bağış kelimesinin eş anlamlısı nedir
Bağış kelimesinin eş anlamlısı nedir?
Cevap:
“Bağış” kelimesinin Türkçe’de farklı anlamları bulunmaktadır. Bu anlamlara göre eş anlamlısı da değişebilir. Genel olarak “bağış” kelimesi aşağıdaki anlamlarda kullanılır ve her anlama uygun bazı eş anlamlılar vardır:
| Bağışın Anlamı | Eş Anlamlıları | Açıklama |
|---|---|---|
| 1. Yardım, yapılan karşılıksız verilme | Hibe, yardım, destek, armağan, ikram | Para, mal veya hizmet olarak karşılıksız verilen şey |
| 2. Bağışlama, affetme | Affetme, vergi affı, af, müsamaha, rahmet | Birini suç, yanlış veya günahından dolayı cezalandırmamak |
| 3. Verilen doğal yetenek veya özellik | Yetenek, kabiliyet, lütuf, nimet | Doğal olarak verilen beceri, yetenek veya değerli özellik |
Örnek Kullanımlar ve Eş Anlamlıları
- Para bağışı → para hibesi veya yardımı
- Vergi bağışı (cezadan bağışlama) → af, müsamaha veya bağışlama
- Allah’ın bağışı (doğuştan gelen yetenek) → lütuf, nimet
Bağış Kelimesinin Anlamlarına Göre Eş Anlamlıları Tablosu
| Anlam Numarası | “Bağış” Kelimesinin Anlamı | Eş Anlamlılar |
|---|---|---|
| 1 | Karşılıksız verilen yardım veya hediye | Hibe, yardım, destek, armağan, ikram |
| 2 | Affetme, ceza veya suçtan vazgeçme | Af, bağışlama, müsamaha, rahmet |
| 3 | Doğal yetenek, lütuf veya nimet | Yetenek, kabiliyet, lütuf, nimet |
Özet
Bağış kelimesinin en yaygın eş anlamlıları “hibe”, “yardım”, “af” ve "lütuf"tur. Bağış kelimesinin hangi anlamda kullanıldığına göre eş anlamlılar değişmektedir. Eğer bağış kelimesi yardım anlamında kullanılıyorsa “hibe” ve “yardım” daha uygun olur; ceza affı ya da bağışlama anlamında kullanılıyorsa “af” ve “bağışlama”; doğal yetenek anlamındaysa “lütuf” ve “nimet” tercih edilir.