<azcftvybhnj

Hayrunnisa_uzelll’nin Sorusu: K Noktasına Etki Eden Sıvı Basıncı

Cevap:

Bu soruda, K noktasına etki eden sıvı basıncıyla ilgili ifadeler verilmiş. Sıvı basıncını etkileyen faktörler arasında sıvının yoğunluğu, yerçekimi kuvveti ve sıvı sütununun yüksekliği bulunur. Burada, iki bölümde farklı yoğunluklarda sıvılar bulunmaktadır ve X ile Y metal parçaları bu sıvılara atılmaktadır.

Adım 1: X Cismi Atıldığında Ne Olur?

1. X Cismi Atıldığında Basınç Değişimi: X cismi, kabın sağ tarafına kısmen batacak şekilde atıldığında, buradaki sıvı yüksekliği artacağından, X’in bulunduğu tarafta sıvı basıncı artar. Ancak, K noktasına olan etkisi, sıvıların birbirine karışmaması nedeniyle değişmez.

Adım 2: Y Cismi Atıldığında Ne Olur?

1. Y Cismi Atıldığında Basınç Değişimi: Y cismi, kabın sol tarafına atıldığında, sol taraftaki sıvı yüksekliği artar ve sol kısımdaki sıvı basıncı artar. K noktasına olan etkisi, sıvıların seviyelerinde oluşan fark nedeniyle değişken olabilir.

Adım 3: Taşan Sıvı Durumu ve K Noktasına Etkisi

1. Taşma Durumu: Kap taşma seviyesine kadar dolu olduğu için herhangi bir cisim atıldığında, kabın dışına sıvı taşacak. Bu durumda taşan sıvının hangi bölümde olduğu önemlidir. Genellikle, üstten taşan sıvı, var olan basınç dağılımına katkıda bulunmaz.

Sonuç Değerlendirme:

• I. İfade: “X cismi atıldıktan sonra değişmez.” ifadesi yanlıştır; çünkü basınç X’in tarafında artmıştır.
  • II. İfade: “Y cismi atıldıktan sonra artar.” ifadesi, Y cisminin sol bölgedeki sıvı basıncını artırıcı etkisi dolayısıyla doğrudur, ancak genel etkisi bu duruma bağlı.
  • III. İfade: “Kap taşma düzeyine kadar dolu olduğundan, X ve Y atıldıktan sonra kaptan sıvı taşar. Bundan dolayı K noktasına etki eden sıvı basıncı değişmez.” ifadesi, taşmanın etkisini hesaba katmaz ve basıncın değişmezliği ifadesi yanlıştır.

Sonuç:

Yalnızca II numaralı ifade, K noktasına olan sıvı basıncındaki değişikliklerle ilgili doğru olasılığa sahiptir.

Son Cevap:

II. İfade doğrudur: “Y cismi atıldıktan sonra artar.”