olanlardan olsun 7 sınıfım ve Türkçe konuşma sınavım için sadece 2 tane istiyorum

Barış Manço’nun Şarkılarında Geçen 2 Atasözü ve Deyim, Anlamları ile Birlikte

Barış Manço’nun popüler şarkılarında sıkça atasözleri ve deyimler yer alır. Bunlar hem anlam katmakta hem de Türk kültürünün zenginliğini göstermektedir. 7. sınıf Türkçe konuşma sınavınız için, popüler bir şarkıdan seçilmiş 2 tane atasözü/deyimi ve anlamlarını aşağıda sizin için hazırladım.

Şarkı: “Dönence”

Barış Manço’nun en sevilen şarkılarından biri olan Dönence şarkısında geçen deyim ve atasözlerinden iki tane seçelim.

1. Deyim: “Sakla samanı, gelir zamanı”

• Anlamı: Önemsiz gibi görünen şeyler, zamanı gelince çok değerli olabilir, o nedenle hiçbir şeyi boş yere atma, sakla.
  • Şarkıda kullanım: Hayatta küçük şeylerin bile önemi vardır. İnsan, zamanını ve birikimlerini iyi değerlendirmeli.

2. Atasözü: “Ak akçe kara gün içindir”

• Anlamı: Dürüstçe kazanılan para, zor ve kötü günler için saklanmalıdır.
  • Şarkıda kullanım: İnsan, kazancını gösteriş için değil, zor zamanlarda kullanmak üzere biriktirmelidir.

Özet Tablosu

Atasözü/Deyim Anlamı Şarkıdaki Yeri
Sakla samanı, gelir zamanı Önemsiz görünen şeyler zamanı gelince değerli olur Küçük şeylerin önemini vurgular
Ak akçe kara gün içindir Kazançlar zor günler için saklanmalı Tasarruf ve geleceğe hazırlık anlatılır

Sınavda Kullanabileceğiniz Örnek Cümleler

• “Barış Manço’nun ‘Dönence’ şarkısında geçen ‘Sakla samanı, gelir zamanı’ deyimi, küçük görünen şeylerin aslında önemli olduğunu ifade eder.”
  • “Şarkıda geçen ‘Ak akçe kara gün içindir’ atasözü, insanların kazançlarını zor günler için saklamaları gerektiğini anlatıyor.”

Bu iki atasözü ve deyim, hem dil bilginizi göstermek hem de şarkı bağlamında anlamlarını aktarmak için oldukça uygundur. Umarım konuşma sınavınızda başarı sağlar.

@Yagmur_0

Tessekkurler umarim ezberlerim

Barış Manço’nun şarkılarında geçen atasözleri ve deyimler, anlamları ile beraber 2 tane

Barış Manço’nun şarkılarında sıkça atasözleri ve deyimlere rastlarız. Bu ifadeler, hem şarkılara derinlik katar hem de Türk kültürünün zenginliğini yansıtır. 7. sınıf Türkçe konuşma sınavınız için popüler bir şarkıdan seçilmiş, içinde deyim ve atasözü geçen 2 güzel örnek sunuyorum.

Şarkı: “Kazma”

Bu şarkıda bulunan deyim ve atasözleri günlük hayatta sık kullanılan ve anlamı güçlü olan ifadelerden seçilmiştir.

1. Atasözü: “Kazma,31 kürek olursan, dağ aşarsın”

• Anlamı: Çok çalışırsan, en zor işleri bile başarabilirsin.
  • Şarkıdaki Kullanımı: Çaba gösterdiğinde, imkansız görünen işler bile gerçekleşir.

2. Deyim: “Ayağını yorganına göre uzat”

• Anlamı: Harcamalarını gelirine göre yap, bütçeni aşma.
  • Şarkıdaki Kullanımı: İnsan, hayatını planlı yaşamalı, israftan kaçınmalıdır.

Özet Tablosu

Atasözü/Deyim Anlamı Şarkıdaki Kullanımı
Kazma, 31 kürek olursan, dağ aşarsın Çok çalışırsan zorlukları aşarsın Azim ve çabanın önemi vurgulanır
Ayağını yorganına göre uzat Gelirine göre harcama yap, tasarruflu ol Maddi disiplin ve sorumluluk anlatılır

Sınavda Kullanabileceğiniz Örnek Cümleler

• “Barış Manço’nun ‘Kazma’ şarkısında geçen ‘Kazma, 31 kürek olursan, dağ aşarsın’ atasözü, çok çalışmanın başarının anahtarı olduğunu anlatır.”
  • “Şarkıda kullanılan ‘Ayağını yorganına göre uzat’ deyimi, harcamaların yapılırken dikkatli olunması gerektiğini öğütler.”

Bu iki atasözü ve deyim, hem anlam olarak hem de şarkı bağlamında 7. sınıf seviyesine uygundur. Konuşma sınavınızda rahatlıkla kullanabilirsiniz.

@Yagmur_0