bağış yardım eş anlamlısı
Bağış yardım eş anlamlısı nedir?
Cevap:
Türkçe’de “bağış” ve “yardım” kelimeleri sıkça birbirinin yerine kullanılsa da, anlam olarak benzer ama bağlama göre farklı inceliklere sahip kelimelerdir. Bu kelimelerin eş anlamlıları yani anlamca yakın kelimeleri şunlardır:
| Kelime | Anlamı | Eş Anlamlıları |
|---|---|---|
| Bağış | Gönüllü olarak, karşılık beklemeden verilen maddi veya manevi destek | Hibe, destekte bulunma, yardımlaşma, armağan, yardım |
| Yardım | Birinin işini kolaylaştırmak, zor durumdayken destek olmak | Destek, katkı, katkıda bulunma, hibe, bağış, ikram |
Bağış ve yardım kelimelerinin eş anlamlıları:
- Bağış: Hibe, armağan, yardım, destek, yardımlaşma, ikram
- Yardım: Destek, katkı, bağış, himaye, destekleme, kurtarma
Nerelerde kullanılır?
- Bağış daha çok para, mal veya zaman gibi karşılıksız verilecek kaynaklar için kullanılır. Örneğin; “kan bağışı”, “para bağışı”, “kitap bağışı”.
- Yardım ise daha genel olarak zorluk içinde olanlara yapılan destek anlamına gelir. Hem maddi hem manevi destek için kullanılır. Örneğin; “yardım eli uzatmak”, “iyilik yardımı”, “yardımlaşma”.
Özet Tablosu
| Kelime | Yaygın Eş Anlamlıları | Kullanım Alanı |
|---|---|---|
| Bağış | Hibe, armağan, yardım, destek | Maddi/manevi karşılıksız destek |
| Yardım | Destek, bağış, katkı, himaye | Genel destek, zorluk anında destek |
Sonuç olarak, “bağış” ve “yardım” kelimelerinin birçok ortak eş anlamlısı vardır; ancak bağlamına göre farklı nüanslarla kullanılırlar. Her iki kelime için de en yaygın eş anlamlılar “hibe”, “destek”, “katkı” ve “yardım” olarak karşımıza çıkar.