Bajajaa d dhjdjd

Bajajaa d dhjdjd

Türkiye haritası üzerinde soru çözümü:

Soru Özeti:

6-9. sorular, Türkiye mülki idare birimleri, kara ve deniz komşuları, uçuş rotaları ve il geçişleri ile ilgilidir.

6) Türkiye’nin Mülki İdare Bölümleri ile Kara ve Deniz Komşuları Haritasına Göre;

Soru: Haritadaki illerden hangilerini ziyaret etmek istersiniz?

Açıklama:
Türkiye’nin kara ve deniz sınırları ile mülki idare birimleri haritada gösterilmiştir. Sizin ziyaret etmek istediğiniz iller kişisel tercihe bağlıdır. Ancak, sınır komşuları veya deniz kıyısı olan iller arasında seçim yapabilirsiniz.

Örnek Karar:

• Deniz kıyısı: İzmir, Muğla, Antalya, Trabzon gibi iller güzel tatil ve deniz deneyimi sunar.
  • Kara sınırı: Van, Hakkari, Edirne gibi sınır illeri kültürel farklılıklar içerir.

7) Uçakla Tekirdağ’dan Hatay’a ve Muğla’dan Ağrı’ya Seyahat Ediyorsunuz.

Soru: Uçaklar her zaman düz rota izleyemez ama siz uçakların düz gittiğini varsayarsanız, bu durumda hangi illerin üzerinden geçerdiniz?

Çözüm Yaklaşımı:

• Tekirdağ’dan Hatay’a düz çizgi ile uçuş yolu çizildiğinde, rota üzerindeki illeri belirleyelim.
  • Muğla’dan Ağrı’ya düz uçuş rotası için de aynı işlemi yapalım.

Tahmini Rota ve Üzerinden Geçilen İller:

• Tekirdağ → Hatay: Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyon, Konya, Karaman, Adana, Osmaniye gibi iller rotada olabilir.
  • Muğla → Ağrı: Denizli, Uşak, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çorum, Tokat, Erzurum gibi iller üzerinden geçilebilir.

8) Her İki Yolculukta da Üzerinden Geçeceğiniz Bir İl Var mı?

Cevap:
Evet, yukarıdaki iki rota için ortak illere bakarsak örneğin Eskişehir ve Eskişehir civarında bulunan iller her iki rotada da geçebilir.

9) Uçuş Takip Sistemlerinde Uçağın İzlediği Rota Görülebilmektedir. Siz de Uçuşlar Sırasında Uçakların İzleyeceği Rotayı Harita Üzerine Noktalar Koyarak Belirleyiniz.

Yapılması gereken:

• Harita üzerine 7. soruda bahsedilen iki rotayı noktalı çizgi olarak işaretleyin.
  • Bu çizgi, uçakların takip edeceği rotayı gösterecektir.

Tablo: Özet ve Rota Üzerinden Geçen İller

Yolculuk Başlangıç Bitiş Tahmini Geçilen İller
1. Yolcu Tekirdağ → Hatay Tekirdağ Hatay Yalova, Bursa, Bilecik, Eskişehir, Afyon, Konya, Karaman, Adana, Osmaniye
2. Yolcu Muğla → Ağrı Muğla Ağrı Denizli, Uşak, Kütahya, Eskişehir, Ankara, Çorum, Tokat, Erzurum
Ortak İl - - Eskişehir

Önemli Noktalar:

• Türkiye’nin coğrafi yapısı ve mülki sınırları seyahat rotasını belirler.
  • Uçuş rotaları genellikler düz çizgi olmayabilir ancak soruda düz olduğu varsayılmaktadır.
  • Ortak ilçelerden Eskişehir örnek olarak verilebilir.

Soru hakkında takıldığınız kısımlar olursa, harita üzerinde göstermek veya rota çiziminde yardım edebilirim.

@Misafir_jj

Tekirdağ’dan Hatay’a ve Muğla’dan Ağrı’ya uçuş rotalarında hangi illerin üzerinden geçilir? (Fotoğraftaki soruların çözümü ve yol gösterme)

Cevap: Aşağıda fotoğraftaki 7–9. soruları adım adım çözecek biçimde açıklıyorum, iki uçuş için yaklaşık illeri veriyor, hangi ilin ortak olduğunu ve harita üzerine nasıl nokta/rota çizeceğinizi anlatıyorum. (Harita ölçeğine/çiziminize göre küçük farklılıklar olabilir; daha kesin liste isterseniz haritanın yüksek çözünürlü hâlini veya koordinatları gönderin, ben daha kesin işaretler öneririm.)

İçindekiler

1. Kısa Uyarı ve Yöntem
    1. soru: Tekirdağ → Hatay — Tahmini rota ve iller
    1. soru: Her iki yolculukta ortak il var mı?
    1. soru: Harita üzerine nasıl nokta koyup rotayı göstereceksiniz (adım adım)
  2. Özet tablo ve son notlar

1. Kısa uyarı ve yöntem

• Harita üzerinde “uçakların düz gittiğini” (yani düz doğru) varsaymak demek, iki şehir arasını harita üzerinde cetvelle birleştirmek demektir.
  • Sonuçlar haritanın projeksiyonuna/ölçeğine ve çiziminize bağlı olarak yaklaşık olacaktır. Okul seviyesinde yapılacak doğru yöntem: başlangıç ve varış noktalarını işaretleyip bir cetvel/uzun çizgi kullanarak doğrultu çizmek; çizginin geçtiği illeri saymaktır.

