B Türkçe 16. Ormanların bahçıvanı olarak da düşünülen filler, beslenirken ağaçların dallarını kopa- rir ---- fidanları kökünden sökerek yer. Bu d yeme davranışŞI, ormanlara zarar veriyor gibi görünse de ---- filler hizlı büyüyüp az karbon yakalayan uzun ağaçları yer, ---- ormanlar- da gölge oluşturan ağaçlar azalır. Daha fazla arbon yakalayan ve yavaş büyüyen ağaçlara yer açılmiŞ olur. Bu metinde boş birakılan yerlerden her- hangi birine aşağıdakilerden hangisi geti- rilemez? Ahatta GDÜylece e B) aslında D) bile B B
Analiz:hatta, bir şeyi vurgulamak ve önceki ifadeye ekleme yapmak için kullanılır.
Uygunluk: Birinci boşlukta doğal: “dallarını koparır, hatta fidanları kökünden sökerek yer.” (doğru vurgu/ekleme)
Sonuç:hatta en az bir boşluğa getirilebilir.
Adım 2 — B şıkkı: aslında
Analiz:aslında, görünüş ile gerçek durum arasındaki farkı vurgular.
Uygunluk: İkinci boşlukta çok uygun: “görünse de, aslında filler hızlı büyüyüp…” (zıtlığı ve düzeltmeyi sağlar)
Sonuç:aslında en az bir boşluğa getirilebilir.
Adım 3 — C şıkkı: böylece
Analiz:böylece, sonuç bildirir (sonuç bağlacı).
Uygunluk: Üçüncü boşlukta doğal: “…uzun ağaçları yer, böylece ormanlarda gölge oluşturan ağaçlar azalır.” (sonuç ilişkisi)
Sonuç:böylece en az bir boşluğa getirilebilir.
Adım 4 — D şıkkı: bile
Analiz:bile, vurgulama/“hatta” anlamında kullanılır ancak yerleşimi önemli (genellikle vurgulanan kelimenin hemen arkasında: “filler bile”, “ormanlarda bile”).
Uygunluk denemeleri:
Birinci boşluğa koyulursa: “koparır bile fidanları…” — doğal olmayan sıra; doğru kullanım “fidanları bile” olur.
İkinci boşluğa koyulursa: “görünse de bile filler…” — bu dizilim anlamsal/gramer olarak uymaz; doğru vurgu “filler bile …” şeklinde olur.
Üçüncü boşluğa koyulursa: “bile ormanlarda…” — Türkçede vurgu genellikle “ormanlarda bile” şeklindedir; başa alınması doğal değil.
Sonuç:bile hiçbir boşluğa uygun yerleşimde gelmiyor.
Adım 5 — Şık Karşılaştırması A. hatta — DOĞRU — Birinci boşluğa uygun, ekleme/vurgu yapar. B. aslında — DOĞRU — İkinci boşluğa uygun, görünüş–gerçek farkını belirtir. C. böylece — DOĞRU — Üçüncü boşluğa uygun, sonuç bildirir. D. bile — YANLIŞ — Hiçbir boşluğa doğal/gramer olarak yerleştirilemez.
Adım 6 — Son Doğrulama
Birinci boşluk ekleme/vurgu ister (hatta gibi).
İkinci boşluk görünüş ile gerçeği bağlayan bir düzeltme ister (aslında).
Üçüncü boşluk sonuç bağlacı ister (böylece).
bile ise bu üç konumda doğru yerleşimi sağlayamaz.
CEVAP: D) bile
Başka sorun varsa yazabilirsin!
Ücretsiz Yapay Zeka Soru Cevap ve Ödev Yardımcısı
Sorumatik Yapay Zekaya Ücretsiz Soru Sorun. Şuana kadar 1.6 Milyon üzerinde ücretsiz cevap verildi...