AYT din felsefesinde inanç ve bilgi ilişkisini farklı yaklaşımlarla karşılaştırma görsel, tablo veya şema üzerinden verilen bilgiyi adım adım yorumlama
Temel çıkarımlar
- Düzey: AYT
- Konu kümesi: Din Kültürü
- Soru niyeti: Görsel veya veri yorumlama
- Hedef: Bilgiyi ezberlemek yerine kanıtla açıklanabilen bir sonuca ulaşmak.
Bu tür sorularda doğru sonuca ulaşmak için Materyalde doğrudan verilen bilgiyi çıkarımından ayıran özgün çözüm rehberi gerekir. Önce sorunun hedefini belirlemek, sonra yalnız verilen bilgiyle ilerlemek ve sonunda sonucu bir kanıtla doğrulamak en güvenli çözüm düzenidir.
İçindekiler
Temel yaklaşım
Bu başlıktaki sorular, tek bir bilgiyi hatırlamaktan çok bilgiyi doğru bağlamda kullanmayı ölçer. Bu nedenle önce kavramı tanımla, ardından soruda hangi veriyle sınandığını belirle. Verilmeyen bilgiyi varsaymak yerine, sonuca götüren kanıtı açıkça göster.
Çözüm ve yorumlama adımları
1. Soruyu hedefe göre oku. Sorunun istediği kavramı, işlemi veya çıkarımı kendi cümlenle yaz.
2. Verilen bilgiyi ayır. Metin, tablo, grafik, harita ya da seçeneklerde doğrudan verilen verileri not et; eksik bilgi varsayma.
3. Yöntemi uygula. Tablo veya grafikte önce başlığı, birimi ve değişen değeri belirle; ardından verilen bilgi ile çıkarımını ayrı cümlelerde yaz.
4. Sonucu gerekçelendir. Cevabını en az bir kanıt, kural veya işlem basamağıyla ilişkilendir.
5. Son kontrolü yap. Sonucun sorunun tamamını karşıladığını, birimlerin ve kavramların birbirine karışmadığını denetle.
Materyal kontrolü
Bir görsel, tablo, harita veya metin kullanılıyorsa önce başlık, ölçek, birim, tarih ve yön bilgisini kontrol et. Ardından doğrudan gözlenebilen bulguyu kendi yorumundan ayır. Seçenekli soruda her seçeneği aynı kanıt üzerinden sınamak, çeldiriciyi elemenin en güvenilir yoludur.
Sık yapılan hata: Soruda bulunmayan bilgiyi doğru kabul etmek veya doğrudan verilen veriyle kişisel yorumu aynı şeymiş gibi yazmaktır.
Özet tablosu
| Kontrol noktası | Uygulama |
|---|---|
| Ne isteniyor? | Sorunun hedefini tek cümleyle belirt. |
| Hangi kanıt var? | Metin, görsel veya işlemde doğrudan verilen bilgiyi kullan. |
| Nasıl doğrulanır? | Kural, işlem veya kanıtla sonucu yeniden kontrol et. |
Sonraki adım
Elindeki ayt sorusunun metnini, tablosunu ya da görselini paylaşırsan bu yöntemi o örnek üzerinde adım adım uygulayalım.