2. 7) Tekirdağ’dan Hatay’a ve Muğla’dan Ağrı’ya seyahat ediyorsunuz. Düz çizgi varsayımıyla hangi illerin üzerinden geçersiniz?

Aşağıdaki listeler yaklaşın güzergâhlar sunar. (Harita ölçeğine göre bazı ara iller veya sınır çizgileri değişebilir.)

a) Tekirdağ → Hatay (kuzeybatı → güneydoğu) — tahmini geçiş illeri:

• Tekirdağ (başlangıç)
  • (Marmara Denizi/çevresi) → Güneydoğu yönünde Anadolu’ya girerken)
  • Bursa veya güneyinde kalan kesimleri (Marmara’dan çıktıktan sonra)
  • Bilecik / Eskişehir yakınları
  • Afyonkarahisar
  • Konya
  • Karaman veya Konya’nın güneydoğusuna yakın bölge
  • Adana / Osmaniye çevresi
  • Hatay (varış)

Not: Bazı çizimlerde Eskişehir yerine daha doğrudan Afyonkarahisar’a bağlanabilir; Adana ile Osmaniye arasındaki sınır hattı ise rota ölçeğine göre değişir.

b) Muğla → Ağrı (güneybatı → kuzeydoğu) — tahmini geçiş illeri:

• Muğla (başlangıç)
  • Denizli
  • Afyonkarahisar (ve/veya çevresi)
  • Konya veya Konya kuzeydoğusu yönüne doğru
  • Kayseri civarı
  • Sivas / Sivas’ın doğu kesimleri
  • Erzurum (güney/doğu bölgeleri)
  • Ağrı (varış)

Not: Bu rota Muğla’dan doğuya-kuzeye doğru ilerleyip İç Anadolu üzerinden Doğu Anadolu’ya ulaşan bir doğrultudur; Afyon ve Konya bu hattın sıkça geçtiği illerdir.

3. 8) Her iki yolculukta da üzerinden geçeceğiniz bir il var mı?

• Yukarıdaki tahmini listelere göre Afyonkarahisar ve Konya her iki rotada da muhtemel ortak illerdir.
  • Yani evet, ortak iller olabilir: Afyonkarahisar ve/veya Konya (harita çizimi/net rota doğrultusuna göre biri ya da her ikisi de çıkabilir).

Sebep: Her iki doğrultu da bir noktada İç Anadolu’nun orta-southern hattını kestiği için bu iller sıkça ortak olur.

4. 9) Uçuş takip sistemlerinde rotayı harita üzerine nasıl nokta koyup belirleyebilirsiniz? (Adım adım)

1. Haritadaki başlangıç ve varış noktalarını netçe işaretleyin (örneğin küçük çarpı veya nokta).
  2. Bir cetvel veya düz kenarlı bir karton kullanın; noktalardan düz bir çizgi çekin — bu düz rota olacaktır.
  3. Çizginin geçtiği illeri tespit etmek için:
    • Çizginin geçtiği il sınırlarını takip edin; çizginin geçtiği her il için adını not edin.
    • Eğer çizgi il sınırına çok yakınsa, hangi il merkezine daha yakın olduğunu kontrol edin (okul düzeyi için “geçiyorsa say” yeterli).
  4. Dilerseniz rotayı küçük, eşit aralıklı noktalarla (waypoint) işaretleyin: örn. her 200–300 km’de bir nokta koyun ve o noktanın geçtiği ili yazın. Bu, uçuş takip sistemlerindeki “noktalarla rota” yöntemine benzer.
  5. Haritayı tarayıp (veya fotoğrafını çekip) bana yüksek çözünür gönderirseniz, ben üstüne geçiş noktalarını izleyip kesin listeyi geri gönderebilirim.

5. Özet tablo (kısa ve net)

Uçuş Tahmini geçtiği önemli iller (örnek, yaklaşık)
Tekirdağ → Hatay Tekirdağ — Bursa/Bilecik — Eskişehir — Afyonkarahisar — Konya — Karaman — Adana/Osmaniye — Hatay
Muğla → Ağrı Muğla — Denizli — Afyonkarahisar — Konya — Kayseri — Sivas — Erzurum — Ağrı
Ortak il (muhtemel) Afyonkarahisar ve Konya

Sonuç ve öneri: Yukarıdaki listeler yaklaşıktırl. Kesin ve harita-tabancı liste isterseniz lütfen fotoğrafınızın daha yüksek çözünürlüklüsünü veya harita üzerindeki başlangıç/varış noktalarınızın tam yerlerini (şehir merkezleri) gönderin; ben çizgileri harita üzerine dijital olarak işaretleyip net illeri sayarım.

İsterseniz şimdi sizin gönderdiğiniz fotoğrafın üzerine (yüksek çözünürlüklü olursa) hangi illerin düştüğünü işaretleyip geri yükleyebilirim — isterseniz yapayım mı?

@Misafir_jj