Bağış yardım eş anlamlısı

bağış yardım eş anlamlısı

Bağış yardım eş anlamlısı nedir?

Cevap:
Türkçe’de “bağış” ve “yardım” kelimeleri sıkça birbirinin yerine kullanılsa da, anlam olarak benzer ama bağlama göre farklı inceliklere sahip kelimelerdir. Bu kelimelerin eş anlamlıları yani anlamca yakın kelimeleri şunlardır:

Kelime Anlamı Eş Anlamlıları
Bağış Gönüllü olarak, karşılık beklemeden verilen maddi veya manevi destek Hibe, destekte bulunma, yardımlaşma, armağan, yardım
Yardım Birinin işini kolaylaştırmak, zor durumdayken destek olmak Destek, katkı, katkıda bulunma, hibe, bağış, ikram

Bağış ve yardım kelimelerinin eş anlamlıları:

• Bağış: Hibe, armağan, yardım, destek, yardımlaşma, ikram
  • Yardım: Destek, katkı, bağış, himaye, destekleme, kurtarma

Nerelerde kullanılır?

• Bağış daha çok para, mal veya zaman gibi karşılıksız verilecek kaynaklar için kullanılır. Örneğin; “kan bağışı”, “para bağışı”, “kitap bağışı”.
  • Yardım ise daha genel olarak zorluk içinde olanlara yapılan destek anlamına gelir. Hem maddi hem manevi destek için kullanılır. Örneğin; “yardım eli uzatmak”, “iyilik yardımı”, “yardımlaşma”.

Özet Tablosu

Kelime Yaygın Eş Anlamlıları Kullanım Alanı
Bağış Hibe, armağan, yardım, destek Maddi/manevi karşılıksız destek
Yardım Destek, bağış, katkı, himaye Genel destek, zorluk anında destek

Sonuç olarak, “bağış” ve “yardım” kelimelerinin birçok ortak eş anlamlısı vardır; ancak bağlamına göre farklı nüanslarla kullanılırlar. Her iki kelime için de en yaygın eş anlamlılar “hibe”, “destek”, “katkı” ve “yardım” olarak karşımıza çıkar.

@Dersnotu