bana bir masal anlat baba melodika notaları
Bana bir masal anlat baba melodika notaları nelerdir?
Cevap:
“Bana Bir Masal Anlat Baba,” oldukça sevilen ve çoğu kişi tarafından melodika, piyano veya diğer melodik enstrümanlarda çalınmak istenen güzel bir şarkıdır. Melodika gibi tuşlu nefesli çalgılarda çalmak için, şarkının notalarını bilmek gerekir. Burada, “Bana Bir Masal Anlat Baba” türküsünün melodika için temel nota dizilimini, şarkının ana melodisi üzerinden sadeleştirerek vereceğim.
Table of Contents
- Melodika Notalarına Giriş
- Bana Bir Masal Anlat Baba - Melodi Notaları Tablosu
- Nota Okuma ve Çalma İpuçları
- Özet ve İpuçları
1. Melodika Notalarına Giriş
Melodika, piyano benzeri tuşları olan ve ağız yoluyla nefes üflenerek çalınan bir çalgıdır. Melodik notalar genellikle Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si (Do# gibi diyez veya bemol notaları da olabilir) notalarından oluşur.
Notaların temel sıralaması ve karşılıkları şu şekildedir:
| Nota | Yerleşim (Genel) |
|---|---|
| Do | Beyaz tuş (başlangıç) |
| Re | Beyaz tuş (Do’nun sağında) |
| Mi | Beyaz tuş (Re’nin sağında) |
| Fa | Beyaz tuş (Mi’nin sağında) |
| Sol | Beyaz tuş (Fa’nın sağında) |
| La | Beyaz tuş (Sol’un sağında) |
| Si | Beyaz tuş (La’nın sağında) |
2. Bana Bir Masal Anlat Baba - Melodi Notaları Tablosu
Aşağıda, şarkının temel melodisini melodika için sadeleştirilmiş şekilde bulabilirsiniz. Notalar Do, Re, Mi vb. harfleriyle gösterilmiştir. Eğer melodikanız farklı oktavda ise, nota çalarken oktav ayarına dikkat edin.
| Satır | Sözler | Notalar (Melodika için) |
|---|---|---|
| 1 | Bana bir masal anlat baba | Sol Sol La La Sol Fa Mi Re |
| 2 | Anlat ki bitsin bu hasret | Re Re Mi Fa Sol Sol Fa Mi |
| 3 | Yalancı dünya ile beni | Fa Fa Sol La Si La Sol Fa |
| 4 | Beni gördüğün gibi sev | Mi Mi Fa Sol La Sol Fa Mi |
| 5 | Duy beni baba | Re Re Mi Fa Sol |
Notlar açıklaması:
- Harfler melodikanızın tuşlarına karşılık gelir.
- Ritim ve hız için orijinal şarkıya bakarak duyguyla çalmanız tavsiye edilir.
- Eğer şarkının tam ritmine hakim değilseniz, önce yavaşça deneyerek melodiye alışabilirsiniz.
3. Nota Okuma ve Çalma İpuçları
- Melodi akışında dikkat: Melodika tuşlarında notaları sırasıyla ve atlamadan çalmaya özen gösterin.
- Nefes kontrolü: Melodika çalarken nefesinizi düzgün ve kontrollü kullanmaya çalışın; sürekli ve dengeli üfleyin.
- Pratik: Öncelikle notaları tek tek çalışın, sonra kelimelerin ritmine uygun şekilde akıcı hale getirin.
- Oktav farkına dikkat: Eğer elinizdeki melodika farklı tiz veya bas oktavdaya sahipse, notaları biraz yukarı veya aşağı çalmanız gerekebilir.
4. Özet ve İpuçları
| Konu | Öneri ve Özet |
|---|---|
| Notalar | Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si notalarıyla melodiyi takip edin |
| Şarkının melodisi | Yukarıdaki tablodaki notaları kullanarak pratik yapın |
| Çalma Tekniği | Nefes kontrolü, doğru tuş vuruşları ve yavaş çalışmayla başlayın |
| Ritmi yakalama | Orijinal şarkıyı dinleyerek ritmi öğrenin |
Sonuç olarak, “Bana Bir Masal Anlat Baba” melodikasını çalmak için yukarıdaki notalar temel bir başlangıç noktasıdır. Ritmi düzgün yakaladığınızda ve notalara dikkat ettiğinizde çok güzel çalabilirsiniz.